Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Περήφανοι για το έργο που συντελείται στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Ο Δ. Αρβανιτάκης
Ο Δ. Αρβανιτάκης
Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων:

«Τιμάμε όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες που έχουμε κοντά μας, ιδιαίτερα αυτούς που φιλοξενούνται εδώ, σ' αυτήν τη ζεστή συντροφική γωνιά, και στο πρόσωπό τους τιμάμε όλους τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, του αγώνα κατά της 7χρονης δικτατορίας, όλων των αγώνων του ελληνικού λαού στη μεγάλη εκατοντάχρονη ιστορική πορεία του ΚΚΕ.

Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι στα πρόσωπά τους βλέπουμε τη ζωντανή ιστορία του έπους '40 - '49, όλων των αγώνων της πορείας του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας. (...)

Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το επίπεδο που βρίσκεται το Ιδρυμα, με αυτά που προσφέρει σε όσους φιλοξενεί σήμερα, αλλά και τους δεκάδες άλλους αγωνιστές που φιλοξένησε τα προηγούμενα χρόνια.

Για την ποιότητα των υπηρεσιών, που όλες παρέχονται μόνο με τη στήριξη του Κόμματος και των εκατοντάδων ενισχυτών του, εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων και χωρίς καμιά στήριξη από το κράτος.

Οπως είναι γνωστό, στην ιδρυτική πράξη του 1984 αναφέρεται: "Σκοπός του Ιδρύματος είναι η παροχή ηθικής, πνευματικής και υλικής βοήθειας, συμπαράστασης και περίθαλψης σε ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αντιφασιστικού, δημοκρατικού αγώνα του ελληνικού λαού". (...)

Οπως όλοι γνωρίζουμε, τα πρώτα χρόνια μετά τη δικτατορία αναδείχθηκε πιο έντονα η ανυπαρξία κρατικών δομών στήριξης σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Πολύ περισσότερο, η ύπαρξη χιλιάδων αγωνιστών που πέρασαν τη ζωή τους σε φυλακές και εξορίες, και είχαν περισσότερες ανάγκες για στήριξη στα στερνά τους χρόνια. Γιατί αυτοί οι αγωνιστές, ακόμη και μετά την αποφυλάκισή τους, ένιωθαν με τον χειρότερο τρόπο το μίσος της αστικής τάξης, γιατί την πολέμησαν και στάθηκαν παλικαρίσια απέναντί της.

Απάντηση σ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων μπορούσε να έρθει μόνο από πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ιδρυμάτων που η λειτουργία τους θα στηρίζεται στους φορείς του λαϊκού κινήματος και θα εκφράζουν την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Το Κόμμα το προβλημάτισε έγκαιρα αυτό το ζήτημα.

Γνωρίζαμε ότι οι ανάγκες είναι πολλές, ότι χρειάζονται δεκάδες ιδρύματα σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να προχωρήσουμε.

Αποφασιστικά, και με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και γράμμα που έστειλε εκ μέρους της ΚΕ ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης, μαζί με ένα σημαντικό ποσό από συντρόφους και αγωνιστές που κατέθεσαν την αίτηση δημιουργίας του Ιδρύματος, ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες για σύσταση Νομικού Προσώπου το 1984.

Ακολούθησαν ενέργειες εξεύρεσης οικοπέδου, ανέγερσης κτιρίου, η συγκρότηση της Μονάδας το 2006 και η ουσιαστική λειτουργία της από το 2008 έγινε πραγματικότητα. Το "Σπίτι του Αγωνιστή" άντεξε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και σήμερα έχουν μπει γερά θεμέλια να συνεχίσει τη δράση του.

Αυτό το επίτευγμα μόνο το ΚΚΕ μπορούσε να το καταφέρει, γιατί οι κομμουνιστές με τα ιδανικά και τις αξίες μας βάζουμε πάνω απ' όλα τον άνθρωπο. Ετσι, από τότε μέχρι σήμερα, η στήριξη του ΚΚΕ στη λειτουργία και δράση του Ιδρύματος είναι συνεχής και βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες του Κόμματος, των μελών, φίλων και των οπαδών του Κόμματος. (...)

Αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας

Το "Σπίτι του Αγωνιστή" δεν αποτελεί για μας έναν ξεχωριστό φορέα, που μέσα δουλεύουν οι κομμουνιστές και το Κόμμα εκφράζει τη συμπαράστασή του για το έργο που επιτελεί. Το "Σπίτι του Αγωνιστή" αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας. (...)

Πρόκειται πραγματικά για ένα πρωτότυπο επίτευγμα για όλη την Ελλάδα, γιατί δεν είναι ένα συνηθισμένο κερδοσκοπικό γηροκομείο, αλλά ένα υποδειγματικό σπίτι φιλοξενίας ηλικιωμένων αγωνιστών, έξω από κάθε κερδοσκοπική επιδίωξη, για παροχή ολόπλευρης ηθικής, πνευματικής και υλικής βοήθειας και ανάλογο περιβάλλον (...)

Μπορεί η δρακογενιά της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να περιορίζεται, όμως τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν χτες οι ηλικιωμένοι αγωνιστές θα υπάρχουν και μάλιστα οξυμένα, εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Νεότερη γενιά αγωνιστών, με προβλήματα από το κόψιμο συντάξεων και επιδομάτων, απολυμένοι συνδικαλιστές και πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες, που για τη δράση τους γνώρισαν την απόλυση και είναι μακροχρόνια άνεργοι θα χρειαστεί να βρουν αποκούμπι στη φιλόξενη στέγη του Ιδρύματος, στη συντροφική αλληλεγγύη που προσφέρουν οι άνθρωποί του.

Τιμάμε τα 100χρονα του Κόμματος

Η φετινή χρονιά είναι μια ξεχωριστή χρονιά για όλους μας. Για την εργατική τάξη, το λαό, το εργατικό κίνημα. Γιατί το Κόμμα μας γιορτάζει 100 χρόνια ζωής και δράσης.

Γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και προς τιμήν των 100 χρόνων θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να αποκτήσει το Κόμμα μας ακόμα πιο πλατιούς, πιο γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τη νεολαία.

Για να ηγηθεί της πάλης της εργατικής τάξης κατά του απάνθρωπου συστήματος που ζούμε και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.

Με όπλο τα διδάγματα που απορρέουν από την 100χρονη γεμάτη αγώνες και θυσίες πορεία του Κόμματος, είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. (...)

Αντλούμε δύναμη και αντοχή από τη μεγάλη Ιστορία του Κόμματός μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την υλοποίηση του στόχου για τον οποίο ιδρύθηκε το ΚΚΕ πριν από 100 χρόνια: Για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org