Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναδιάρθρωση των δομών και στην Ελλάδα

Οι Νατοϊκές προδιαγραφές στην Πολιτική Προστασία, προσφέρουν μια άλλη, αποκαλυπτική οπτική των αλλαγών που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός για τη συγκρότηση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για «ενιαίο φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών, με λειτουργική, επιχειρησιακή κι επιστημονική αναβάθμιση σε σχέση με την υφιστάμενη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θα υιοθετεί (...) τα πιο σύγχρονα και παραγωγικά στοιχεία των μοντέλων διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το «επιτελείο διοίκησης» του νέου φορέα θα αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Πρόκειται για δομή που προσομοιάζει πιο πιστά τα Νατοϊκά πρότυπα για τη διαχείριση «κρίσεων», όχι μόνο από φυσικές καταστροφές, ενώ στην ίδια λογική καταρτίζεται και Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΣΔΕΑ), «προκειμένου αυτό να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών».

Στην αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας μ' αυτά τα πρότυπα, θα συμβάλλει όπως φαίνεται και ο διορισμός του νέου γγ Πολιτικής Προστασίας Γ. Ταφύλλη, ο οποίος διαθέτει πλούσια Νατοϊκή «τεχνογνωσία». Οπως προκύπτει από το βιογραφικό του, διετέλεσε μεταξύ άλλων προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των ιπτάμενων RADAR AWACS του NATO στη Γερμανία, εργάστηκε ως πολιτικό προσωπικό στο ΝΑΤΟ, στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης και ανέλαβε την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης σε χώρες του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», για υποδομές και τεχνολογίες αιχμής στον τομέα Διοίκησης και Ελέγχου...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ