Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στυγνή εκμετάλλευση των μισθωτών οδηγών

Οι νομοθετικές προτάσεις σχετικά με την «απόσπαση οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών», για «τα ανώτατα όρια για τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο οδήγησης, τα κατώτατα όρια για τα διαλείμματα και τις περιόδους ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης», για τον «εντοπισμό μέσω ταχογράφων» και για την «προσαρμογή στις εξελίξεις στον κλάδο των οδικών μεταφορών» συζητήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Το λεγόμενο «πακέτο κινητικότητας» αφαιρεί τα όποια εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των οδηγών, με την παράταση του χρόνου δουλειάς, μειώνοντας τους ημερήσιους και τους εβδομαδιαίους χρόνους ανάπαυσης, ενώ προωθεί την περαιτέρω «απελευθέρωση» της αγοράς των μεταφορικών υπηρεσιών.

Αυτήν τη στυγνή εκμετάλλευση των οδηγών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση, στην οποία τόνισε τα παρακάτω:

«Η "απελευθέρωση" και ο "ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος μεταφορών" αποτελούν κομβικό σημείο της ενιαίας αγοράς και της κυριαρχίας των αντίστοιχων μονοπωλίων στον κλάδο.

Κυριαρχία και συγκέντρωση κεφαλαίου στηριγμένη στη στυγνή εκμετάλλευση εκατομμυρίων μισθωτών οδηγών, που εργάζονται κυριολεκτικά με κίνδυνο ζωής, σε απαράδεκτες συνθήκες εντατικοποίησης, υπό την απειλή απόλυσης, με ατελείωτες ώρες στο τιμόνι, πολυήμερη απουσία από την οικογένειά τους, με μισθούς ψίχουλα και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, αναλαμβάνοντας αστική και ποινική ευθύνη για "ατυχήματα" όπου ουσιαστικά ωθούνται, υπό τη πίεση των εργοδοτών για έγκαιρη παράδοση ή υπέρβαρα φορτία.

Τα ευχολόγια του Ευρωκοινοβουλίου δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Ανοίγουν παράθυρα με εξαιρέσεις από τους κανόνες ασφαλείας, με ελέγχους - σφραγίδα, με "ευελιξία" στις ώρες εργασίας και ανάπαυσης, απώλεια εργατικών δικαιωμάτων (απόσπαση) υπέρ των κερδών της εργοδοσίας.

Για όλους τους οδηγούς: Εργασία ισοδύναμη με 7ωρο, 5ήμερο, θεώρηση του χρόνου αναμονής και άλλων εργασιών ως εργάσιμου, τακτικές ικανοποιητικές περιόδους ανάπαυσης στον τόπο κατοικίας, Συλλογικές Συμβάσεις με ικανοποιητικούς μισθούς, με αποκλειστικά δημόσιες μεταφορές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφυροκοπούμαστε από δεκάδες διατάξεις που κάνουν τη ζωή μας λάστιχο(29/5/2021)
Η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία υπονομεύει την απεργία που κήρυξε(4/2/2020)
Στα «γεμάτα» στη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης(15/3/2011)
Στο απεργιακό μέτωπο(22/2/2006)
Δουλιά όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης(22/5/2005)
Προετοιμάζονται για περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας(17/4/1999)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org