Πέμπτη 5 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συνεχίζεται η ψήφιση συμβάσεων για τη διευκόλυνση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Δύο ακόμα «πολεμικές» διακρατικές συμβάσεις, που αφορούν τη διευκόλυνση των εγκληματικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής, ψήφισαν χτες στη βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η πρώτη σύμβαση προβλέπει την «κύρωση Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Βελγίου, Τσεχίας, Δανίας, Ελλάδας, Νορβηγίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας για «την Πολυεθνική Συνεργασία για Κατευθυνόμενα Πυρομαχικά Ακριβείας Αέρος - Εδάφους, καθώς και της επιγενόμενης 1ης Τροποποίησης αυτού και άλλες διατάξεις». Η δεύτερη προβλέπει την κύρωση «τεχνικής διευθέτησης» μεταξύ των υπουργείων Αμυνας Ιταλίας, Ισπανίας, Πορταγαλίας και Ελλάδας, για τη συμμετοχή Ελλάδας και Πορτογαλίας «στον βασισμένο στη SIAF Σχηματισμό Μάχης».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, καταψήφισε τις συμβάσεις και ανέδειξε ότι είναι ενταγμένες στις «πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ». «Εχετε αυξήσει τη συμμετοχή μας στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, συντελείτε στην όξυνση των εσωτερικών ανταγωνισμών των καπιταλιστικών κρατών μέσα σε αυτά και την αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την πρώτη σύμβαση επισήμανε ότι «ως όπλα ακριβείας τα κατευθυνόμενα βλήματα είναι παραπάνω από χρήσιμα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, υπό μία προϋπόθεση: Να εξυπηρετούσαν την άμυνα της χώρας και εξ αυτού να σχεδιάζονταν από το πολιτικό και στρατιωτικό επιστημονικό προσωπικό της χώρας, το οποίο είναι και υπαρκτό και δραστήριο και εξαιρετικών ικανοτήτων, και μάλιστα να κατασκευάζονται από αυτό το προσωπικό, από μία δημόσια αμυντική βιομηχανία». Αντ' αυτού, επεσήμανε, αυτό που γίνεται είναι ότι «μία ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ συντονίζονται για να κατασκευάσουν τέτοια όπλα, μόνο για τους σκοπούς της λυκοσυμμαχίας» αλλά και για τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών. «Τι κάνουν δηλαδή; Προσπαθούν αυτές οι χώρες να εξελίξουν το οπλοστάσιό τους και να αντιπαρατεθούν στα αντίστοιχα όπλα των υπερδυνάμεων της λυκοσυμμαχίας», η οποία «αυξάνει συνεχώς τις στρατιωτικές της δυνατότητες, στο πλαίσιο της λεγόμενης "Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας", της PESCO, με συμμετοχή της Ελλάδας. Βελτιώνει τις υποδομές του ΝΑΤΟ για τη "στρατιωτική κινητικότητα"».

Οσο για τη δεύτερη, που αφορά τον σχηματισμό μάχης SIAF, επεσήμανε ότι πρόκειται για σύμβαση που έχει υπογραφεί από το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), και αφορά «τη δημιουργία Πολυδιεθνικών Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης - το European Union Amphibious Battlegroup - που είναι πολύ παλιά υπόθεση». Τόνισε ότι είναι μία ακόμα απόδειξη της στρατηγικής σύμπλευσης της σημερινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν καβγαδίζουν για να αποπροσανατολίζουν για τα επιμέρους, όπως εξάλλου έγινε και χτες, με αφορμή και πάλι το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να συντηρήσουν στις παρεμβάσεις τους κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, την ώρα που όλοι μαζί ψήφιζαν περιχαρείς τις δύο συμφωνίες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, ενώ τις συμβάσεις καταψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, με τον ειδικό αγορητή της Ν. Κούζηλο να «διερωτάται» αν στο πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ η Ελλάδα μπορεί να «μεγαλώσει», επεμβαίνοντας σε Σκόπια και Αλβανία!

Τροπολογίες

Η Λ. Κανέλλη στηλίτευσε επίσης την κατάθεση τροπολογιών την τελευταία στιγμή. Υπερψήφισε την τροπολογία για το επίδομα παραμεθορίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι έπρεπε να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το ύψος του και αν καλύπτει ανάγκες. Υπερψήφισε και τη ρύθμιση που αφορά τους δύο στρατιωτικούς και προβλέπει ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ