Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ανοίγει επικίνδυνες για τους λαούς «προοπτικές»

«Η "Μακεδονία" έκανε σημαντική πρόοδο και αναμένει καλά νέα την επόμενη βδομάδα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», είπε, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Τζ. Μπέιλι. Αναφέρθηκε, δε, ονομαστικά στη συμφωνία των Σκοπίων με τη Βουλγαρία για διευθέτηση μεταξύ τους ζητημάτων, όπως και στη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για διευθέτηση του ονοματολογικού, σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι η όλη υπόθεση έχει δρομολογηθεί σε ευρωατλαντικές ράγες.

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, μιλώντας χτες σε επαγγελματίες στρατιώτες της χώρας του, στην τελετή ορκωμοσίας τους, τους διαβεβαίωνε: «Το να είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ θα ανοίξει μεγαλύτερες προοπτικές για σας (...) Η προσέγγισή μας σε λύσεις αυτές τις μέρες έφερε χαρμόσυνα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές η αναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας», πρόσθεσε, τονίζοντας και ότι η «Μακεδονία» θα κάθεται στο ίδιο τραπέζι με μερικές από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.

Μαζί με τις ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» τρέχουν και τα ανάλογα επιχειρηματικά σχέδια. Ο αναπ. πρωθυπουργός, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, Κ. Ανγκούσεφ, μετέβη στη Βιέννη, σε συνάντηση υπουργών Οικονομικών, στο πλαίσιο της λεγόμενης Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στις 10/7 στο Λονδίνο. Θα είναι η 5η τέτοια Σύνοδος, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, μια πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκ. Μέρκελ, που εγκαινιάστηκε το 2014 και έχει την «υποστήριξη» Βρετανίας, Γαλλίας, Αυστρίας και Ιταλίας, σε απόδειξη του ενδιαφέροντος που έχουν ισχυρά κέντρα για την περιοχή, τους πόρους και τους διαύλους της.

Ο Ανγκούσεφ διαβεβαίωσε στη Βιέννη ότι η κυβέρνηση Ζάεφ θέλει συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής, εξ ου και δουλεύει πάνω σε έργα για βελτίωση των υποδομών και της ενεργειακής διασύνδεσης, ενώ ενημέρωσε αναλυτικά για το πώς προχωρούν οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, που ενδιαφέρουν τους επιχειρηματικούς ομίλους από την άποψη των δυνατοτήτων διαμετακόμισης, ενώ όσον αφορά ειδικά την Ενέργεια, αναφέρθηκε στα σχέδια για αγωγό φυσικού αερίου με την Ελλάδα.

Τέλος, στα Σκόπια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Μποσνιακόφκσι δεν απέκλεισε συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ είτε στο Λονδίνο, στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, είτε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στις 11-12/7. Επίσης, διέψευσε ότι επίκεινται αλλαγές στον εθνικό ύμνο της χώρας του ή σε κρατικά σύμβολα της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ