Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ενα ακόμα εργαλείο επικίνδυνων σχεδιασμών για το λαό

Οι δομές, οι στόχοι, τα προσχήματα και τι υπηρετούν

Το λογότυπο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Πολιτικής Προστασίας», τον Οκτώβρη στη Σερβία
Το λογότυπο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Πολιτικής Προστασίας», τον Οκτώβρη στη Σερβία
«(...) οι Ενοπλες Δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα από την πρώτη μέρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το σχέδιο του ΝΑΤΟ. Δεν λειτουργούμε ανεξάρτητα από τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας».

Αυτά δήλωνε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δίνοντας το περίγραμμα εντός του οποίου κινήθηκαν οι Ενοπλες Δυνάμεις για να συνδράμουν την αντιμετώπιση της καταστροφής στο Μάτι, στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο υπουργός τοποθετήθηκε έτσι για να αποκρούσει κατηγορίες ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις άργησαν να εμφανιστούν και να βοηθήσουν στο πεδίο της καταστροφής. Οτι με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα λειτουργίας, έπρεπε να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία.

Ακόμα και έτσι, όμως, έβαλε ουσιαστικά το θέμα ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις υπακούουν και σε αυτό το ζήτημα στα προτάγματα και στα πρότυπα λειτουργίας του ΝΑΤΟ, που όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά αντίθετα απειλούν ανοιχτά το λαό.

Οπως θα δούμε πιο κάτω, η Πολιτική Προστασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ αξιοποιείται με διττό σκοπό: Από τη μια διαμορφώνει το πλαίσιο για την ανάμειξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε νευραλγικές δομές και υπηρεσίες, πολιτικές και στρατιωτικές, των κρατών - μελών και άλλων «εταίρων», στο όνομα της διαχείρισης μιας κρίσης από φυσική καταστροφή, ή από κάποια «ασύμμετρη απειλή», που μπορεί βέβαια να ερμηνευτεί κατά το δοκούν.

Ο χάρτης με τις ασκήσεις και τις συνδρομές της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του ΝΑΤΟ. Ολως τυχαίως σχεδόν όλες βρίσκονται στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία...
Ο χάρτης με τις ασκήσεις και τις συνδρομές της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του ΝΑΤΟ. Ολως τυχαίως σχεδόν όλες βρίσκονται στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία...
Κι από την άλλη, δίνει το πρόσχημα για την ανάπτυξη καθαρά επιθετικής δράσης σε βάρος ανταγωνιστικών κέντρων, όπως δείχνει και το «καλεντάρι» των ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε σενάρια Πολιτικής Προστασίας που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα από το ΝΑΤΟ. Εννοείται ότι σ' αυτόν τον σχεδιασμό είναι πλήρως ενταγμένες και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η δομή του μηχανισμού...

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολιτικού πυλώνα» του ΝΑΤΟ λειτουργεί η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας (Civil Emergency Planning Committee - CEPC), στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη - μέλη, όπως και οι χώρες - εταίροι της Συμμαχίας (Euro Atlantic Partnership Countries - EAPC).

Στο πλαίσιο της CEPC λειτουργούν τέσσερις υποεπιτροπές, οι οποίες μετά την πρόσφατη συγχώνευσή τους, έχουν ως ακολούθως, πιάνοντας, τελικά, όλους τους τομείς της πολιτικής και οικονομικής δραστηριότητας, που αποτελούν «κρίκους» είτε για το ξέσπασμα μιας κρίσης, είτε για τη διαχείρισή της, τόσο σε ειρηνική, όσο και σε πολεμική περίοδο.

  • Ομάδα Πολιτικής Προστασίας (Civil Protection Group - CPG)
  • Ομάδα Βιομηχανικών Πόρων και Υπηρεσιών Επικοινωνιών (Industrial Resources & Communications Services group - IRCSG)
  • Ομάδα Δημόσιας Υγείας, Τροφίμων και Υδατος (Public Health and Food/Water group - PHFWG)
  • Ομάδα Μεταφορών (Transport Group - TGWG).

Επισήμως, «η CEPC παρέχει κατευθύνσεις σε θέματα πολιτικής και σχεδιασμού για την περίπτωση εκτάκτων αναγκών και συντονίζει επίσης ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών έργων της Συμμαχίας μέσω των παραπάνω υποεπιτροπών της καθώς και ομάδων εργασίας (working groups) που συστήνονται για διάφορα επιμέρους θέματα».

Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας για το συντονισμό των διαδικασιών και ενεργειών όλων των εμπλεκομένων, που παρακολουθούν τη δραστηριότητα αυτών των Επιτροπών, είναι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (ΓEEΘΑ), ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας (Civil Protection Group - CPG) και συνεργάζεται στενά με τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

...και οι στόχοι του

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ίδιο το ΝΑΤΟ, η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας (Civil Emergency Planning Committee - CEPC) «είναι το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο του ΝΑΤΟ για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και τη χρήση πολιτικών πόρων για την υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ».

«Ο Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτων Αναγκών παρέχει στο ΝΑΤΟ βασικές γνώσεις και δυνατότητες πολιτικού χαρακτήρα στους τομείς της ετοιμότητας και διαχείρισης συνεπειών της τρομοκρατίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της αντιμετώπισης καταστροφών, και της προστασίας υποδομών ζωτικής σημασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρουσίασή του στην ιστοσελίδα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Προσθέτει πως «η CEPC συντονίζει τον προγραμματισμό σε διάφορους τομείς, προκειμένου να διασφαλίσει - όταν είναι απαραίτητο - την πολιτική υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας ή την υποστήριξη των εθνικών αρχών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», δείχνοντας ότι οι μηχανισμοί αυτοί, με το πρόσχημα της «πολιτικής προστασίας», «κουμπώνουν» με τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

«Η Επιτροπή έχει, για παράδειγμα, αναπτύξει ένα σχέδιο για τη βελτίωση της πολιτικής ετοιμότητας των χωρών του ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων. Τον Σεπτέμβριο του 2011, μια ομάδα πολιτικών εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε την Ουκρανία για να συμβουλεύει σχετικά με θέματα ετοιμότητας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2012.

Το CEPC υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο του ΝΑΤΟ, μέσω της παροχής συμβουλευτικής εμπειρογνωμοσύνης και υποστήριξης στον τομέα της κατάρτισης. Το CEPC συνδράμει σε θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια, ιδίως την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών.

Στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, η CEPC έχει αντιμετωπίσει ζητήματα σχετικά με τις συνέπειες της παρακολούθησης για την προστασία των αστικών πληθυσμών», καταλήγει το ΝΑΤΟ, δίνοντας και όλο το εύρος αλλά και το πλαίσιο, τελικά, όπου η περιλάλητη «πολιτική προστασία» έρχεται και στοιχίζεται, με δομές, προσωπικό και μέσα της, να «κουμπώσει» πάνω στους στόχους της λυκοσυμμαχίας.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ