Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσχήματα

Εχουμε γράψει ξανά και ξανά για τα προσχήματα που αξιοποιούν κάθε φορά οι ιμπεριαλιστές στην προετοιμασία του εδάφους για τις επόμενες επεμβάσεις, συγκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο των επικίνδυνων σχεδίων τους. Μάλιστα, τα προσχήματα αυτά πέφτουν από νωρίς «στην πιάτσα», για να γίνονται και οι σχετικές «ζυμώσεις». Απ' αυτήν τη σκοπιά, μόνο ανησυχία προκαλούν τα όσα καταγράφονται στην πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την «ανάγκη» αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στην «πηγή» τους. Αλλά και όσα καταγράφονται στα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός «πρέπει να βοηθήσει τα προγράμματα σταθερότητας πέρα από τα σύνορά του για να διαφυλάξει την ασφάλεια στο σπίτι του», απέναντι στην «τρομοκρατία» και τον «υβριδικό πόλεμο». Η «αποθέωση» βέβαια της υποκρισίας των ιμπεριαλιστών είναι στο κεφάλαιο για τα πυρηνικά, όπου γράφεται ότι «το ΝΑΤΟ δεσμεύεται για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών, αλλά όσο υφίστανται πυρηνικά όπλα, θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία»! Το «περιτύλιγμα» που αξιοποιούν κάθε φορά οι ιμπεριαλιστές στα επικίνδυνα σχέδιά τους δεν πρέπει να ξεγελάσει τους λαούς που θα κληθούν να πληρώσουν με αίμα και βάσανα τον νέο γύρο των ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, αγορών και σφαιρών επιρροής.

Διαρροές

Διαρροές εγγράφων που κάνουν τα Wikileaks επιβεβαιώνουν ότι τίποτα απ' όσα συμφώνησαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ δεν προέκυψε από παρθενογένεση και ότι ειδικά το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είχε συμφωνηθεί και σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Τα ίδια έγγραφα επαληθεύουν το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα διευκόλυνε την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής και θα υπηρετούσε τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους στη Βαλκανική. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι πράγματι, το αστικό κράτος έχει συνέχεια και ότι κάθε κυβέρνηση προσέθετε κάτι στη διαπραγμάτευση, χωρίς να μεταβάλλονται στο ελάχιστο η ευρωατλαντική κατεύθυνση και το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης. Εχοντας αναλάβει την αποστολή να «τρέξει» χωρίς αναστολές και δισταγμούς τις αντιλαϊκές αποστολές σε όλα τα μέτωπα, μέσα και έξω από τη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήρθε να επισφραγίσει αυτήν τη μακρά πορεία των διαπραγματεύσεων, υπογράφοντας με την κυβέρνηση Ζάεφ τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία επιταχύνονται οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, ενώ διατηρούνται τα «σπέρματα» των αλυτρωτισμών, με την αναγνώριση «μακεδονικής» ιθαγένειας και γλώσσας. Κάπως έτσι εξηγείται η αμηχανία της ΝΔ απέναντι στις καταγγελίες της κυβέρνησης ότι και η ίδια συμφωνούσε σε ζητήματα που τώρα «κλείνουν», αλλά και η θερμή υποδοχή την οποία επεφύλαξαν στη συμφωνία πολιτικοί και κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν στη διαπραγμάτευση τα προηγούμενα χρόνια και προετοίμασαν το έδαφος για μια ευρωΝΑΤΟικής κοπής «λύση».

Εξυγίανση

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, μέχρι το 2021 αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους με «εθελούσιες» απολύσεις περισσότεροι από 5.000 τραπεζοϋπάλληλοι (κάποιοι γράφουν και για 7.500), ενώ θα κλείσουν και 1.000 περίπου καταστήματα των λεγόμενων «συστημικών» τραπεζών, με ό,τι αυτό σημαίνει για εκατοντάδες ακόμα θέσεις εργασίας που αναπτύσσονταν γύρω απ' αυτά. Η αποψίλωση του προσωπικού είναι συνέχεια χιλιάδων απολύσεων που έχουν γίνει έως τώρα στο πλαίσιο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων τραπεζικών ομίλων, που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ κάτω από τον γενικό τίτλο «εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μπαίνουν στη «μεταμνημονιακή» εποχή με τον πέλεκυ της απόλυσης να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, όσο κι αν οι όμιλοι προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι, με αυξημένες αποζημιώσεις στα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου». Να θυμηθούμε επίσης ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δεκάδες δισ. ευρώ του ελληνικού λαού, ο οποίος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων, πλειστηριασμούς και πάει λέγοντας. Οσο για το τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει απόφαση ευρωπαϊκού οργάνου και διακήρυξη ιμπεριαλιστικού οργανισμού για τα «προγράμματα» της Ελλάδας που να μη σημειώνει την «εξυγίανσή» του ως αναγκαία προϋπόθεση για να ανακάμψει η οικονομία. Το ποιος πληρώνει το μάρμαρο, δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να το συμπεράνει κανείς.

Σάλια...

Η επέτειος της εθνικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4 Ιούλη) γιορτάστηκε, κατά τα ειωθότα, προχτές το απόγευμα στον κήπο της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. Από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συμπεραίνει κανείς ότι σύσσωμο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο παρευρέθηκε στη δεξίωση, όπως και όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, για να συγχαρούν ένας ένας και να φωτογραφηθούν με τον Αμερικανό πρέσβη και την σύζυγό του, υπουργοί της «πρώτη φορά αριστεράς», μαζί με Νεοδημοκράτες, τους Γλίξμπουργκ, μεγαλοεπιχειρηματίες, σχημάτισαν μια μεγάλη ουρά, περιμένοντας υπομονετικά στον ήλιο. Μπρος στα κάλλη, όμως, τι είναι ο πόνος... Το ενσταντανέ της χειραψίας με τον περιχαρή πρέσβη, κάτω από τη σκιερή τέντα που στήθηκε στον κήπο για την περίσταση, ήταν η πιο γλυκιά ανταμοιβή, αν κρίνει κανείς από το ύφος υπουργών της κυβέρνησης που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός. Για ορισμένους μάλιστα απ' αυτούς, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι έτρεχαν τα σάλια τους...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org