Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Μια Σύνοδος με «βαριά» ατζέντα

Copyright 2018 The Associated

Μια «βαριά» και επικίνδυνη για τους λαούς ατζέντα, γεμάτη στόχους και σχέδια ώστε να εξελιχθεί σε «μια ισχυρότερη και πιο ευέλικτη» ιμπεριαλιστική συμμαχία, περιλαμβάνεται στα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου που ξεκινάει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στην επικείμενη Σύνοδο «οι σύμμαχοι θα λάβουν αποφάσεις για την αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας και της ετοιμότητας των δυνάμεων. Θα αποφασίσουν για περαιτέρω μέτρα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που προέρχονται από το Νότο».

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Σύνοδο ανάμεσα σε άλλα «οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε μια σημαντική επικαιροποίηση της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων Διοικήσεων για να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούν να κινούνται γρήγορα στον Ατλαντικό και εντός της Ευρώπης». Η μία θα είναι στις ΗΠΑ, για να ελέγχει τις ατλαντικές μεταφορές, και η άλλη στη Γερμανία, όλα για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Προαναγγελία ενεργότερης εμπλοκής σε Μ. Ανατολή - Αφρική

Ενδεικτικά είναι και τα όσα προαναγγέλλονται για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική:

-- «Στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ αυξάνει το μέγεθος της αποστολής "Resolute Support", με 3.000 περισσότερους εκπαιδευτές».

-- Για την επέμβαση στη Συρία καταγράφεται ότι το ΝΑΤΟ «εξετάζει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η υποστήριξή του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνασπισμού» υποτίθεται κατά του ISIS.

-- Για το Ιράκ λέγεται ότι «στη Σύνοδο Κορυφής, οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν να ξεκινήσουν μια νέα αποστολή εκπαίδευσης στο Ιράκ, για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του ISIS ή άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Αυτό θα περιλαμβάνει την οικοδόμηση στρατιωτικών ακαδημιών και σχολείων».

-- Καταγράφεται ακόμη ότι «το ΝΑΤΟ βοηθά επίσης Ιορδανία και Τυνησία να ενισχύσουν την άμυνά τους και να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια. Είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Λιβύη, εφόσον ζητηθεί», και προστίθεται ότι «στη Σύνοδο Κορυφής, το ΝΑΤΟ θα εξετάσει πώς μπορεί να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει τους νότιους εταίρους του, μεταξύ άλλων με βελτιωμένο σχεδιασμό και ασκήσεις».

Κάνοντας, εξάλλου, σαφές ότι παίζουν βασικό ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, το κείμενο κάνει συνεχώς αναφορές σε Βαλκάνια και Αιγαίο:

«Στα Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει τους εταίρους του, μεταξύ άλλων μέσω της αποστολής KFOR. Στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ βοηθά τις διεθνείς προσπάθειες για την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στην Ελλάδα, την Τουρκία και την υπηρεσία συνόρων Frontex της ΕΕ. Στη Μεσόγειο, η θαλάσσια επιχείρηση του ΝΑΤΟ "Sea Guardian" υποστηρίζει την επίγνωση της κατάστασης...».

Στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην περιλάλητη «πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ», που, όπως ισχυρίζονται, «μαζί με τη διεύρυνση της ΕΕ, συνέβαλε στη διάδοση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη». Σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται και η πρόσκληση που θα δεχτεί η ΠΓΔΜ για ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ βάζει στόχους και για τα υπόλοιπα μέτωπα: «Στα ανατολικά, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες και την ανθεκτικότητα των εταίρων του σε Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία, για την προώθηση μεταρρυθμίσεων» στον αμυντικό τομέα.

Επίσης, «θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με εταίρους όπως Φινλανδία και Σουηδία, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια στη στρατηγικά σημαντική περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας».

Σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ και δαπάνες στο επίκεντρο

Αλλο ειδικό κεφάλαιο είναι «η στενότερη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ». Εκτιμούν ότι ήδη «οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται στενά: Η ικανότητα του ΝΑΤΟ τόσο για συλλογική άμυνα όσο και για διαχείριση κρίσεων συμπληρώνει το ευρύ φάσμα δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ». Οτι «έχουν σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας συνεργασίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο».

Προαναγγέλλουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής «ΝΑΤΟ και ΕΕ θα προβούν σε απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016. Ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να υπογράψει μια νέα Κοινή Δήλωση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ορίζοντας ένα κοινό όραμα για το πώς η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων ασφαλείας».

Τέλος, κάνοντας σαφές ότι οι στρατιωτικές δαπάνες σε κάθε χώρα - μέλος γίνονται με βάση τα ΝΑΤΟικά προτάγματα, τονίζεται στα προπαρασκευαστικά της Συνόδου κείμενα: «Το ΝΑΤΟ βοηθά επίσης τα έθνη να αποφασίσουν πώς και πού να επενδύσουν στην άμυνά τους (...) για να αναπτυχθούν αμυντικές δυνατότητες που χρειάζονται οι Σύμμαχοι». Επαναλαμβάνονται, εξάλλου, ο στόχος για «δίκαιη κατανομή βαρών» και η απαίτηση των ΗΠΑ όλα τα κράτη - μέλη να πιάσουν τη ΝΑΤΟική νόρμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ ετησίως να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες, όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις «διαπρέπουν» διαχρονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ