Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιταχύνει η κυβέρνηση πάνω σε ευρωΝΑΤΟικές ράγες

Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του ΝΑΤΟ
Ολοταχώς «τρέχουν» οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, με όχημα τις διευθετήσεις που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ, αλλά και με την Αλβανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ» της ΠΓΔΜ, το προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ), που επισήμως υιοθετούνται σήμερα, αναφέρει ότι το ΕΣ καλωσορίζει και υποστηρίζει τη συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας. Οτι μαζί με την προηγούμενη συμφωνία ΠΔΓΜ - Βουλγαρίας, δίνει ένα «ισχυρό παράδειγμα» για τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή για το «πώς να ενδυναμώσουν τις καλές σχέσεις γειτονίας». Επίσης, ότι το ΕΣ υιοθετεί όσα αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ και Αλβανίας τον Ιούνη 2019.

Συγχαρητήρια για την «αφοσίωση» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς...

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου είχε συναντήσεις με σειρά παραγόντων όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ο οποίος στις δηλώσεις του κατόπιν απένειμε τα εύσημα σε Τσίπρα και Ζάεφ για την «αφοσίωσή τους» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Ζάεφ, ο Τουσκ είπε για την αναμενόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων τον Ιούνη του 2019 ότι «αυτό το μεγάλο επίτευγμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την προσωπική σας αφοσίωση». Για, δε, τη συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε ότι «αποτελεί παράδειγμα» προς μίμηση. Τόνισε ότι όπως διαπίστωσε ο ίδιος, στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια, υπάρχει «πολιτική βούληση να προχωρήσει η ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας» και δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση της χώρας θα διατηρήσει «το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» που απαιτούνται προς τούτο.

Ο, δε, Ζάεφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του αξίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Νωρίτερα, συμμετέχοντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί ιστορικής συμφωνίας που τάχα κλείνει τους λογαριασμούς του παρελθόντος, ενώ επιτέθηκε σε Κυρ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά, λέγοντας ότι «οι αποτυχημένοι διαχειριστές του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά, έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού», επαναφέροντας το αφήγημα ότι «η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον».

Συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ ενόψει ανακοινώσεων

Αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προσήλθε στο ΕΣ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι «με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι σαφές το πλαίσιο και οι διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν, προκειμένου να γίνει η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ».

Νωρίτερα, ο Στόλτενμπεργκ, που σήμερα προγραμματίζεται να συναντήσει και τον Ζάεφ, έλεγε ότι θα «συγχαρεί» τους δύο πρωθυπουργούς «για το θάρρος τους, για την ηγεσία τους, που συμφώνησαν στο θέμα του ονόματος. Και είμαι βέβαιος ότι όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες, θα αποφασίσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την ΠΓΔΜ».

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, για τη «συνεργασία» ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Εργαζόμαστε μαζί εκεί, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και είναι πράγματι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι υπάρχει πρόοδος, ότι υπάρχει κάποια ελπίδα».

Εξάλλου, στα Σκόπια, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ διοργάνωσε «σεμινάριο» με θέμα «Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων: Ενισχύοντας το Σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Ειρήνη».

Μιλώντας εκεί, ο λεγόμενος εθνικός συντονιστής για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, Στ. Πενταρόφσκι, δήλωσε ότι σήμερα Παρασκευή αναμένεται «επίσημη ανακοίνωση» από το ΝΑΤΟ, ότι στην Σύνοδο Κορυφής, στις 11-12/7, στις Βρυξέλλες, θα επιδοθεί στην ΠΓΔΜ επίσημη πρόσκληση ένταξης στους κόλπους του. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, πιθανότατα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται να έχει με τον Ζ. Ζάεφ σήμερα το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ