Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 11 Αυγούστου

1935 Στον «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται ο απολογισμός της αντεργατικής δράσης της κυβέρνησης Τσαλδάρη - Κονδύλη μέσα σε δύο χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα, δημοσιεύονται όλα τα ονόματα των απεργών που δολοφονήθηκαν υπερασπιζόμενοι το ψωμί τους. Οι δολοφονημένοι ανέρχονταν συνολικά σε 23: Ηράκλειο 7, Καλαμάτα 7, Αθήνα 3, Αίγιο 2, Πειραιάς 1, Παγγαίο 1, Αλιβέρι 1, Παγώνδα 1.

1943 Με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, ο ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε τακτικό στρατό.

1946 Χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», πραγματοποιούν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μια κυριολεκτικά συγκλονιστική συγκέντρωση. Στους συγκεντρωθέντες απευθύνονται εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

1950 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για τους 61 κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο οι Παντελής Κιουρτσής, Ηρακλής Μποζατζίδης, Βασίλης Παπαγιαννόπουλος, Τηλέμαχος Μεταξωτός, Ι. Ισαρης και μία φορά σε θάνατο ο Χριστόφορος Σωτηράκος.

1956 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

1962 Οι Σοβιετικοί «δίδυμοι του Διαστήματος», Αντριάν Νικολάγιεφ στο «Βοστόκ 3» και Πάβελ Πόποβιτς στο «Βοστόκ 4», διανύουν 2.600.000 χιλιόμετρα και 2.000.000 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, πραγματοποιώντας περιστροφές γύρω από τη Γη σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Δοκιμάζουν την αντοχή του ανθρώπου στην έλλειψη βαρύτητας καθώς και την αντοχή των διαστημοπλοίων και επιστρέφουν με διαφορά έξι λεπτών στην Καραγκάντα του Καζακστάν.

1977 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Παναμάς καταλήγουν σε συμφωνία, βάσει της οποίας η υπό αμερικανική επικυριαρχία Διώρυγα του Παναμά θα περιερχόταν στη δικαιοδοσία της χώρας το έτος 2000.

Κυριακή 12 Αυγούστου

1613 Πεθαίνει ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος.

1849 Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Αμποτ Θάγιερ, θεωρούμενος και «πατέρας του καμουφλάζ» στον πόλεμο.

1927 Η φραξιονιστική - «αντιπολιτευτική» ομάδα των «λικβινταριστών» πετυχαίνει οριακή πλειοψηφία (4 έναντι 3) στην Περιφερειακή Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και επιχειρεί να την χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο της φραξιονιστικής πάλης σε όλο το Κόμμα. Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, των κομματικών μελών και η επαναστατική μειοψηφία στην ΠΕ τούς χαλάνε τα σχέδια. Η ενότητα στην ΠΕ της ΚΟ Πειραιά αποκαθίσταται στις 4 Νοέμβρη.

1928 Πεθαίνει ο Τσέχος συνθέτης Λέος Γιάνατσεκ.

1933 Η αυταρχική κυβέρνηση του βιομηχάνου Γκεράρντο Ματσάντο ανατρέπεται στην Κούβα.

1951 Εκδίδεται η εφημερίδα «Ελεύθερα Συνδικάτα» ως όργανο του Κινήματος Ελεύθερου Συνδικαλισμού. Στη συνέχεια έγινε η εφημερίδα του «Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος» (ΔΣΚ).

1953 Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ πλήττει τα Επτάνησα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, ενώ των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

1965 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος συνδικαλιστής Ουίλιαμ Γκάλαχερ, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ