Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταυλισμός στην Ειδομένη, σκηνές στην Αθήνα

Σκηνές στήνονταν χτες στον καταυλισμό που αναμένεται να λειτουργήσει στο ύψος της Ειδομένης για την ολιγόωρη ξεκούραση προσφύγων και μεταναστών που αναμένεται να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Εκεί θα μπορούν να βρουν προσωρινό καταφύγιο περισσότερα από 1.000 άτομα, στα οποία θα παρέχεται και υγειονομική περίθαλψη.

Παράλληλα, στη Σάμο, μετά από παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποφασίστηκε η εγκατάσταση 20 οικίσκων στο λιμάνι Μαλαγαρίου δίπλα στις υπηρεσίες ταυτοποίησης και αρωγής. Σε ανακοίνωσή τους οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν, ανάμεσα στα άλλα, ότι «η απόφαση αυτή διευκολύνει τους πρόσφυγες οι οποίοι θέλουν να βρίσκονται κοντά στο λιμάνι για τη συντομότερη δυνατή αναχώρησή τους και τους εξασφαλίζει παράλληλα από τις κακές καιρικές συνθήκες». Οπως τονίζουν, τα μέτρα αυτά δεν δίνουν ολοκληρωμένη απάντηση, καθώς το ζήτημα αυτό αποτελεί ευθύνη του κράτους, το οποίο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των υποδομών, της χρηματοδότησης, του προσωπικού που απαιτείται και της διαχείρισής του. Οι κομμουνιστές σύμβουλοι επιμένουν ότι πρέπει να εξευρεθούν και πρόσθετοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων (όπως κλειστά κατασχεθέντα ξενοδοχεία), σε περιπτώσεις πρόσκαιρης αύξησης του αριθμού τους. Καλούν ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους και το λαό της Σάμου να συνεχίσουν την ήδη συγκινητική αλληλεγγύη τους, να απομονώσουν τους λίγους που κερδοσκοπούν σε βάρος των προσφύγων και να καταδικάσουν τη φαιά προπαγάνδα των ναζιστών εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, που βρήκαν ευκαιρία να στάξουν το ρατσιστικό και ξενοφοβικό τους φαρμάκι στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία.

Στην Αθήνα, σκηνές έχουν στηθεί ξανά στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς οι πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο από την κακοκαιρία στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης.

Από την Υπηρεσία Ασύλου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ σε βάθος διετίας, θα χρειαστούν πάνω από 120 νέοι υπάλληλοι - χειριστές (ανθρωπιστικών, κοινωνικών, νομικών, πολιτικών, οικονομικών σπουδών), καθώς και γραφεία στην Αττική και ίσως σε ορισμένα νησιά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org