Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Βαθαίνει την πολύμορφη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Διεθνή Διάσκεψη, με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», σπεύδει να διοργανώσει το υπουργείο Εξωτερικών

Συνεχίζοντας κατά γράμμα το πρόγραμμα της πρώτης, επτάμηνης περιόδου διαχείρισης της αστικής εξουσίας από μέρους της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά παραπέρα την προσπάθειά της για γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από την περιλάλητη «ενεργητική» και «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της.

Σε αυτήν τη βάση, αμέσως μετά την εκ νέου ανάληψη καθηκόντων της, το υπουργείο Εξωτερικών επισημοποίησε ότι «με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, διοργανώνεται στην Αθήνα, από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2015, Διεθνής Διάσκεψη με θέμα "Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή"». Μια πρωτοβουλία που διαφήμιζε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών εδώ και μήνες και η οποία βέβαια έρχεται στο φόντο της κλιμάκωσης των επικίνδυνων σχεδιασμών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Υπηρεσίες «καλού διαμεσολαβητή» εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναδεικνύει την πρεμούρα της συγκυβέρνησης της... «δεύτερη φορά Αριστεράς» να αναλάβει έναν όσο γίνεται πιο ενεργό ρόλο σε αυτούς τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προσδοκώντας ανταλλάγματα που θα ενισχύσουν τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης στους ανταγωνισμούς της με άλλα κεφάλαια της περιοχής:

«Η Ελλάδα, εμφορούμενη από τις αξίες αυτές και διατηρώντας ιστορικούς και παραδοσιακά άριστους δεσμούς με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, επιθυμεί να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και τη διαμεσολάβησή της για την εξεύρεση επωφελών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικές και θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο».

Θυμίζουμε ότι μια μέρα πριν, ο Π. Καμμένος, αναφερόμενος στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ και Ρωσίας, είχε αναφέρει αντίστοιχα ότι και το υπουργείο Αμυνας «συνεχίζοντας την άριστη συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας (σ.σ. του ΝΑΤΟ), είναι στη διάθεση της Συμμαχίας (...) προκειμένου αν χρειαστεί να διαμεσολαβήσει και να πάρει πρωτοβουλίες μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών σε αυτήν την κατεύθυνση».

Αλλοθι επέμβασης;

Η ίδια η Διάσκεψη, που διοργανώνει άλλωστε το υπουργείο Εξωτερικών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα ως άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Πρόσχημα, τώρα, η αποτρόπαιη δράση των τζιχαντιστών, που προηγούμενα τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα στήριξαν ποικιλότροπα, πάντα προς προώθηση των μονοπωλιακών τους συμφερόντων, και πλέον πάνε πάλι να αξιοποιήσουν για να ξαναπατήσουν τα άρβυλά τους στην περιοχή.

Αλλωστε, ακόμα και στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, αφήνεται ουσιαστικά ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για ανάληψη της όποιας μορφής «δράσης»: «Η Διεθνής Διάσκεψη συγκαλείται υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες προκάλεσαν συμφορές και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί στη θεώρηση όλων των διαστάσεων και πτυχών του κρίσιμου αυτού ζητήματος και στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των διαφόρων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με γνώμονα την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης».

Εγκαταστάσεις, ένοπλες δυνάμεις και βάσεις για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Το σε ποιο επικίνδυνο πλαίσιο εντάσσονται όλα τα παραπάνω βέβαια, γίνεται κατανοητό αν δούμε συνολικότερα τις τοποθετήσεις και της ενέργειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ως προς αυτό, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, ήδη από την πρώτη θητεία της συγκυβέρνησης, όταν έλεγε π.χ. ότι «η Ελλάς αποτελεί, και πάντα αποτελούσε, προπύργιο της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου στους αγώνες ενάντια της τυραννίας, του ολοκληρωτισμού και της κάθε μορφής φονταμενταλισμού».

Επίσης, ότι «η χώρα μας αποτελεί βασικό πυλώνα και αξιόπιστο εταίρο του δυτικού κόσμου και του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας, εγγυητή της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου».

'Η ακόμα: «Το ΝΑΤΟ απαιτείται να αναδιατάξει την πολιτική του στη Νότια Πτέρυγά του, εκεί που οι κίνδυνοι είναι πλέον συγκεκριμένοι (...) Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, στο Νότιο τομέα του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας, ώστε να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και να ασφαλίσουμε τους ενεργειακούς διαύλους και τον ενεργειακό εφοδιασμό».

Παίρνουν «μπρος» και ΜΚΟ;

Αλλωστε, τέτοιοι παράγοντες του «ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας», όπως λέει ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα, αναμένεται να κάνουν καίριες παρεμβάσεις στη Διάσκεψη, που διόλου τυχαία μεθοδεύεται με την υποστήριξη της Κομισιόν, της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και άλλων κυβερνήσεων κρατών - μελών.

Εξ ου και, αναγνωρίζοντας η ελληνική κυβέρνηση λόγο και ρόλο σε κάθε λυκοσυμμαχία και ιμπεριαλιστικό κέντρο, γράφει στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Η πραγματοποίηση της Διάσκεψης θα παράσχει τη δυνατότητα έναρξης ενός περιεκτικού και σφαιρικού διαλόγου μεταξύ όλων των περιφερειακών και διεθνών δρώντων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πληθυσμοί των περιοχών της Μέσης Ανατολής, υπό το πρίσμα των πανανθρώπινων αξιών της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της ανεκτικότητας, του πλουραλισμού, της ειρηνικής συνύπαρξης, της πολυπολιτισμικότητας και της πολυθρησκευτικότητας».

Και ακόμα: «Στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν Πατριάρχες και επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών στην περιοχή, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού κόσμου καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών», ορολογία που παραπέμπει σε ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες έπαιξαν κατά καιρούς το ρόλο που ...χρειαζόταν για την προώθηση και υλοποίηση επεμβατικών σχεδίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ