Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν ως μέτωπα Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

Με φορτωμένη ατζέντα και ρόλους και για την Ελλάδα, προσέρχονται οι ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και, όπου σύμφωνα και με την ατζέντα των συζητήσεων, αναμένονται νέες επικίνδυνες αποφάσεις κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως Ρωσία και Κίνα, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις τύπου Ιράν, για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ενδεικτικό άλλωστε των επικίνδυνων σχεδιασμών είναι ότι οι ΗΠΑ «κατεβαίνουν» στη Σύνοδο, έχοντας ανάμεσα σε άλλα στην ατζέντα τους την ανάγκη η ιμπεριαλιστική συμμαχία να κάνει περισσότερα απέναντι στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας σε Ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα, με το Αιγαίο σε ρόλο κρίσιμου διασυνδετήριου κρίκου τους, και καθόλου τυχαία τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 να το έχει καταστήσει βάση των επιχειρήσεών της, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσχημα το Προσφυγικό, εδώ και περίπου δυο χρόνια.

Για μεν την Ανατολική Μεσόγειο και το λεγόμενο «Νότιο μέτωπο», αποκαλυπτικά είναι όσα έλεγε πρόσφατα, στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Μίτσελ:

«Τα νότια σύνορα της Ευρώπης - η λεκάνη της Μεσογείου και τα παράλιά της - είναι ένα άλλο σημείο στρατηγικής εστίασης. Το να συσπειρώσουμε τους συμμάχους μας να πάρουν σοβαρότερα τα νότια σύνορα της Ευρώπης, θα αποτελέσει μείζονα στόχο της επικείμενης Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ», συμπλήρωνε.

Προσέθετε ότι «συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για να αυξήσουμε και να συντονίσουμε τις συνεισφορές στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, να εξασφαλίσουμε τα σύνορα της Ευρώπης, να εμπλέξουμε περισσότερο το ΝΑΤΟ στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και να προβάλουμε σταθερότητα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Εστιάζοντας στην περιοχή έδινε, εξάλλου, την εξής εικόνα: «Η Ανατολική Μεσόγειος θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις. Η Ρωσία έχει αυξήσει τη ναυτική παρουσία της εκεί και επιδιώκει να στερεοποιήσει μια σφαίρα επιρροής».

Χρέωνε, δε, ο Μίτσελ σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, στην υλοποίηση των αμερικανικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Βαλκανική:

«Καταρτίζουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλλιεργούμε την Ελλάδα ως αγκυροβόλιο σταθερότητας («We are cultivating Greece as an anchor of stability») στη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε συστηματικά τη συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας και την ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο».

Ειδικά, άλλωστε, για τα Δ. Βαλκάνια, όπου η κυβέρνηση πρωτοστατεί στις ευρωατλαντικής κοπής «διευθετήσεις» με ΠΓΔΜ - Αλβανία και όχι μόνο, ο Μίτσελ διαβεβαίωνε τους γερουσιαστές: «Αυξάνουμε επίσης την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. Μέσω της ενεργού διπλωματίας των ΗΠΑ και του στενού συντονισμού με την ΕΕ, υποστηρίξαμε τους οραματιστές πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ να επιτύχουν μια δυνητικά ιστορική πρόοδο στη διαμάχη του ονόματος μεταξύ Ελλάδας - "Μακεδονίας". Ενισχύσαμε την επικοινωνία τόσο με τη Σερβία όσο και με το Κοσσυφοπέδιο. Και προωθούμε τις μεταρρυθμίσεις σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη».

Νωρίτερα, στις αρχές Ιούνη, μιλώντας τότε ο Μίτσελ σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, τόνιζε τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη να μείνει υπό δυτική επιρροή.

Ο Μίτσελ δεν αναφέρθηκε μόνο στη ρωσική δραστηριότητα στη Μεσόγειο, με άξονα το Συριακό, αλλά και στη «δυναμική» πλέον παρουσία της Κίνας, που, όπως είπε, προβάλλει την «επιθυμία» της να «επενδύσει» στην περιοχή.

Παρέπεμψε, μάλιστα, ονομαστικά στο κινεζικό σχέδιο «One Belt, One Road», χαρακτηρίζοντας τις συνοριακές ζώνες του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Ευρώπη μια «νέα παιδική χαρά για την Κίνα», μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της πλέον ως μιας παγκόσμιας δύναμης, όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά, με τη ναυτική της βάση στο Τζιμπουτί στο Κέρας της Αφρικής.

Εξ ου και έβαλε θέμα ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία ώστε «να στραφεί το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγά του», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους ρόλους που θα σπεύσει να αναλάβει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ