Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα προβλήματα των πυρόπληκτων θα λυθούν μόνο με συλλογική πάλη και διεκδίκηση

Eurokinissi

Η ΚΕ του ΚΚΕ στις 27 Αυγούστου διοργανώνει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία της Νέας Μάκρης με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Το θέμα της συγκέντρωσης είναι «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού». Η συγκέντρωση γίνεται λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή, που κόστισε τη ζωή σε 93 συνανθρώπους μας αλλά και την ώρα που οι κάτοικοι ζουν διαρκώς με το φόβο μιας νέας καταστροφής αφού δεν υπάρχει ούτε μια μέρα την τελευταία βδομάδα που να μην έχει ξεσπάσει νέα πυρκαγιά στην περιοχή (Αγιος Ανδρέας, Σχινιάς, Σέσι, Αγία Μαρίνα και αλλού).

Η συγκέντρωση από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε προετοιμάζεται μαχητικά από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ στην περιοχή. Οργανώνονται περιοδείες στους πυρόπληκτους οικισμούς, στους πυροσβεστικούς σταθμούς, στο Κέντρο Υγείας, σε χώρους δουλειάς αλλά και σε όλη την περιοχή. Στόχος μας, από την πρώτη στιγμή, να μη μείνει σπίτι που δεν θα φτάσει το κάλεσμα για τη συγκέντρωση, που δεν θα κουβεντιάσουμε για τις θέσεις του ΚΚΕ, για τις αιτίες της καταστροφής αλλά και για την επόμενη μέρα.

Ολοι άλλωστε μιλάνε για την επόμενη μέρα αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Η επόμενη μέρα προδιαγράφεται ως η προηγούμενη μιας νέας καταστροφής όσο θεωρείται κόστος η προστασία της ζωής του λαού. Οσο παραμένουν και διευρύνονται οι αιτίες που έφεραν αυτήν την καταστροφή αλλά και τις προηγούμενες καταστροφές (π.χ. πλημμύρες και νεκροί στη Μάνδρα κ.τ.λ.). Οσο παραμένει δηλαδή η γη εμπόρευμα, όσο τα δάση και οι παραλίες γίνονται «φιλέτα» για επενδύσεις επιχειρήσεων, όσο κριτήριο των έργων για την προστασία του λαού είναι «το οικονομικό όφελος να είναι μεγαλύτερο από το κόστος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει έγγραφο της ΕΕ που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης».

Οι Οργανώσεις στην περιοχή της Ανατ. Αττικής έχουν ήδη αρχίσει την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης στη Νέα Μάκρη
Οι Οργανώσεις στην περιοχή της Ανατ. Αττικής έχουν ήδη αρχίσει την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης στη Νέα Μάκρη
Τα μέλη του ΚΚΕ μπορούν να κοιτάξουν τον κόσμο κατάματα όχι μόνο γιατί από την ώρα της πυρκαγιάς κιόλας βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους πυροσβέστες, στην προσπάθεια κατάσβεσης, στην επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού πολλών κατοίκων αλλά γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ δεν έπαψε στιγμή να αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις στο ζήτημα της δασοπροστασίας, της πυρασφάλειας, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Για παράδειγμα, να θυμίσουμε την Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή το Μάη με θέμα «Να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές», τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαίωνε λίγο - πολύ ότι «όλα είναι καλά», ή την εκδήλωση της ΚΕ με θέμα την «πυρασφάλεια και δασοπροστασία» που έγινε στις 10 Μάη και ανέδειξε την τραγική κατάσταση στον τομέα αυτό.

Να μην περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών

Ολες αυτές τις μέρες, στηρίζοντας τις προσπάθειες του κόσμου να ξανασταθεί στα πόδια του, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών που υπάρχουν. Ανάμεσα σε άλλα η κυβέρνηση σιγά σιγά και με έντεχνο τρόπο μεταφέρει το πρόβλημα στις πλάτες ανθρώπων που κάποια στιγμή και με μεγάλο κόπο έφτιαξαν ένα σπίτι. Εδώ βέβαια δεν μιλάμε για τις βίλες πάνω στο κύμα τις οποίες τσουβαλιάζει με τα υπόλοιπα σπίτια η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που δίνει «γην και ύδωρ», δάση και παραλίες στους επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. Ελληνικό).

Αυτά τα επιχειρήματα μάλιστα τα αναπαράγουν διαρκώς και ορισμένα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, που τις τελευταίες μέρες κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στην περιοχή. Από το «όλοι μαζί τα φάγαμε» στο «όλοι μαζί τα κάψαμε», δηλαδή. Την ίδια ώρα, βέβαια, αφήνουν να διαρρέονται δήθεν υποσχέσεις του πρωθυπουργού, από τη συνάντηση που είχε με τους κατοίκους, οι οποίες μάλιστα ούτε πληρούν τις ανάγκες των κατοίκων αλλά ούτε και ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό στο Λαύριο, όπου έκανε δηλώσεις την επόμενη μέρα. Και προφανώς δεν λείπουν οι παράγοντες (κυβερνητικοί και όχι μόνο) που τάζουν προσωπικά στον καθένα ότι «μόλις πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας ειδικά εσένα θα σε τακτοποιήσουμε».

Λυτοί και δεμένοι, δηλαδή, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από την ουσία αλλά και να τραβήξουν τον κόσμο μακριά από τη διεκδίκηση των δίκαιων και αυτονόητων αιτημάτων τους που περιλαμβάνονται στην Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ «Για την προστασία της υγείας, την αποκατάσταση των καταστροφών και την αποζημίωση των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές», που έγινε στις 31/7/2018. Αιτήματα για τα οποία παλεύουν από την πρώτη στιγμή και οι ίδιοι οι κάτοικοι, σωματεία, σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

Να βγουν συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής

Θέλει κουράγιο και αντοχή, κανείς να μην το βάλει κάτω. Θετικά παραδείγματα υπάρχουν πολλά αυτό το διάστημα. Για παράδειγμα, είναι εντυπωσιακό το κύμα αλληλεγγύης που τροφοδοτεί διαρκώς το Στέκι Αλληλεγγύης που έχει φτιαχτεί στη Νέα Μάκρη από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Αλληλεγγύη που έρχεται από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και από ξένες χώρες, από εκατοντάδες σωματεία και φορείς, από απλούς εργαζόμενους που επισκέπτονται καθημερινά το Στέκι για να αφήσουν ό,τι μπορούν. Ανθρωποι του μόχθου, δηλαδή, που αφήνουν μια τσάντα και μετά λένε οι ίδιοι «ευχαριστώ» πριν προλάβει να τους ευχαριστήσει κάποιος άλλος.

Αυτό είναι κάτι που πραγματικά έχει δώσει κουράγιο και δύναμη στους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας. Θετικό παράδειγμα της προσπάθειας που γίνεται ήταν και η συγκέντρωση που έγινε στο Στέκι Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής την προηγούμενη Κυριακή με τη συμμετοχή πολλών σωματείων, φορέων αλλά και της Επιτροπής Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα, όπου συζήτησαν πώς θα δοθεί συνέχεια στην αλληλεγγύη αλλά και στην κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης το επόμενο διάστημα.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν δεν θα λυθούν με ατομικό τρόπο αλλά με συλλογική πάλη και διεκδίκηση, βγάζοντας συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής αλλά και για τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Μπροστά στη συγκέντρωση στις 27/8, μας δίνεται η δυνατότητα να προβάλουμε επεξεργασμένα τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία της ζωής του λαού με βάση το κατακτημένο σήμερα επίπεδο της επιστήμης και της τεχνικής, διεκδικήσεις για την οργάνωση και την κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων για την αποκατάσταση από τις συνέπειες των πυρκαγιών. Αναδεικνύοντας ότι οι εργατικές και λαϊκές ανάγκες βρίσκονται σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την πολιτική που τον υπηρετεί. Οτι απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων.


Του
Πέτρου ΜΑΡΚΟΜΙΧΑΛΗ*
* Ο Π. Μαρκομιχάλης είναι μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ