Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι Κούρδοι «μοχλός» για τα αμερικανικά σχέδια

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στη Γερουσία για τις σχέσεις με την Τουρκία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη Γερουσία

Copyright 2018 The Associated

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη Γερουσία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αποσύρουν «σύντομα» τους περίπου 2.500 στρατιωτικούς που έχουν αναπτύξει στη Συρία (χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης) και θα συνεχίσουν να προωθούν τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους στην περιοχή, «αξιοποιώντας» τις αντιθέσεις συμφερόντων με συμμάχους και εταίρους τους, μεταξύ των οποίων οι Τούρκοι και οι Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Δεν προτίθενται ωστόσο «να ρίξουν στο περιθώριο» τους Κούρδους μαχητές εξαιτίας των αντιρρήσεων της Τουρκίας και των πιέσεων που ασκεί, ώστε να απομακρυνθούν από τη βόρεια Συρία, ούτε να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον που έχει φυλακιστεί στις τουρκικές φυλακές και κατηγορείται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες στην Τουρκία, ως διαπραγματευτικό χαρτί. Αυτό ήταν το βασικό στίγμα της κατάθεσης που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης σε επιτροπή της Γερουσίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Η απόφασή μας να συνεργαστούμε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ήταν κάτι που δεν τους ευχαρίστησε (σ.σ. τους Τούρκους). Εχουμε σημειώσει πρόοδο εδώ και τρεις βδομάδες, μέσα και γύρω από το Μανμπίτζ (της Συρίας). Καταφέραμε να συνεννοηθούμε για το πώς οι δυνάμεις θα συνεργαστούν για να λύσουν ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα ανάμεσα στους Κούρδους και τους Αραβες. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτήν τη συμφωνία», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός, χαρακτηρίζοντας αρκετές φορές «πολύ δύσκολη» και «πρόκληση» τη συνεργασία με την Αγκυρα.

Σε επόμενη ερώτηση εάν σκέφτεται «να κατεβάσει από το λεωφορείο» τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF, ο Πομπέο έγινε σαφέστερος: «Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ρίξει κάτω κάποιον από το λεωφορείο». Ακολούθως συμφώνησε ότι οι Κούρδοι στη Συρία «είναι πολύ σημαντικοί εταίροι». Σε άλλο σημείο τόνισε πως η Τουρκία παίζει και θα παίξει «σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση πολιτικής λύσης» στη Συρία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ακόμη την κατάλληλη «μόχλευση», ώστε να εξασφαλίσουν «πολιτική λύση που θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του κόσμου». Σχολιάζοντας το ρόλο του Ιράν στη Συρία, ο Πομπέο παραδέχτηκε ότι ήταν σημαντικός και πριν τον πόλεμο, ωστόσο, επισήμανε πως οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ επικεντρώνονται στις «συγκεκριμένες στρατιωτικές δυνάμεις» που έχει αναπτύξει στο συριακό έδαφος, όπως επίλεκτες δυνάμεις «Αλ Κουντς» κ.ά. Τόνισε ότι «θα χειροκροτούσε» σε περίπτωση που η Ρωσία έπειθε την Τεχεράνη ώστε να αποσύρει δυνάμεις από τη Συρία.

Σε επακόλουθη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο επιτελάρχη Χολούσι Ακάρ και τον Αμερικανό στρατηγό και ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Κέρτις Σκαπαρότι, συζητήθηκε η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» για τον κουρδικό θύλακα Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας. Σε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρεται πως συζήτησαν «τη γενική κατάσταση στη βόρεια Συρία» με αφορμή «την ολοκλήρωση του έκτου γύρου περιπολίας τουρκικών δυνάμεων στο Μανμπίτζ».

Βομβαρδισμοί τη νότια Συρία

Παράλληλα, εντείνονται οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού και των συμμάχων του στη νότια επαρχία Νταράα σε βάρος αντικαθεστωτικών, τζιχαντιστών. Ο συριακός στρατός ανακτά εδάφη κυρίως κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, με την «ανοχή» των ΗΠΑ, μολονότι γίνονται σε «ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» που είχε συμφωνηθεί πέρσι μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας και Ιορδανίας. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, Νασρ Χαρίρι, που καταδίκασε «τη σιωπή των ΗΠΑ» για τις «επιθέσεις» του συριακού στρατού. Εκτίμησε ότι θα μπορούσε να εξηγηθεί «μόνον με κάποια κακόβουλη συμφωνία».

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρθηκε στη σταδιακή μείωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, ανακοινώνοντας ότι έως τώρα έχουν αποχωρήσει περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη και 1.000 στρατιωτικοί.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org