Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσχήματα

Εχουμε γράψει ξανά και ξανά για τα προσχήματα που αξιοποιούν κάθε φορά οι ιμπεριαλιστές στην προετοιμασία του εδάφους για τις επόμενες επεμβάσεις, συγκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο των επικίνδυνων σχεδίων τους. Μάλιστα, τα προσχήματα αυτά πέφτουν από νωρίς «στην πιάτσα», για να γίνονται και οι σχετικές «ζυμώσεις». Απ' αυτήν τη σκοπιά, μόνο ανησυχία προκαλούν τα όσα καταγράφονται στην πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την «ανάγκη» αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στην «πηγή» τους. Αλλά και όσα καταγράφονται στα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός «πρέπει να βοηθήσει τα προγράμματα σταθερότητας πέρα από τα σύνορά του για να διαφυλάξει την ασφάλεια στο σπίτι του», απέναντι στην «τρομοκρατία» και τον «υβριδικό πόλεμο». Η «αποθέωση» βέβαια της υποκρισίας των ιμπεριαλιστών είναι στο κεφάλαιο για τα πυρηνικά, όπου γράφεται ότι «το ΝΑΤΟ δεσμεύεται για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών, αλλά όσο υφίστανται πυρηνικά όπλα, θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία»! Το «περιτύλιγμα» που αξιοποιούν κάθε φορά οι ιμπεριαλιστές στα επικίνδυνα σχέδιά τους δεν πρέπει να ξεγελάσει τους λαούς που θα κληθούν να πληρώσουν με αίμα και βάσανα τον νέο γύρο των ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, αγορών και σφαιρών επιρροής.

Διαρροές

Διαρροές εγγράφων που κάνουν τα Wikileaks επιβεβαιώνουν ότι τίποτα απ' όσα συμφώνησαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ δεν προέκυψε από παρθενογένεση και ότι ειδικά το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είχε συμφωνηθεί και σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Τα ίδια έγγραφα επαληθεύουν το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα διευκόλυνε την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής και θα υπηρετούσε τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους στη Βαλκανική. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι πράγματι, το αστικό κράτος έχει συνέχεια και ότι κάθε κυβέρνηση προσέθετε κάτι στη διαπραγμάτευση, χωρίς να μεταβάλλονται στο ελάχιστο η ευρωατλαντική κατεύθυνση και το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης. Εχοντας αναλάβει την αποστολή να «τρέξει» χωρίς αναστολές και δισταγμούς τις αντιλαϊκές αποστολές σε όλα τα μέτωπα, μέσα και έξω από τη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήρθε να επισφραγίσει αυτήν τη μακρά πορεία των διαπραγματεύσεων, υπογράφοντας με την κυβέρνηση Ζάεφ τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία επιταχύνονται οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, ενώ διατηρούνται τα «σπέρματα» των αλυτρωτισμών, με την αναγνώριση «μακεδονικής» ιθαγένειας και γλώσσας. Κάπως έτσι εξηγείται η αμηχανία της ΝΔ απέναντι στις καταγγελίες της κυβέρνησης ότι και η ίδια συμφωνούσε σε ζητήματα που τώρα «κλείνουν», αλλά και η θερμή υποδοχή την οποία επεφύλαξαν στη συμφωνία πολιτικοί και κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν στη διαπραγμάτευση τα προηγούμενα χρόνια και προετοίμασαν το έδαφος για μια ευρωΝΑΤΟικής κοπής «λύση».

Εξυγίανση

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, μέχρι το 2021 αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους με «εθελούσιες» απολύσεις περισσότεροι από 5.000 τραπεζοϋπάλληλοι (κάποιοι γράφουν και για 7.500), ενώ θα κλείσουν και 1.000 περίπου καταστήματα των λεγόμενων «συστημικών» τραπεζών, με ό,τι αυτό σημαίνει για εκατοντάδες ακόμα θέσεις εργασίας που αναπτύσσονταν γύρω απ' αυτά. Η αποψίλωση του προσωπικού είναι συνέχεια χιλιάδων απολύσεων που έχουν γίνει έως τώρα στο πλαίσιο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων τραπεζικών ομίλων, που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ κάτω από τον γενικό τίτλο «εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες μπαίνουν στη «μεταμνημονιακή» εποχή με τον πέλεκυ της απόλυσης να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, όσο κι αν οι όμιλοι προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι, με αυξημένες αποζημιώσεις στα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου». Να θυμηθούμε επίσης ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δεκάδες δισ. ευρώ του ελληνικού λαού, ο οποίος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων, πλειστηριασμούς και πάει λέγοντας. Οσο για το τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει απόφαση ευρωπαϊκού οργάνου και διακήρυξη ιμπεριαλιστικού οργανισμού για τα «προγράμματα» της Ελλάδας που να μη σημειώνει την «εξυγίανσή» του ως αναγκαία προϋπόθεση για να ανακάμψει η οικονομία. Το ποιος πληρώνει το μάρμαρο, δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να το συμπεράνει κανείς.

Σάλια...

Η επέτειος της εθνικής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (4 Ιούλη) γιορτάστηκε, κατά τα ειωθότα, προχτές το απόγευμα στον κήπο της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. Από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, συμπεραίνει κανείς ότι σύσσωμο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο παρευρέθηκε στη δεξίωση, όπως και όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, για να συγχαρούν ένας ένας και να φωτογραφηθούν με τον Αμερικανό πρέσβη και την σύζυγό του, υπουργοί της «πρώτη φορά αριστεράς», μαζί με Νεοδημοκράτες, τους Γλίξμπουργκ, μεγαλοεπιχειρηματίες, σχημάτισαν μια μεγάλη ουρά, περιμένοντας υπομονετικά στον ήλιο. Μπρος στα κάλλη, όμως, τι είναι ο πόνος... Το ενσταντανέ της χειραψίας με τον περιχαρή πρέσβη, κάτω από τη σκιερή τέντα που στήθηκε στον κήπο για την περίσταση, ήταν η πιο γλυκιά ανταμοιβή, αν κρίνει κανείς από το ύφος υπουργών της κυβέρνησης που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός. Για ορισμένους μάλιστα απ' αυτούς, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι έτρεχαν τα σάλια τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1811 Με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της η Βενεζουέλα εξεγείρεται κατά της ισπανικής κυριαρχίας, με ηγέτη τον στρατάρχη Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος είχε πολεμήσει στις αστικές επαναστάσεις της Αμερικής (1776) και της Γαλλίας (1789). Τελικά η Βενεζουέλα θα γινόταν ανεξάρτητο κράτος το 1823, με την καταλυτική συνδρομή του ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος των λαών της Λατινικής Αμερικής, Σιμόν Μπολιβάρ.

1897 Γεννιέται ο Γεώργιος Γρίβας («Διγενής»), που στην Κατοχή διετέλεσε επικεφαλής της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ» και κατόπιν υπήρξε αρχηγός της εθνικιστικής - αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΕΟΚΑ (Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών).

1931 Διεξάγονται αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές στη Μυτιλήνη. Το ΚΚΕ έρχεται πρώτο στην πόλη της Μυτιλήνης, λαμβάνοντας 1.658 ψήφους, έναντι 1.424 όλων των υπολοίπων - αστικών - κομμάτων.

1932 Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά δίνει στον εαυτό του υπερεξουσίες και εγκαθιδρύει δικτατορία, η οποία κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.

1933 Ο κομμουνιστής αρτεργάτης Νισερλής πεθαίνει στο νοσοκομείο, χτυπημένος από ξίφος αστυνομικού, τη μέρα των επαναληπτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη.

1944 Αρχίζει τη λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

1946 Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς 40 στρατιώτες προσχωρούν στους αντάρτες, γεγονός όχι μεμονωμένο, καταμαρτυρώντας την ευρεία απήχηση και επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στον νεοσύστατο «εθνικό στρατό». Για να αντιμετωπιστεί - και κατά το δυνατόν να εξουδετερωθεί - το «φαινόμενο» αυτό, μόνο το μήνα Ιούλη συνελήφθησαν και κατόπιν εξορίστηκαν στους Φούρνους Ικαρίας, στη Φολέγανδρο, στη Νάξο και αλλού, κοντά 100 αξιωματικοί.

1947 Σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, ο ΔΣΕ Κρήτης καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Μάλεμε, εξασφαλίζοντας πολύτιμα πολεμοφόδια, ρουχισμό και τρόφιμα. Με τον ΔΣΕ πέρασαν και 6 σμηνίτες, δύο εκ των οποίων έπεσαν κατόπιν μαχόμενοι στις μάχες της Σαμαριάς και του Δρομόνερου.

1950 Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που είχαν συρθεί στα δικαστήρια λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

1973 Η τριήμερη απεργία των τυπογράφων των αθηναϊκών εφημερίδων λήγει με νίκη των απεργών και αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%.

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Irangate», σκάνδαλο που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρίγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε επισήμως καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας». Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντεπαναστατική οργάνωση που μαχόταν τους Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Ο συνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ επιχείρησε να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο. Προσπαθώντας δε να δικαιολογήσει την όλη υπόθεση, υποστήριξε πως «παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Ολοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό».

1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Πρόκειται για ένα πρόβατο, τη «Ντόλι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ