Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο, στο πάρκο ΦΙΞ

Με αναφορές στο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο εκδηλώσεων για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, που γίνεται εδώ και 18 χρόνια με μεγάλη επιτυχία στα Πατήσια, άρχισε την ομιλία του ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που πιάστηκε από την επικαιρότητα της νέας πλημμύρας στη Μάνδρα Αττικής και μεταξύ άλλων θύμισε:

«Το Νοέμβρη χάσαμε 24 συνανθρώπους μας μόνο στη Μάνδρα της Αττικής, τότε που τα κυβερνητικά στελέχη γυρνούσαν τα κανάλια με τα αδιάβροχα και διαβεβαίωναν ότι όλα θα λυθούν, τότε που διάφοροι ΣΥΡΙΖΑίοι περιβαλλοντολόγοι μιλούσαν για πρωτόγνωρα φαινόμενα, που συμβαίνουν κάθε χίλια χρόνια και άλλα τέτοια.

Τότε, ανάμεσα στους τόσους νεκρούς και σοβαρά πληγέντες δεν υπήρχαν καταγεγραμμένοι μετανάστες, ενώ στην περιοχή δουλεύουν εκατοντάδες μετανάστες, άγνωστο πόσοι, σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας.

Δουλεύουν και ζουν εκεί, μέσα σε υπόγεια και άσχημες συνθήκες, στοιβαγμένοι πολλοί μαζί σε παραπήγματα. Οι απαντήσεις των αρμόδιων κρατικών φορέων, πως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τους μετανάστες τότε, εμάς δεν μας έπεισαν, όπως δεν έπεισαν και κανέναν», τόνισε, προσθέτοντας πως δεν μπορούμε να δεχτούμε ως τρόπο ζωής τη λαϊκή ρήση «όπου φτωχός και η μοίρα του».

Συμφώνησαν για χώρες - αποθήκες προσφύγων


Ακολούθως αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, λέγοντας:

«Τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε, αντίθετα μόνο ανατριχίλα προκαλούν οι δηλώσεις τους, νέα βάσανα φέρνουν στους λαούς.

Να θυμηθούμε ότι "έκλεισαν" δύο χρόνια από την προηγούμενη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Μία συμφωνία που ήρθε, τότε, ως επικύρωση του άθλιου παζαριού της ΕΕ, με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας.

Τέτοιο παζάρι υπήρχε και τώρα. Στις αποφάσεις που πήραν όλοι μαζί, από την Κομισιόν μέχρι τους ηγέτες που συμμετείχαν, σοσιαλδημοκράτες, νεοφιλελεύθεροι, ακροδεξιοί και "αριστερούληδες", οι συντηρητικοί μαζί με τους τάχα προοδευτικούς της Ευρώπης, η Μέρκελ με τον Τσίπρα αγκαλιά, συμφώνησαν να δημιουργηθούν χώρες - αποθήκες προσφύγων και μεταναστών, είτε στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, είτε και αλλού, όπως Αλβανία, Κόσσοβο κ.λπ. Συμφώνησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή αλλιώς "καταυλισμοί κλειστού τύπου" αλά ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πολλές Αμυγδαλέζες, είτε σε χώρες εντός Ευρώπης, αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπως Λιβύη και άλλες αφρικανικές χώρες. Γι' αυτό και δίνουν 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ σε αφρικανικές χώρες.

Σε αυτό το αίσχος συμφώνησε και η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιεί στρογγυλεμένες εκφράσεις που ακούγονται ευχάριστα στ' αυτιά. Μάλιστα, συμφώνησε να δέχεται πίσω στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα υποδοχής, όσους πρόσφυγες - μετανάστες απορρίπτει η Γερμανία, όπως ακριβώς τα σκλαβοπάζαρα του μεσαίωνα, που κοίταζαν τους ανθρώπους στα δόντια.


Θέλουν να έχουν μόνιμες δεξαμενές, από τις οποίες τα ευρωπαϊκά μονοπώλια θα μπορούν να τραβούν το φτηνό εργατικό δυναμικό όποτε και όσο κάθε φορά χρειάζονται για τη μέγιστη κερδοφορία τους.

Θέλουν να μπορούν να παίζουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια και παζάρια πάνω και στις πλάτες των ξεριζωμένων.

Δεν ανεχόμαστε οι θάλασσές μας να γίνονται μαζικά νεκροταφεία!

Δεν θέλουμε τα νησιά μας, οι πόλεις, τα χωριά μας να μετατρέπονται σε κέντρα ταλαιπωρίας των ξεριζωμένων, εξαιτίας της πολιτικής της EE και της κυβέρνησης, της ανεπάρκειας υποδομών, εξοπλισμού!

Ούτε να γίνονται τόποι όπου δρουν και εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες κυκλώματα και συμμορίες, διάφορες υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών! (...)

Συνολικά στην EE πέρασαν 43.204 από την αρχή του 2018, 1.089 άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μεσόγειο και απ' αυτούς 150 ήταν παιδιά. Η μακάβρια λίστα των πνιγμένων στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου φτάνει τους 35.000, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς τα τελευταία 25 χρόνια.

Είναι απαράδεκτο να γίνεται συνήθεια η φρίκη, η εξοικείωση με τη βαρβαρότητα, να γίνεται συνήθεια ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κάτω από άσχημες συνθήκες. Να μας γίνουν δηλαδή συνήθεια, όπως ακριβώς λέει και το τραγούδι, "...στις ειδήσεις τα βλέπεις και τρως"!

Κάθε χρόνο, ο αριθμός των προσφύγων παγκόσμια αυξάνεται δραματικά, γιατί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι επεμβάσεις, η στήριξη αντιδραστικών καθεστώτων, η ληστεία χωρών και λαών συνεχίζονται αδιάκοπα.

Στα 68,5 εκατ. έφτασαν οι πρόσφυγες το 2017, δηλαδή κάθε 2 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του. Αυξάνονται και τα παιδιά πρόσφυγες, ειδικά τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ετσι αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός όσων φτάνουν στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τους πολέμους και τη φτώχεια, παρόλο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ "δίνει τα ρέστα" της για να εφαρμοστεί η βάρβαρη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, που προβλέπει fast track απελάσεις στην Τουρκία, "επιστροφές" τις ονομάζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι, συμφωνία με την οποία συντάσσονται και όλα τα άλλα αστικά κόμματα. (...)

Η αιτία για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο...

Είναι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα.

Σε όλους αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις συμμετέχει και στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη.

Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία φορτώνουν πυραύλους για να ξεσπιτώνουν όσους δεν σκοτώνουν από τα ελληνικά λιμάνια, όπως αυτό της Σούδας.

Εδώ ασκούνται τα αεροπλάνα και οι πιλότοι των Ισραηλινών για να ισοπεδώνουν πολιτείες και χωριά.

Απόδειξη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πολλά συχαρίκια και μετάλλια φέτος για την πολύτιμη βοήθεια, όπως ομολόγησαν ο Αμερικανός πρέσβης και ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, στο δολοφονικό έργο στη Συρία.

Να θυμηθούμε ότι με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές, γέμισε το Αιγαίο ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία που ελέγχουν το πέρασμα των ρωσικών πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία με δημόσιες δηλώσεις του Ερντογάν απειλεί κατά καιρούς ότι θα αφήσει ανεξέλεγκτη τη ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα, βγαίνοντας από τη συμφωνία, ανακοίνωσε ότι μονομερώς πάγωσε την επανεισδοχή στην Τουρκία.

Δηλαδή και τα κύματα των προσφύγων αξιοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές στον μεταξύ τους πόλεμο, στον οικονομικό, διπλωματικό, στρατιωτικό πόλεμο και ανταγωνισμό, δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα».

Τα προβλήματα οξύνονται και για τους οικονομικούς μετανάστες

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην εικόνα που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο διάστημα από τις περιοδείες του Κόμματος σε καταυλισμούς προσφύγων, που επιβεβαιώνει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσή τους και πρόσθεσε για τους οικονομικούς μετανάστες:

«Επισκεφτήκαμε και πολλούς χώρους που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό μεταναστών εργατών, εργοστάσια και επιχειρήσεις, αγροτικές περιοχές, όπως τον Μαραθώνα, τα Μέγαρα, αλλά και στη Μανωλάδα, όπου 3 χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν οι μετανάστες εργάτες από τους μπράβους μεγαλοφραουλά, η κατάσταση παραμένει η ίδια και χειρότερη για τους εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης, προκαλεί οργή.

Η υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ πήγε με το επιτελείο της, μετά τη φωτιά που έβαλαν οι φασίστες για να κάψουν τους ανθρώπους, έβγαλε τη φωτογραφία της για το προεκλογικό φυλλάδιο, έστησαν και λίγες σκηνές, λες και οι άνθρωποι κάνουν διακοπές στην παραλία και έφυγαν.

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί.

Δεν δίνει άδειες διαμονής σε όσους ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, παρά με το σταγονόμετρο, με μεγάλη ταλαιπωρία, ζητώντας τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για παράβολα, δικηγόρους και πρόστιμα. Η εργοδοσία και οι δουλέμποροι δρουν ανενόχλητοι, ατιμώρητοι. Κλείνουν εργάτες για δουλειά ήλιο με ήλιο και ύπνο στο χώμα, για 18 ευρώ τη μέρα και τους κρατούν και τα μισά, και όταν είναι να πληρώσουν, βάζουν φωτιά, τους ξυλοκοπούν, τους πυροβολούν, καλούν την αστυνομία να ελέγξει τα χαρτιά και άλλα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών και των οικογενειών τους. Πολύμηνες καθυστερήσεις για τις άδειες παραμονής. Ατελείωτες οι ουρές και για όσους θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Συνεχίζει την ίδια πολιτική από εκεί που την άφησε η ΝΔ.

Ο οργανωμένος λαός θα τσακίσει τους φασίστες

Βρεθήκαμε δίπλα στα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων στη Λέσβο, στον Ασπρόπυργο, το Μενίδι, τα Σεπόλια, όπου δολοφόνησαν άνανδρα ένα νέο παλικάρι που γύρναγε από τη δουλειά.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Την άσχημη κατάσταση που δημιουργεί η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εκμεταλλεύονται οι φασίστες και οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που επιτίθενται σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Ομως, οι μετανάστες δεν είναι μόνοι. Εχουν το εργατικό κίνημα, έχουν το Κόμμα τους. Δεν θα περάσει στα θρασύδειλα τσιράκια της εργοδοσίας, στους φασίστες και τους ναζιστές. Θυμίζουμε ότι πριν ακόμα σκάσει το αυγό του φιδιού, από εδώ, από το πάρκο ΦΙΞ είχαμε καταγγείλει ότι γυμνάζονται, εκπαιδεύονται, χτυπώντας τα κορμιά κατατρεγμένων ανθρώπων για να επιτεθούν στο λαό που αγωνίζεται. Θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει από το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Ο οργανωμένος λαός θα τους τσακίσει, όπως το έχει ξανακάνει.

Οι καπιταλιστές και η ένωσή τους, η ΕΕ, ανοιγοκλείνουν την πόρτα της μετανάστευσης με κριτήριο τα κέρδη τους

Οι μετανάστες αξιοποιήθηκαν ως μέσο για να πέσουν τα μεροκάματα, να αλλάξουν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις. Πριν την εκδήλωση της κρίσης, στην ΕΕ εκτιμούσαν ότι χρειάζονται 20 εκατομμύρια μετανάστες για να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή η στρατηγική του κεφαλαίου. Στην αρχή του προσφυγικού δράματος, οι Γερμανοί βιομήχανοι καλούσαν τους πρόσφυγες στη Γερμανία για να γεμίσουν τα εργοστάσιά τους φτηνούς εργάτες. Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων έλεγε το 2015 ότι "χρειαζόμαστε ακόμα 3 εκατ. εργάτες για να μείνει βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα"!

Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν πιστά αυτήν τη βρώμικη διπρόσωπη τακτική που υπηρετούσε τα καπιταλιστικά κέρδη. Από τη μια μεριά, προσέλκυαν με διάφορους τρόπους μετανάστες για να καλυφθούν οι ελλείψεις εγχώριων εργατικών χεριών, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.

Από την άλλη, ανάλογα με την αύξηση της ανεργίας και για άλλους πολιτικούς λόγους, έβαζαν εμπόδια στην υποδοχή μεταναστών, τους άφηναν στο έλεος των κυκλωμάτων της μαφίας, των δουλεμπόρων, στα νύχια του οργανωμένου εγκλήματος.

Τώρα, όλοι μαζί ζητούν να παρθούν κατασταλτικά μέτρα, να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, η Frontex, να γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πάλη για τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Το δικό μας συμφέρον βρίσκεται στο δυνάμωμα της αλληλεγγύης και του αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων - μεταναστών, να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς και υγιεινοί χώροι προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία, νομική βοήθεια με ευθύνες του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα αλληλεγγύης με το αζημίωτο, εκμεταλλεύονται το ίδιο πρόσφυγες και Ελληνες εργαζόμενους, δεν λογοδοτούν πουθενά και σε κανέναν, στην πλειοψηφία τους έχουν άλλα, σκοτεινά σχέδια.

Το δικό μας συμφέρον βρίσκεται στον αγώνα για να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης προς τη χώρα τελικού προορισμού, την άμεση επανένωση των οικογενειών τους.

Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για περίπου 62.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα. Πάνω από 14.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά.

Η συντριπτική πλειοψηφία, με βάση τις απαντήσεις των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών, θέλει να φύγει, το 68% για τη Γερμανία, το 31% για άλλες χώρες της ΕΕ και μόλις το 0,4% θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα.

Το δικό μας συμφέρον είναι η πάλη για την ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση στη θάλασσα. Γιατί δεν θέλουμε άλλα νεκρά παιδιά.

Το δικό μας συμφέρον βρίσκεται στην πάλη για ίδια δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών, στη δουλειά, το μεροκάματο, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία, ενάντια στο ρατσισμό που είναι το δηλητήριο των αφεντικών για να εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά, διαιρώντας τους εργάτες.

Το δικό μας συμφέρον είναι να προστατέψουμε τα παιδιά, να παρθούν άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης των απαιτούμενων εγγράφων για να ενωθούν οικογένειες, να ενωθούν παιδιά με τους γονείς τους, να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο, να μάθουν τη γλώσσα, να μεγαλώσουν με υγεία και ασφάλεια, όπως αγωνιζόμαστε για όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών.

Το δικό μας επιτακτικό καθήκον βρίσκεται στην πάλη μαζί με το ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που γεννάει φτώχεια και προσφυγιά, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να σταματήσει να δίνεται το 2% του ΑΕΠ, κοντά στα 4 δισ. ευρώ, για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε, για να ζήσουμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον με ευημερία και ειρήνη, είναι να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς. Να απαλλαγούμε από την εξουσία των καπιταλιστών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org