Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσπευση των έργων του IGB

Παράλληλα με την «πολιτική δήλωση υποστήριξης» για τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου που υπέγραψαν ο Αλ. Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ την Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ, δύο αντίστοιχες συμφωνίες υπογράφηκαν την Παρασκευή στη Σόφια, παρουσία των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Πρόκειται για τη συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου από τον ΤΑΡ στον IGB, που υπέγραψαν οι εταιρείες διαχείρισης των δύο αγωγών, και η συμφωνία μεταξύ της «Bulgarian Energy Holding» και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του IGB.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συμφωνίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, συνεργασία μεταξύ της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου ICGB και της Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρικής Εταιρείας Συμμετοχών στον Τομέα της Ενέργειας (BEH) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συνεργασία μεταξύ της ICGB και του ΔΕΣΦΑ, για τη διασύνδεση του αγωγού IGB με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας.

«Ευπρόσδεκτη» εξέλιξη, λέει ο Πάιατ

Την κατασκευή του κάθετου διασυνδετηρίου, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο τόσο από τον αγωγό TAP όσο και από τους σταθμούς μεταφοράς αμερικάνικου LNG, έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη οι ΗΠΑ, ως παραπέρα βήμα για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία.

Τις συμφωνίες εξάλλου που υπεγράφησαν στη Σόφια, για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, έσπευσε να χαιρετίσει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Μια σημαντική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη, καθώς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία της προσφοράς και των διαδρομών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Συμπληρώνει επίσης τη σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter» ο Αμερικανός πρεσβευτής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org