Σάββατο 7 Ιούλη 2018 - Κυριακή 8 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Και η «έξυπνη αντίσταση» της Γερμανίας

Ανάλυση στο «Σπίγκελ»

Το γεγονός ότι διευρύνονται οι «τριβές» στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ακολουθήσει (τουλάχιστον σύντομα...) μια πιο «μετωπική» αντιπαράθεση. Ανάλυση του γερμανικού «Σπίγκελ» περιγράφει την καρτερικότητα με την οποία πολλοί (με πρώτη τη Γερμανία;) αξιολογούν τον κατάλληλο τρόπο και χρόνο για να οξύνουν την αναμέτρηση. Στις 11 Μάη του 2018, με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Ιράν, το γερμανικό περιοδικό μιλούσε για «προσωρινή αναστολή της διατλαντικής συμμαχίας» και αναρωτιόταν: «Και τώρα τι;» Για να συνεχίσει ως εξής:

«Η πιο σοκαριστική συνειδητοποίηση, ωστόσο, είναι μία που μας επηρεάζει απευθείας: Η Δύση που κάποτε ξέραμε δεν υπάρχει πια. Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί πια να αποκαλείται φιλία και μετά βίας μπορεί να αναφέρεται ως εταιρική σχέση. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει υιοθετήσει έναν τόνο που αγνοεί 70 χρόνια εμπιστοσύνης. Θέλει τιμωρητικούς δασμούς και απαιτεί υπακοή. Δεν αποτελεί πια ερώτημα το αν η Γερμανία και η Ευρώπη θα πάρουν μέρος σε ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ. Πρόκειται για το αν διατηρείται πλέον η διατλαντική συνεργασία στην οικονομική και την εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια. Η απάντηση: "Οχι". Είναι αδύνατο να υπερεκτιμήσει κανείς αυτά που αποσυναρμολόγησε ο Τραμπ τους τελευταίους 16 μήνες. Η Ευρώπη έχει χάσει την ισχύ της να προστατεύει.... Εχει χάσει την παγκόσμια πολιτική επιρροή που ήταν ικανή να ασκεί, επειδή οι ΗΠΑ στέκονταν στο πλευρό της...».

Ενώ στη συνέχεια, στο όνομα της προετοιμασίας για «μια Αμερική - μετά Τραμπ», το «Σπίγκελ» επισημαίνει: «Η δυσκολία θα αφορά το να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην έκφραση αποφασιστικότητας και τα γεγονότα. Ενας θριαμβευτικός αντι-αμερικανισμός είναι τόσο επικίνδυνος όσο και η περιφρόνηση (των ΗΠΑ).

Αλλά ούτε και η υποδούλωση οδηγεί πουθενά - γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να υποστηρίξει πολιτικές που θεωρεί επικίνδυνες... Είναι απαραίτητη η έξυπνη αντίσταση, όσο λυπηρό και παράλογο κι αν ηχεί αυτό. Η αντίσταση ενάντια στην Αμερική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ