Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12248

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με «οδικό χάρτη» το μνημόνιο, επισπεύδουν τα αντιλαϊκά μέτρα

ΣΕΛ.  7
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός με την πάλη του να βάλει εμπόδια στους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ


ΣΕΛ.  7

Ερχεται βαρύς χειμώνας για Εργασιακά - Ασφαλιστικό

«Μέσα σε ένα μήνα θα κάνουμε ό,τι δεν έγινε σε 40 χρόνια», είπε χτες ο εκ νέου υπουργός Εργασίας, προαναγγέλλοντας τις νέες ανατροπές

Με διαδικασίες «εξπρές» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει να νομοθετήσει τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που ψηφίστηκαν με το 3ο μνημόνιο, ενώ σε πορεία εφαρμογής βρίσκονται και όλα τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, το επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι όχι μόνο με τη φοροεπιδρομή και το χαράτσωμα, αλλά και με την παραπέρα μείωση συντάξεων, τη μείωση ή την κατάργηση παροχών, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις απολύσεις, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Προτείνει πρόγραμμα δράσης με όλες τις μορφές αγώνα και κλιμάκωση με πανεργατική απεργία την περίοδο που θα φέρει η κυβέρνηση τους αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους.


ΣΕΛ.  9   -   10

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ούτε λεπτό για χάσιμο

«Ουσιαστικά, αναγκαζόμαστε να κάνουμε σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα όσα το παλαιοκομματικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάνει σε σαράντα χρόνια. Εχουμε αποδείξει, όμως, ως κυβέρνηση ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τόσο κρίσιμες προκλήσεις».

Με αυτή τη φράση, ο εκ νέου υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δεσμεύτηκε χτες δημόσια για την ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, μαζί με τις προαποφασισμένες νέες ανατροπές στα Εργασιακά.

Αυτές οι διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου, που απευθύνονται κατά βάση στο κεφάλαιο και στην ΕΕ, είναι αρκετές για να περιγράψουν το εύρος της επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Δείχνουν, επίσης, ότι έχει γίνει η σχετική προεργασία από την προηγούμενη και την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι σαρωτικές αλλαγές.

Αρα, καθόλου καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, στην προσπάθεια να οργανωθούν αντιστάσεις και να μπουν εμπόδια στο ξερίζωμα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια.

Το χρονοδιάγραμμα που περιγράφει το μνημόνιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και της νομοθεσίας για τα Εργασιακά είναι ασφυκτικό. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το κεφάλαιο «καίγεται» να προχωρήσουν οι αλλαγές σ' αυτά τα δύο πεδία, που είναι κρίσιμα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.

Γι' αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται να παραδώσει μέχρι τις αρχές Οκτώβρη το πόρισμα για το Ασφαλιστικό και να ξεκινήσει άμεσα τον «κοινωνικό διάλογο», με τον οποίο θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει τις νέες ανατροπές.

Γι' αυτό σχεδιάζει άμεσα να ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης με εγχώριους και διεθνείς παράγοντες σχετικά με τα Εργασιακά, στη βάση των «καλών πρακτικών» της ΕΕ, που σημαίνει παραπέρα ελαστικοποίηση και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ιδιαίτερα για τους νέους.

Και για όσους νομίζουν ότι η κυβέρνηση απλά εφαρμόζει ένα μνημόνιο «που δεν το πιστεύει», όπως έλεγαν τα στελέχη της προεκλογικά, ήρθε ο Γ. Κατρούγκαλος στη χτεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου να ξεκαθαρίσει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» είναι επιλογή της κυβέρνησης.

Είπε συγκεκριμένα: «Τώρα είναι ο καιρός να αποδείξουμε ότι είμαστε και δύναμη μεταρρυθμίσεων, όχι επειδή μας το ζητούν από έξω, αλλά γιατί οι μεταρρυθμίσεις, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι τομές, οι ρήξεις είναι αναγκαίες στην Ελλάδα».

Με τέτοια επιχειρήματα προσπάθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να νομιμοποιήσουν μέτρα υπέρ της εργοδοσίας, είτε αυτά αφορούσαν στο Ασφαλιστικό είτε στις εργασιακές σχέσεις. Θυμίζουμε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, δήλωνε ότι δεν ήθελε η τρόικα να του πάρει τη «δόξα» των απολύσεων!

Επομένως, όλα τα «χαρτιά» είναι ανοιχτά στο τραπέζι. Οι εργαζόμενοι, το κίνημά τους πρέπει να διαψεύσουν τον προκλητικό ισχυρισμό του υπουργού Εργασίας ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα «θα γίνει αποδεκτό από τον ελληνικό λαό (...) γιατί αυτό αποτελεί όχι απλώς κοινωνική αλλά εθνική αναγκαιότητα».

Ετοιμάζουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αυστηροποίηση του συνδικαλιστικού νόμου, πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και από πάνω κοροϊδεύουν το λαό ότι αυτά γίνονται για το καλό του, θεωρώντας δεδομένη τη συναίνεσή του!

Δεν υπάρχει χρόνος να σπαταληθεί σε αναμονές και ανοχή προς τη «νέα» κυβέρνηση. Η ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κόμματά του «παίρνουν μέτρα» στο λαό και αυτός πρέπει να πάρει τα μέτρα του.

Τα μέτρα που έρχονται πρέπει να βρουν ισχυρές αντιστάσεις πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς, με καλή οργάνωση της πάλης και προετοιμασία για σκληρούς, επίμονους ταξικούς αγώνες. Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για πολύμορφη δράση και κλιμάκωση με πανεργατική απεργία, όταν η κυβέρνηση φέρει τους αντιλαϊκούς εφαρμοστικούς νόμους.


ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«STOP» σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που ξεριζώνουν και δολοφονούν λαούς

Στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα κατέληξε χτες βράδυ η μαζική συγκέντρωση και πορεία που καλούσε το ΠΑΜΕ, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.


ΣΕΛ.  4


ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Και ΝΑΤΟ και αλυτρωτισμοί και «ιδιωτική πρωτοβουλία»...

ΣΕΛ.  3
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Με «προγραμματική διακήρυξη» το τρίτο μνημόνιο

ΣΕΛ.  6
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Σχέδια έντασης της καταστολής σε βάρος των προσφύγων

ΣΕΛ.  5


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org