Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12250

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά ανοχή στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική και τα ψέματα που τη συνοδεύουν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο


ΣΕΛ.  5
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μαζική διαμαρτυρία τη Δευτέρα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που θα συνεδριάζει η «Επιτροπή σοφών»


ΣΕΛ.  8

Νέα φορολογικά μέτρα - καρμανιόλα για το λαϊκό εισόδημα

Αντιμέτωπα με τη φοροεπιδρομή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και μάλιστα χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση, θα βρεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα τα λαϊκά στρώματα της χώρας, με την καθημερινότητά τους να «στοιχειώνεται» από την απογείωση των φόρων που ήδη υπάρχουν, αλλά και την επιβολή νέων. Οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις φτάνουν σε ποσά ύψους πάνω από 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Απάτη ολκής και κατάφωρο εμπαιγμό απέναντι στα βάσανα του λαού αποτελεί το «επιχείρημα» της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης περί «ισοδύναμων μέτρων».


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το τηλεφώνημα του Ομπάμα

Χρειάστηκε να βγάλει ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος, για να μάθουμε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, και ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Μάθαμε, λοιπόν, ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην πορεία της προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη μιας βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης, μέσω επίσης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της».

Επομένως, ένα το κρατούμενο ότι οι ΗΠΑ «προσδοκούν» να προχωρήσει στο ακέραιο η εφαρμογή του τρίτου αντιλαϊκού μνημονίου και όλων των μέτρων που έχουν μείνει «ουρά» από τα προηγούμενα. Ολα αυτά, βέβαια, για να υποβοηθηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, η οποία προϋποθέτει την παραπέρα φτωχοποίηση του λαού.

Από εκεί και πέρα, οι ΗΠΑ δηλώνουν με νόημα ότι στηρίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας εντός της Ευρωζώνης με τους «πιστωτές», προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και αυτό να καταστεί «βιώσιμο».

Θυμίζουμε ότι το «χαρτί» της αμερικάνικης στήριξης στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για «κούρεμα» του χρέους ήταν από τα βασικά που έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του περασμένου Γενάρη, στα παζάρια με τους Ευρωπαίους.

Πριν από τις εκλογές, μάλιστα, διακήρυττε ότι έπρεπε η Ελλάδα «να μπει σφήνα» στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις τους και με τη βοήθεια των ΗΠΑ να πετύχει μια «βιώσιμη» διευθέτηση του χρέους, για λογαριασμό βέβαια του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έβλεπαν και βλέπουν στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρέμβουν υπέρ των δικών τους συμφερόντων στη διαχείρισή του από την Ευρωζώνη, πιέζοντας επί της ουσίας τη Γερμανία να αποδεχτεί το οικονομικό βάρος που θα προκύψει από μια πιθανή διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Η προχτεσινή παρέμβαση των ΗΠΑ δείχνει ότι οι ανταγωνισμοί αυτοί κλιμακώνονται και ότι η Ελλάδα παραμένει ένα από τα σημαντικότερα πεδία εκδήλωσής τους.

Αυτό, βέβαια, μόνο καλό δεν είναι για το λαό, ο οποίος δεν έχει τίποτα να κερδίσει, όπως έδειξε και η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων, με κατάληξη το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο.

Κατά τα άλλα, στη συνομιλία του με τον Αλ. Τσίπρα, ο Μπ. Ομπάμα επανέλαβε το ενδιαφέρον του για το ζήτημα της Συρίας, όπως και «τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Σύρους και άλλους που χρειάζονται ανθρωπιστική αρωγή», σε μια περίοδο που κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, με σοβαρή εμπλοκή και της Ρωσίας.

Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σε συνάρτηση και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς Ομπάμα και Τσίπρας «συμφώνησαν για τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία πάνω σε αυτές τις προκλήσεις (σ.σ. του προσφυγικού και των εξελίξεων στη Συρία) συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για να βρεθεί μια επιτυχής λύση στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Ενα είναι σίγουρο: Μαζί με τα νέα μέτρα, περιμένουν το λαό και νέες «μπόρες» σε ό,τι αφορά τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, αν ο ίδιος δεν παρέμβει καθοριστικά με την πάλη του στις εξελίξεις.


Δεν υπάρχουν «παράδεισοι» στον καπιταλισμό

Εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο με τη συμμετοχή της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας

Στη Γερμανία, οι νέοι, ειδικά όσοι έχουν τελειώσει σχολεία κατάρτισης, δεν κάνουν σχέδια για το μέλλον, γιατί κάτι τέτοιο μοιάζει με ουτοπία... Εμπειρίες από πρώτο χέρι, για τη ζωή των νέων στη Γερμανία, μετέφεραν εκπρόσωποι της 25μελούς αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ - Νεολαία του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος), που μίλησαν χτες στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου της Αθήνας.


ΣΕΛ.  7


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με το «σταγονόμετρο» η μετεγκατάσταση προσφύγων

ΣΕΛ.  6
Σκοτάδι και πλημμύρα στην Κεφαλονιά

ΣΕΛ.  16
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στις ΗΠΑ με πρόγραμμα φορτωμένο απαιτήσεις του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  3


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org