Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Προς αναμόρφωση, με «όπλα στη φαρέτρα» και μοχλό τη συμφωνία με ΠΓΔΜ

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με μοχλό το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες, υποστήριξε, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Καμμένου, ότι «σε καμία ομηρία δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε» και πως «όταν και εφόσον» έρθει η συμφωνία με τα Σκόπια προς κύρωση στη Βουλή, τότε «η πολιτική πρόταση» για πλειοψηφία 180 βουλευτών «θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Δεν απέκλεισε, πάντως, ούτε την «ανασύνθεση» της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε την αναζήτηση ευρύτερων «πλειοψηφιών», αναφέροντας πως «θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο (...) είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχουν φιλελεύθεροι, υπάρχουν κεντροδεξιοί, υπάρχουν κεντροαριστεροί, υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι, παρά τις επίσημες διακηρύξεις των κομμάτων τους και παρά τη μετάλλαξη αυτή που έχει υποστεί ειδικά η ΝΔ, θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία και έτσι θα έχουμε αυτήν ακριβώς την ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την οποία δουλεύουμε όλο το τελευταίο διάστημα».

Εξάλλου, για «ανοιχτό ενδεχόμενο ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» μίλησε χτες σε συνέντευξή του (στο ρ/σ «24/7») και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ΑΝΕΛ «βρίσκονται σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με τη ΝΔ προωθώντας εθνικολαϊκιστική ατζέντα για τη διεκδίκηση των ίδιων ψηφοφόρων. Αυτό το παιχνίδι των πολλαπλών απαντήσεων που δίνει ο Π. Καμμένος είναι επικίνδυνο για την κυβερνητική σταθερότητα. Εχουμε όμως όπλα στη φαρέτρα μας για να ξεπεράσουμε αυτόν το σκόπελο. (...) Υπάρχουν πολλές εκδοχές, όπως η στήριξη της κυβέρνησης με ανοχή».

Ενδεικτική είναι και η αντιπαράθεση του υπουργού Αμυνας χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της έγκρισης ΝΑΤΟικών συμφωνιών (βλ. θέμα σελ. 9), με τον κοινοβουλευτικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδο να ζητάει από τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και τον δεύτερο να απαντάει ότι καταρχήν «η συμφωνία» στις Πρέσπες «δεν παράγει αποτελέσματα», επιδιώκοντας να την υποβαθμίσει, και πως «η δική μου στάση είναι απόλυτα ξεκάθαρη, κύριε Λοβέρδο. Οταν έλθει με 180 και αν έλθει με 180 ψήφους εδώ, η δική σας στάση είναι ένα ερώτημα»...

Αξίζει δε να καταγραφεί και η δήλωση του Δ. Καμμένου (στο ρ/σ «24/7»), που αφού πρώτα προανήγγειλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, σημείωσε - ουσιαστικά δίνοντας αβάντα στην κυβέρνηση - ότι «ο κ. Καμμένος τα λέει εκ του ασφαλούς. Κερδίζει χρόνο. Δεν πρόκειται να εμποδίσει την κύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου θέλει τη συμφωνία, αυτό δεν μπορεί να αποτραπεί, γιατί θα έχουμε διπλωματικό πραξικόπημα. Ο διεθνής παράγοντας μας έχει ήδη στο στόχαστρο. Είμαστε σε κίνδυνο με αυτά που λέει ο κ. Καμμένος. (...) Δεν μπορούμε να κάνουμε τσαλιμάκια αν στα Σκόπια προχωρήσουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε χτες (ρ/σ «Αθήνα 9,84») ότι «η συμφωνία που υπογράφτηκε με την ΠΓΔΜ είναι μία συμφωνία που παράγει έννομα αποτελέσματα από την υπογραφή της σε πάρα πολλά θέματα», καθώς και ότι για την επικύρωσή της «δεν απαιτείται ούτε καν πλειοψηφία 151», αλλά «η πλειοψηφία που απαιτείται για να κυρωθεί μία τέτοια σύμβαση, όσο σοβαρή και να είναι, είναι η γενική πλειοψηφία που ισχύει, δηλαδή η πλειοψηφία των παρόντων σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία».

Στην «Κεντροαριστερά»

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τα απόνερα της αποχώρησης του Ποταμιού και να ενισχύσουν τη «διαπραγματευτική δύναμη» του ΚΙΝΑΛ ως δύναμης συμπληρωματικής ενός εκ των δύο πόλων του αστικού πολιτικού συστήματος, η ηγεσία του επιλέγει ρητορική ίσων αποστάσεων. Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε χτες εκ νέου ότι στο ΚΙΝΑΛ διαμορφώνουν «την πολιτική για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», «απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ», με «διακριτό και αυτόνομο λόγο και ρόλο», διεκδικώντας «πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος υπερασπίστηκε την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ και - μιλώντας στο ρ/σ «Alpha» - επιτέθηκε στους Στ. Θεοδωράκη και Γ. Ραγκούση, λέγοντας ότι «εκφράζουν μαζί το απόλυτο μηδέν (...) Και οι δύο συμπεριφέρονται ως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ...».

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΝΑΛ Θ. Μαργαρίτης επιτέθηκε (ρ/σ «9,84») στον Π. Καμμένο, καλώντας τους «φίλους του ΣΥΡΙΖΑ» να βγάλουν συμπεράσματα για την αφύσικη συγκατοίκηση, επικαλούμενος και τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες που αποκηρύσσουν, όπως είπε, τους ΑΝΕΛ. Επίθεση όμως έκανε και σε όσους αποχωρούν από το ΚΙΝΑΛ ή αμφισβητούν την ηγεσία, ζητώντας απ' αυτήν να κινηθεί «σε ένα ανταγωνιστικό σχέδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ χωρίς να κλείνει κάποιος προκαταβολικά το μάτι σε μια ενδεχομένη επιλογή συμμαχιών...».

Την «αυτόνομη» πορεία προσπαθούν να υπερασπιστούν και στο Ποτάμι, με τον εκπρόσωπο Τύπου του μορφώματος, Δ. Τσιόδρα, σχολιάζοντας δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη, που μίλησε για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι, να γράφει στο διαδίκτυο: «Θυμήθηκα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, Σεπτέμβριο του '15 ότι "είναι τουλάχιστον πρόκληση να παριστάνει τον πολέμιο της διαπλοκής ο πρόεδρος του κόμματος που φτιάχτηκε κατ' εντολή συγκεκριμένων συμφερόντων". Δεν ισχύει πλέον;».

Τέλος, οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς», που είναι ενταγμένοι στο Ποτάμι (Σπ. Λυκούδης κ.ά.), διευκρίνιζαν με ανακοίνωσή τους ότι «η συγκρότηση στη χώρα μας μιας μεγάλης Δημοκρατικής Μεταρρυθμιστικής Παράταξης παραμένει ζητούμενο και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι επιμένουν στη συνεργασία με το Ποτάμι, προς το παρόν τουλάχιστον.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org