Eurokinissi |
Μετείχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα. Πέρα από την τετραμερή συνάντηση των ηγετών, έγινε και παράλληλη συνάντηση των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.
Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια που έγιναν το τελευταίο χρόνο, ενώ παρουσίασε την επιτάχυνση των ευρωατλαντικών σχεδίων ως «αντιστροφή της πορείας αρνητικών γεγονότων» στην περιοχή, επικαλούμενος εξελίξεις όπως η Συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ, η βουλγαρική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, ή η «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», όπως είπε, που «θέτει τις βάσεις για επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος», αλλά και η απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία τον Ιούνη του 2019.
«Κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, πιστεύω ακόμα πιο ελπιδοφόρος», συνέχισε, διακηρύσσοντας τη στήριξη όλων τους στην ευρωενωσιακή πορεία της Σερβίας, όπως και στην είσοδο Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν.
Οπως είπε, οι «4» συζήτησαν για τη Σύνοδο 16+1 (βαλκανικών και κεντροανατολικών ευρωπαϊκών χωρών συν την Κίνα) το Σάββατο στη Σόφια, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων την ερχόμενη Τρίτη στο Λονδίνο, που γίνεται με πρωτοβουλία Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Αυστρίας, κινήσεις που δείχνουν το έντονο ευρωενωσιακό ενδιαφέρον για την περιοχή, στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους λαούς.
Παραπέρα, αναφέρθηκε αναλυτικά σε σιδηροδρομικές διασυνδέσεις που προωθούνται με Βουλγαρία - Ρουμανία, όπως και με ΠΓΔΜ - Σερβία, καθώς επίσης και σε μια σειρά από ενεργειακά έργα, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, IGB, και ο Κάθετος Διάδρομος.
Στάθηκε δε στην ανάγκη για αναβάθμιση των λιμένων σε Βόρεια Ελλάδα και Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο για «έναν μεταφορικό δακτύλιο, έναν δακτύλιο συνδυασμένων μεταφορών και διασυνδεσιμότητας», που όπως είπε δίνει έναν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή.
Παραπέμποντας - εμμέσως - ακριβώς σε ανταγωνισμούς με άλλα μονοπώλια για το ποιος θα ελέγχει τον κύριο όγκο της Διαμετακόμισης, είπε ότι αυτόν τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο τον δίνει ιδιαίτερα η διασύνδεση λιμανιών με την παράκαμψη των Δαρδανελίων (π.χ. Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς με μεταξύ τους σιδηροδρομικό - οδικό δίκτυο).
Τάζοντας, εξάλλου, ανοιχτά χρήμα στο κεφάλαιο, μίλησε και για τους σχεδιασμούς για ένα «εταιρικό σχήμα» που θα στηθεί ώστε να «διαχειριστεί» την κατασκευή και τα έσοδα από αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους.
Στις δηλώσεις των υπόλοιπων ηγετών, αίσθηση έκαναν αυτές του Σέρβου Προέδρου, ο οποίος, δείχνοντας ότι η χώρα του δέχεται πιέσεις να «εξομαλύνει» τις σχέσεις με το Κόσσοβο ώστε να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι ο ίδιος «δεν έχει αναμειχθεί ποτέ στα ζητήματα άλλων χωρών» και ότι δεν μπορεί να συμμεριστεί την αισιοδοξία που απέπνεαν οι δηλώσεις Τσίπρα...
Αλλωστε, πιέσεις φαίνεται ότι δέχτηκε και χτες. Χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ζήτησε από το Βελιγράδι «να επιλύσει το συναισθηματικό θέμα με το Κόσσοβο, γιατί είναι σημαντικό για όλη την περιοχή». Ανέφερε δε ως «παραδείγματα προς μίμηση» τις συμφωνίες Σόφιας - Σκοπίων για μεταξύ τους διμερή ζητήματα και Σκοπίων - Αθήνας για το ονοματολογικό, επιβεβαιώνοντας ότι οι συμφωνίες αυτές λειτουργούν ως ευρωατλαντικός μπούσουλας για ολόκληρη την περιοχή.
Σημειωτέον, ο Μπορίσοφ ήταν πολύ σαφής ως προς τους στόχους, βάζοντας ανοιχτά θέμα ότι πρέπει να αυξηθούν τα «έσοδα», ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αυτοκινητόδρομοι, αρκετές γέφυρες, για να διευκολυνθούν οι Μεταφορές. Χαρακτήρισε σημείο κλειδί τη σύνδεση Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ζήτησε το Σεπτέμβρη, στην επόμενη τετραμερή στη Βάρνα, οι αρμόδιοι υπουργοί να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Τέλος, και η Ρουμάνα πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ευρωενωσιακή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής που είναι ήδη εντός ΕΕ θα «στηρίξουν» την πορεία και των υπολοίπων. Ζήτησε με τη σειρά της να προχωρήσουν «στρατηγικής σημασίας» έργα για την περιοχή, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά τέτοια στους τομείς της Ενέργειας, ενώ στάθηκε και στη «δυναμική του Δούναβη», να λειτουργήσει, με τα κατάλληλα έργα, ως σημαντικός κόμβος Διαμετακόμισης.