Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΠΑ
Σημαντική πρωτοβουλία - συμβολή στην πάλη συνταξιούχων και νησιωτών

Για κατάργηση του επανυπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί σε νέες μειώσεις, και για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου

Από τις κινητοποιήσεις των νησιωτών ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
Από τις κινητοποιήσεις των νησιωτών ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
Συμβολή στην πάλη των χιλιάδων συνταξιούχων, για να αποτραπεί το νέο τσεκούρι στις συντάξεις που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση από 1η Γενάρη 2019 όσο και συνολικά για την ανάκτηση των απωλειών από τις διαδοχικές αντιασφαλιστικές ανατροπές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι η τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ την Πέμπτη στη Βουλή, με την οποία απαιτεί να μη μειωθούν οι συντάξεις, να καταργηθούν οι ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς».

Αντίστοιχη ώθηση στον αγώνα των νησιωτών για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου και σε μόνιμη βάση - και όχι προσωρινά για 5 μόνο εξ αυτών και μάλιστα σε σύνδεση με τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ για μετατροπή τους σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών - δίνει και η δεύτερη τροπολογία του Κόμματος για το ζήτημα.

Και οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν - υπογεγραμμένες από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος - στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δύο τροπολογίες.

Η τροπολογία του ΚΚΕ για τις συντάξεις

«Θέμα: Κατάργηση των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016 που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Αιτιολογική Εκθεση

Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές των μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών τους, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Ο ν. 4387/2016 με τα άρθρα 14 και 33 όπως τροποποιήθηκαν με τον 4472/2017 προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς έως 18% από 1/1/2019. Οι απώλειες για τους απόμαχους της δουλειάς συνεχίζονται, δημιουργώντας συνθήκες απόγνωσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η μεταμνημονιακή εποχή θα συνοδεύεται με νέα μέτρα για την κάλυψη των ματωμένων πλεονασμάτων και την ικανοποίηση των αιτημάτων των επιχειρηματικών ομίλων.

Με την τροπολογία που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στηρίζει τον αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων και το αίτημά τους για κατάργηση των ρυθμίσεων του ν. 4387/16 που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Τροπολογία - Προσθήκη

Οι καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά την 12/5/2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4387/2016, κύριες συντάξεις, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, οι οποίες χορηγήθηκαν με προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά το χρόνο αυτό και εξακολουθούν να διέπονται από το νομικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο απώλεια του σχετικού δικαιώματος. Οι διατάξεις του άρθρ. 14 ν. 4387/2016 ("Αναπροσαρμογή συντάξεων - προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων") και 33 ν. 4387/2016 ("Αναπροσαρμογή συντάξεων - προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων"), όπως ισχύουν σήμερα, καταργούνται καθώς και άλλη αντίθετη διάταξη».

Η τροπολογία του ΚΚΕ για τον ΦΠΑ στα νησιά

«Θέμα: Επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Αιτιολογική Εκθεση

Με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) δεσμεύτηκαν για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο - αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών.

Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά μέχρι τις 31-12-2018 και με πρόφαση το Προσφυγικό είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

Τροπολογία - Προσθήκη

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις.

Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org