Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015
Θέμα ημερών τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από όσα ήδη προδιαγράφονται στο τρίτο μνημόνιο, φέρνουν οι διευρυνόμενες «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο οκτάμηνο (Γενάρης - Αύγουστος) του 2015, τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται κατά περίπου 4,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο που έχει τεθεί, από τα οποία ποσό ύψους 3,3 δισ. προέρχεται από την «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων.

Την ίδια ώρα, τα κρατικά κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών συμπιέζονται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, ενώ συνεχίζονται επίσης η «άτυπη» στάση εσωτερικών πληρωμών και η συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από διάφορους κρατικούς φορείς και οργανισμούς.

Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση καταθέτει στις 5/10 το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, ταυτόχρονα με την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015. Σε αυτά θα ενσωματώσει την απόδοση των νέων δημοσιονομικών μέτρων με την παραπέρα διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων και τις περικοπές δαπανών. Σημειωτέον, στις «εκκρεμότητες» της τρέχουσας περιόδου βρίσκεται και η ενεργοποίηση του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», έργο του οποίου είναι η καρατόμηση των κρατικών δαπανών σε περιπτώσεις εμφάνισης «αποκλίσεων».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 8μηνο του 2015:

-- Το σύνολο των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 26,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 29,5 δισ. ευρώ. Η «απόκλιση» (3,3 δισ.) προέρχεται κατά 2,3 δισ. από τους φόρους εισοδήματος και κατά 1 δισ. από τους κάθε είδους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση.

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερες κατά 4,7 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφτεί, γεγονός στο οποίο οφείλεται και το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα». Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν σε 31,9 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης 36,6 δισ.), με ρυθμό βύθισης 11% σε σχέση με πέρσι.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα κρατικά κονδύλια για «κοινωνική προστασία» συρρικνώθηκαν κατά 56% από πέρσι (στα 406 εκατ. ευρώ από 926 εκατ.), γεγονός που αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το κονδύλι για την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» εμφανίζεται μόλις στα 33 εκατ. ευρώ! Στην ίδια περίοδο, οι αποπληρωμές για τους τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους φτάνουν στα 4,9 δισ. ευρώ...

Οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (7,3 δισ. ευρώ) διαμορφώνονται στο 65% του στόχου που έχει τεθεί για το 12μηνο.

-- Το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών, πλην τόκων) φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 3,3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που σχετίζεται με την εσωτερική στάση πληρωμών και με την παραπέρα διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ