Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Τρέχουν» τυπικές διαδικασίες και... υπόγειες διεργασίες

Πέρα και πάνω από «κόντρες» και προσωπικές στρατηγικές, το «ζουμί» των διεργασιών στη ΝΔ αφορά στο ρόλο της ως πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος

Eurokinissi

Πέρα και πάνω από «κόντρες» και προσωπικές στρατηγικές, το «ζουμί» των διεργασιών στη ΝΔ αφορά στο ρόλο της ως πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος
Μια σειρά τυπικές διαδικασίες και... υπόγειες διεργασίες «τρέχουν» παράλληλα στη ΝΔ, στο φόντο της εκλογής προέδρου και με έκδηλη την αγωνία τόσο σε στελέχη του κόμματος, όσο και σε μια σειρά αστικά επιτελεία, για το πώς θα μπορέσει να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της, ως ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, ικανός να ενσωματώνει ευρύτερα στρώματα στην αντιλαϊκή πολιτική και την εναλλαγή κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση.

Στα τυπικά: Χτες συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της ΝΔ και καθόρισε ότι το διάστημα για την υποβολή υποψηφιοτήτων ξεκινά σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 2/10. Κάθε υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει 50 υπογραφές στήριξης από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος ή υπογραφές από το 1/10 των μελών του προηγούμενου Εθνικού Συνεδρίου της ΝΔ (είχε 4.450 μέλη).

Ως περίοδος υποβολής ενστάσεων κατά των υποψηφιοτήτων καθορίστηκε το διάστημα από το Σάββατο 3/10 ως το μεσημέρι της Δευτέρας 5/10. Αμέσως μετά, την ίδια μέρα συνέρχεται η ΚΕΦΕ, προκειμένου να αποφανθεί επί τυχόν ενστάσεων και μέχρι το βράδυ επικυρώνει τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων.

Σε επόμενη συνεδρίασή της, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των υποψηφίων, η ΚΕΦΕ θα αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Οι πρώτες εκτιμήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ μιλούσαν για εκλογές κάποια Κυριακή στο β' δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη.

Διαρροές, άρθρα - «φωτογραφία» και σενάρια...

Στο παρασκήνιο, μετά τη δήλωση προχτές το πρωί του Νικ. Κακλαμάνη ότι «όποιοι νομίζουν ότι το πολιτικό και ιδεολογικό παρελθόν τους θα το σβήσουν μέσα στην "κολυμπήθρα" της ΝΔ, προσπαθώντας να αλλάξουν τη ΝΔ, απατώνται πλάνην οικτράν (...) να προσέξουν οι υποψήφιοι πώς θα συμπεριφερθούν και αλίμονο σε αυτόν που προκειμένου να αυξήσει τα εσωκομματικά "κουκιά" του, νομίζει ότι μπορεί να πληγώσει την παράταξη. Προτιμότερο είναι να αποσυρθεί, πριν φτάσει στην κάλπη», ακολούθως διαχεόταν ότι προχτές βράδυ ο Μ. Βορίδης συναντήθηκε με τον Αντ. Σαμαρά, κάτι που η πλευρά του τελευταίου διέψευσε.

Εγινε ή δεν έγινε η συνάντηση, ο Μ. Βορίδης δεν έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του αν θα είναι τελικά υποψήφιος. Επιπλέον, δεν είναι καθαρό αν όντας υποψήφιος θα παραμείνει ως το τέλος και δε θα αποσυρθεί κάποια στιγμή μέσα στην κούρσα διαδοχής. `Η αν το κάνει επειδή όντως έχει αρχηγικές φιλοδοξίες και ελπίδες ή θέλει να καταγραφεί ως ένας καθαρός πόλος - τάση στη ΝΔ και σε περίπτωση αργότερα διάσπασης, να παρουσιαστεί με μια «συγκροτημένη» ομάδα ως μια «σοβαρή» - τύπου Λεπέν - ακροδεξιά.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη φημολογούμενη συνάντηση Σαμαρά - Βορίδη και τις δηλώσεις Κακλαμάνη, χτες το απόγευμα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο άρθρο στενού συνεργάτη του Σαμαρά, σύμφωνα με τον οποίο: «Τα πολιτικά κόμματα δεν υπάγονται σε Ε9 κανενός! Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και μέτοχοι, ενοικιαστές ή καταληψίες, βαρόνοι και κόμηδες, φαμίλιες και τζάκια. Είναι συστήματα ιδεών τα οποία υπηρετούν όσοι εκεί ετάχθησαν. Σε πρώτες αλλά και δεύτερες θέσεις. Οπωσδήποτε υπάρχουν οι πρωταγωνιστές, οι πρωτοπόροι των ιδεών αλλά και οι επιτυχώς ασκήσαντες πολιτική. Οπως υπάρχουν οι μέτριοι ή οι κακοί, οι αποτυχόντες. Κριτής για τους μεν ο λαός, για τους δε η αποτελεσματική ή μη άσκηση των καθηκόντων τους. Ετσι θα έπρεπε να είναι».

Τοποθέτηση που εκλήφθηκε από κάποιους και ως προσπάθεια απομείωσης του ειδικού βάρους που έχει ενδοπαραταξιακά ο Κ. Καραμανλής, εξ ου και όλοι λίγο - πολύ αναμένουν να δουν ποιον υποψήφιο θα στηρίξει για πρόεδρο.

Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, αναμενόταν και ραντεβού του Κ. Καραμανλή με τον Ευ. Μεϊμαράκη, που ως τώρα «ψάχνεται» για το αν θα κατέβει υποψήφιος ή όχι, έστω κι αν πολλά στελέχη στη ΝΔ φέρονται να τον θέλουν. Δεν είναι, βέβαια, καθαρό αν τον θέλουν επειδή όντως τον θεωρούν μια λύση που θα ανοίξει προοπτικές εκλογικής νίκης της ΝΔ ή επειδή με τα χρόνια του στο κόμμα «τους ξέρει και τον ξέρουν», όπως λένε, μπορεί επομένως να εξισορροπήσει τις διαφορετικές προσωπικές στρατηγικές και τα «βιλαέτια» μεγαλοστελεχών.

Ερωτηματικό είναι για την ώρα και η στάση άλλων στελεχών όπως ο Ν. Δένδιας ή η Ολγα Κεφαλογιάννη. Η δε Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται αντίθετη με την απόφαση του αδελφού της Κυρ. Μητσοτάκη να κατέβει υποψήφιος, θεωρώντας η ίδια τον Ευ. Μεϊμαράκη ως καλύτερη λύση ή ακόμα και να είναι η ίδια υποψήφια, αν και είχε δοκιμάσει την τύχη της το 2009, χάνοντας τότε από τον Αντ. Σαμαρά.

Τα «δυναμικά στρώματα»

Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», είπε: «Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια, η ΝΔ είναι σε μια σταδιακή πορεία φθοράς. Εχουμε πάρει μερικό διαζύγιο από δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και ο πολιτικός μας λόγος δεν είναι πια τόσο ουσιαστικός, όσο θα έπρεπε να είναι ο λόγος ενός μεγάλου κεντροδεξιού φιλελεύθερου κόμματος».

Πρόσθεσε: «Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό, φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο αντιμάχεται το λαϊκισμό και υποστηρίζει τον ορθό λόγο (...) Ωστόσο, η απόσταση μεταξύ γενικών αξιών, εφαρμοσμένης πολιτικής και συγκεκριμένων προτάσεων είναι μεγάλη. Δε γεφυρώθηκε επαρκώς στην προεκλογική περίοδο».

Επιδιώκοντας καταπώς φαίνεται και τη στήριξη από το σκληρό πυρήνα στελεχών του Σαμαρά, επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι κόμμα «κεντροδεξιό, το τονίζω. Δεν έχω καμία δυσκολία να χρησιμοποιήσω και την έννοια του δεξιού. Αυτοπροσδιορίζομαι ως κεντροδεξιός. Φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που αντιμάχεται το λαϊκισμό και πρεσβεύει τον ορθό λόγο. Αυτοί είμαστε ως ΝΔ. Σε αυτόν το γενικό χαρακτηρισμό προφανώς και χωρούν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Αλίμονο εάν δε χωρούσαν. Δε θα ήμασταν αυτοί που είμαστε σήμερα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org