Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σημειολογία

Η σημειολογία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Στην ίδια Σύνοδο της ΕΕ που αποφασίστηκαν τα νέα αντιδραστικά μέτρα για μετανάστες και πρόσφυγες, ως ένα από τα βασικά σημεία της παρουσιάστηκε η «αναπτυξιακή βοήθεια» προς τις χώρες της Αφρικής, ώστε τα ευρωενωσιακά μονοπώλια να πατήσουν πιο γερά πόδι στην περιοχή με τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και το «πάμφθηνο» και νεαρό εργατικό δυναμικό. Λίγο παρακάτω, στο ίδιο κείμενο, προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση και την επιτάχυνση της περιβόητης «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO) και της «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας», προαναγγελία νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε «ζώνες» που ενδιαφέρουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν οι εγκωμιαστικές αναφορές στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ που πάει ένα βήμα παραπέρα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, ενώ δεν περνάει απαρατήρητο ότι στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπέγραψε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), που θα τροφοδοτείται από τον αγωγό TAP και από τους σταθμούς του αμερικάνικου φυσικού αερίου μέσω Αλεξανδρούπολης. Εχει κανένας αμφιβολία ότι το «κόκκινο νήμα» όλων των αποφάσεων είναι τα - κατά το δυνατόν κοινά - συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων;

Θίχτηκαν...

Θίχτηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας από την τοποθέτηση του ΚΚΕ ενάντια στο νομοσχέδιο για το «μεταφορικό ισοδύναμο», δηλαδή τον νέο μποναμά της κυβέρνησης προς τους εφοπλιστές. Και για να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει «φιλο-εφοπλιστική πολιτική», επικαλείται το καράβι που πηγαίνει στον Αη Στράτη και σε άλλα νησιά, καθώς και την αποπληρωμή δεδουλευμένων σε ναυτεργάτες. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η κυβέρνηση εμφανίζεται να μπήγει τάχα «το μαχαίρι στο κόκαλο» των εφοπλιστών, αλλά στην πραγματικότητα διαφημίζει τα 120 εκατ. ευρώ που αποδίδει κάθε χρόνο στις ακτοπλοϊκές εταιρίες για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές», κι ενώ τους δίνει το δικαίωμα «με το νόμο» να κόβουν δρομολόγια, ακόμα και να αποδρομολογούν τα πλοία τούς χειμερινούς μήνες, όταν η κίνηση πέφτει, άρα και η κερδοφορία τους. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια. Προϋπόθεση για να ανοίξει ένα δρομολόγιο είναι να «συμφέρει» τον εφοπλιστή κι αυτός είναι όρος απαράβατος και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

... χάριν των εφοπλιστών

Οσο για τις αποπληρωμές δεδουλευμένων, πάει πολύ να εμφανίζεται ετούτη η κυβέρνηση ως προστάτης τάχα του εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Γιατί τους έχει τσακίσει στη φορολογία, όπως και όλους τους άλλους εργαζόμενους. Γιατί τους έχει συντρίψει τις συντάξεις, όπως σε όλους. Και, βέβαια, επειδή δίνει το ένα μετά το άλλο τα χτυπήματα στις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών και στις οργανικές συνθέσεις των καραβιών, χάριν της κερδοφορίας των εφοπλιστών. Χώρια που μόλις την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση κατέθετε τροπολογία, με την οποία τα εκατομμύρια ευρώ των κρατικών ενισχύσεων προς τους εφοπλιστές γίνονται ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εχουν βρει δηλαδή τον μπελά τους οι ακτοπλοϊκές εταιρείες με την ...αντι-εφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τόσο που δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν ενισχύσεις και προνόμια παντός είδους.

Το γαρ πολύ της θλίψεως...

Οταν τα «λιβανιστήρια» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως η «Εφ.Συν.», αναλαμβάνουν να σχολιάσουν τις ιστορικές επεξεργασίες του ΚΚΕ, όπως την πρόσφατη για το Δοκίμιο Ιστορίας της περιόδου 1918 - 1949 και τις κομματικές αποκαταστάσεις, το αποτέλεσμα είναι εν πολλοίς αναμενόμενο: Παραλογισμός! Ετσι, πρώτα μας είπαν ότι το ΚΚΕ δεν δικαιούται να συγγράφει με συλλογικό τρόπο την Ιστορία του, καθώς δεν είναι όλα τα μέλη του Κόμματος «ιστορικοί επιστήμονες». Βέβαια, οι ίδιοι που τα λένε αυτά, αναγνωρίζουν στις αφεντιές τους το αποκλειστικό δικαίωμα να είναι και «ιστοριοδύφες» και «δημοσιογράφοι» και... ΚΚΕδολόγοι της συμφοράς... Χτες, ήρθε ένα ακόμα «χτύπημα» από την κυβερνητική εφημερίδα «Εφ.Συν.». Αυτήν τη φορά έγραψε το εξής αμίμητο: Αντί - λέει - το ΚΚΕ να αποκαταστήσει τον Αρη, θα μπορούσε να διαγράψει μετά θάνατον την τότε κομματική ηγεσία, αφού «παραβίαζε το καταστατικό»... Ετσι είναι: Οταν το μεσημέρι λιβανίζεις το «κυβερνητικό έργο» και το βράδυ γράφεις για την Ιστορία του ΚΚΕ, ξεπέφτεις σε σχήματα «σκέψης» που θα τα ζήλευε και ο ...Τοτός, των αγαπημένων μας ανέκδοτων. Το «γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», θα μπορούσαμε να πούμε εμείς...

Κοινός τόπος

«Η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 αναμένεται ότι θα έχει σημαντική συμβολή και στους δύο τομείς: Στην ομαλή έξοδο στις αγορές και στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, και τούτο διότι: Πρώτον, προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία με όρους αιρεσιμότητας, που θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων (...) Δεύτερον, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα (...) Για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αποτελεί κλειδί η συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για μια μακρά χρονική περίοδο...». Αυτά ανάμεσα σε άλλα καταγράφει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική της επόμενης περιόδου, με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ. Με δυο λόγια, η ΤτΕ - εναντίον της οποίας επιτέθηκε η κυβέρνηση για την πρόταση για «πιστοληπτική γραμμή» - έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η «ραχοκοκαλιά» για την περιβόητη «καθαρή έξοδο στις αγορές», ώστε το κράτος να δανειστεί ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο, δεν είναι άλλη από τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο διηνεκές, καθώς και τη μόνιμη «εποπτεία» των λαϊκών αναγκών. Αυτός (αλλά και τα μέτρα που καταγράφονται, όπως οι νέες φοροαπαλλαγές για τους ομίλους, τα μέτρα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, που προβλέπουν και το ανελέητο κυνήγι των λαϊκών οικογενειών, το «άνοιγμα» αγορών - νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο κ.ά.) είναι ο κοινός τόπος της κυβέρνησης και όλων των αστικών επιτελείων, ανεξάρτητα από διαφοροποιήσεις στα επιμέρους. Και ο λαός χρειάζεται να βγάζει συμπεράσματα, να μη γίνεται «μπαλάκι» σε κόντρες ξένες στα δικά του συμφέροντα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org