Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μνήμη

«Κανένας και τίποτα δε θα ξεχαστεί». Αυτό είναι εδώ και μέρες το νέο επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, πίσω απ' το οποίο παλεύει να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι. Τι να εννοούν άραγε; Τη δασοπροστασία και πυροπροστασία που συνειδητά απαξίωσαν στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, όπως προτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οι ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που υπηρετούν; Τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό, αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης, για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα; Την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και το χωροταξικό σχεδιασμό, με βάση τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις, που βάζει το «στουπί» στο χέρι των εμπρηστών; Την πολιτική που συνολικά βλέπει την προστασία της ζωής των εργαζομένων, της υγείας τους, του περιβάλλοντος μέσα από τον αποκρουστικό παραμορφωτικό φακό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αφήνοντας έκθετο το λαό σε τεράστιους κινδύνους, όπως δείχνουν οι πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική, πιο πριν οι πλημμύρες στη Μάνδρα, το περσινό ναυάγιο στο Σαρωνικό; Πράγματι, ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει τίποτα από αυτά να ξεχαστεί, αλλά να αξιοποιήσει τη μεγάλη πείρα που έχει για να σημαδέψει στην καρδιά του προβλήματος και των ανείπωτων τραγωδιών του: Το κεφάλαιο και την εξουσία του, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Απαντήσεις

Μπορεί η κυβέρνηση να ακολουθεί την τακτική του επικοινωνιακού «βομβαρδισμού» μέτρων και εξαγγελιών με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, όμως τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι ικανό να «ξεπλύνει» τις εγκληματικές της ευθύνες για όσα συνέβησαν. Πέρα όμως από αυτό, εάν δούμε ένα προς ένα όλα όσα ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες, ενισχύεται η πεποίθηση ότι πολλές από τις εξαγγελίες της «ακουμπάνε» σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς, που διευκολύνονται τώρα με τις φωτιές. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάτοικοι στην περιοχή που εύλογα αναρωτιούνται μήπως με αφορμή την «ανοικοδόμηση» των καμένων και στο όνομα της «καταπολέμησης» των αυθαίρετων, «ανοίξει» θέμα εκτεταμένης αλλαγής χρήσης γης, κατά τρόπο που να εξυπηρετεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αρκετοί επίσης εκφράζουν ανησυχίες μήπως η λεγόμενη «στεγαστική συνδρομή» που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, οδηγήσει μικρές ιδιοκτησίες να περάσουν στα χέρια τραπεζικών ομίλων, μπροστά στην αδυναμία αποπληρωμής των δανείων. Προβληματισμός υπάρχει και σε τμήμα των πυροσβεστών μήπως στον απόηχο της πυρκαγιάς και των αλλαγών στη δομή της Πολιτικής Προστασίας, ενισχυθεί ο ρόλος ιδιωτών και εθελοντών στη δασοπυρόσβεση και την πυροπροστασία. Χώρια που ο νέος φορέας διαχείρισης έκτακτων αναγκών είναι από μόνος του ένα τεράστιο ερώτημα ως προς τις πραγματικές στοχεύσεις και λειτουργίες, που δεν δείχνουν να περιορίζονται στο ...κλάδεμα των δέντρων και στον καθαρισμό των δασών. Πρόκειται για εύλογα ερωτήματα, που δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να απαντηθούν.

Διάστημα

Για όσους πιστεύουν ότι ο «πόλεμος των άστρων» υπήρξε μόνο στο σινεμά και στην τηλεόραση, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Τραμπ να συγκροτήσει μέχρι το 2020 ένα έκτο σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, μια «διαστημική δύναμη», που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να «κυριαρχήσουν στο Διάστημα», δημιουργεί νέα δεδομένα στον ανταγωνισμό με άλλα κέντρα, που αναπτύσσουν διαστημικά προγράμματα, όχι μόνο για «ειρηνικούς» σκοπούς. Μάλιστα, ανάμεσα στα διάφορα επικά που ακούγονται γι' αυτόν τον σχεδιασμό των ΗΠΑ, είναι ότι «οι καλύτεροι και πιο γενναίοι Αμερικανοί θα κληθούν να αποτρέψουν και να νικήσουν ένα νέο κύμα απειλών ενάντια στο λαό μας και το έθνος μας», όπως έλεγε τις προάλλες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σε ομιλία του στο Πεντάγωνο. Μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις, καμιά επανάπαυση δεν χωρά. Κι αν το Διάστημα φαντάζει πολύ μακριά για κάποιους, ώστε μια σύγκρουση σ' αυτό να μην θεωρείται απειλή, θα πρέπει να σκεφτούν καλά ότι τα σχέδια για κυριαρχία στο Διάστημα είναι καθρέπτης των ανταγωνισμών και των πολέμων που γίνονται δίπλα του. Και πως οι συνέπειες από την όξυνση αυτών των ανταγωνισμών δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο.

Μαγικό ραβδί

«Οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς. Συνεπώς θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πολιτικές πιέσεις ... (σ.σ. για) επιβράδυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος». Αυτά είπε μέσα στην βδομάδα στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, βάζοντας και εκείνο το δικό του «λιθαράκι» στις «προειδοποιήσεις» για το ότι δεν πρέπει να σταματήσει ούτε λεπτό ο αντιλαϊκός «μεταρρυθμιστικός» οίστρος την επομένη της τυπικής λήξης των μνημονίων, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν εκ νέου και από τους εκπροσώπους Κομισιόν και ESM μέσα στη βδομάδα. Παρότι τίποτα απ' αυτά δεν είναι άγνωστο και οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως αυτές για την περικοπή των συντάξεων, του αφορολόγητου και τα ματωμένα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων είναι δεδομένες, δεν πρέπει να πέφτει κάτω κάτι απ' αυτά τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου θα αποτελέσει κάτι σαν «μαγικό ραβδί» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που τάχα θα δουν «αργά και σταδιακά» να επανέρχονται όσα έχασαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 11 Αυγούστου

1935 Στον «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται ο απολογισμός της αντεργατικής δράσης της κυβέρνησης Τσαλδάρη - Κονδύλη μέσα σε δύο χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα, δημοσιεύονται όλα τα ονόματα των απεργών που δολοφονήθηκαν υπερασπιζόμενοι το ψωμί τους. Οι δολοφονημένοι ανέρχονταν συνολικά σε 23: Ηράκλειο 7, Καλαμάτα 7, Αθήνα 3, Αίγιο 2, Πειραιάς 1, Παγγαίο 1, Αλιβέρι 1, Παγώνδα 1.

1943 Με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, ο ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε τακτικό στρατό.

1946 Χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», πραγματοποιούν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού μια κυριολεκτικά συγκλονιστική συγκέντρωση. Στους συγκεντρωθέντες απευθύνονται εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

1950 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για τους 61 κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Αθήνας. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο οι Παντελής Κιουρτσής, Ηρακλής Μποζατζίδης, Βασίλης Παπαγιαννόπουλος, Τηλέμαχος Μεταξωτός, Ι. Ισαρης και μία φορά σε θάνατο ο Χριστόφορος Σωτηράκος.

1956 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

1962 Οι Σοβιετικοί «δίδυμοι του Διαστήματος», Αντριάν Νικολάγιεφ στο «Βοστόκ 3» και Πάβελ Πόποβιτς στο «Βοστόκ 4», διανύουν 2.600.000 χιλιόμετρα και 2.000.000 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, πραγματοποιώντας περιστροφές γύρω από τη Γη σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Δοκιμάζουν την αντοχή του ανθρώπου στην έλλειψη βαρύτητας καθώς και την αντοχή των διαστημοπλοίων και επιστρέφουν με διαφορά έξι λεπτών στην Καραγκάντα του Καζακστάν.

1977 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Παναμάς καταλήγουν σε συμφωνία, βάσει της οποίας η υπό αμερικανική επικυριαρχία Διώρυγα του Παναμά θα περιερχόταν στη δικαιοδοσία της χώρας το έτος 2000.

Κυριακή 12 Αυγούστου

1613 Πεθαίνει ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος.

1849 Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Αμποτ Θάγιερ, θεωρούμενος και «πατέρας του καμουφλάζ» στον πόλεμο.

1927 Η φραξιονιστική - «αντιπολιτευτική» ομάδα των «λικβινταριστών» πετυχαίνει οριακή πλειοψηφία (4 έναντι 3) στην Περιφερειακή Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και επιχειρεί να την χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο της φραξιονιστικής πάλης σε όλο το Κόμμα. Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, των κομματικών μελών και η επαναστατική μειοψηφία στην ΠΕ τούς χαλάνε τα σχέδια. Η ενότητα στην ΠΕ της ΚΟ Πειραιά αποκαθίσταται στις 4 Νοέμβρη.

1928 Πεθαίνει ο Τσέχος συνθέτης Λέος Γιάνατσεκ.

1933 Η αυταρχική κυβέρνηση του βιομηχάνου Γκεράρντο Ματσάντο ανατρέπεται στην Κούβα.

1951 Εκδίδεται η εφημερίδα «Ελεύθερα Συνδικάτα» ως όργανο του Κινήματος Ελεύθερου Συνδικαλισμού. Στη συνέχεια έγινε η εφημερίδα του «Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος» (ΔΣΚ).

1953 Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ πλήττει τα Επτάνησα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 455, ενώ των αγνοουμένων σε 21 και των τραυματιών σε 2.412.

1965 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος συνδικαλιστής Ουίλιαμ Γκάλαχερ, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org