Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αυθόρμητη...

«Δεν μας πιέζει κανείς», έλεγαν και ξαναέλεγαν για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα, εκφράζοντας βέβαια μια αλήθεια, ότι δηλαδή η κυβέρνηση πηγαίνει το αμερικανοΝΑΤΟικό «γράμμα» με τη θέλησή της και για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που προσβλέπει οφέλη από την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων. Βέβαια, όσο περνάνε οι μέρες, όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται ότι η ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία δεν ήρθε «θεόσταλτη», αλλά με την ενεργό παρέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Γερμανίας, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στο δεύτερο άρθρο της. Ετσι, μετά τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χ. Μάας, που λίγο μετά τη συμφωνία μίλησε για «διαρκή επαφή» της Γερμανίας με τις δύο πλευρές, αποκαλύπτοντας ότι στις πιο «κρίσιμες» ώρες καλούσε τον Σκοπιανό ομόλογό του «να μην αφήσει την ευκαιρία να χαθεί», μετά την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φ. Μογκερίνι, και τον επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Γ. Χαν, που υπογράμμιζαν ότι «η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή τους και τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα με όλα μας τα μέσα», ήρθε και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Μίτσελ. Ο οποίος, στην αποκαλυπτική εισήγησή του στη Γερουσία των ΗΠΑ, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Αυξάνουμε επίσης την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. Μέσω της ενεργού διπλωματίας των ΗΠΑ και του στενού συντονισμού με την ΕΕ, υποστηρίξαμε τους οραματιστές πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ να επιτύχουν μια δυνητικά ιστορική πρόοδο»...

... εμπλοκή

Οπως και να το δει κανείς, όλες οι παραπάνω δηλώσεις των ευρωατλαντικών δεν φανερώνουν το «ενδιαφέρον» απλά για ένα «διμερές» θέμα, όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά προδίδουν το χοντρό παιχνίδι που παίζεται πίσω από τέτοιες διευθετήσεις. Είναι άλλωστε φανερό ότι στις δηλώσεις τους ο τόνος δεν δίνεται τόσο στην εμπλοκή που είχαν στη συμφωνία, όσο στο γεγονός ότι αυτή (η εμπλοκή) συνεχίζεται... Με αυτόν τον τρόπο στέλνουν «μηνύματα» και στους ανταγωνιστές τους, κυρίως τη Ρωσία, που αντιτίθενται στην επέκταση ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη στην «Καθημερινή», ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες εξέφραζε την αντίθεση της Μόσχας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και την ...ελπίδα (!) να μην προκληθούν «αποσταθεροποιητικές καταστάσεις», τύπου Ουκρανίας. Ειδικά για τις προς ένταξη χώρες, έλεγε ότι «υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες», προαναγγέλλοντας ένταση της αντιπαράθεσης και στο πεδίο της Βαλκανικής. Μετά από αυτά, οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι με τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ θωρακίζονται η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» στην περιοχή, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακούγονται.

Εμβλήματα

Οι συμπτώσεις κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Εκεί όπου ετοιμάζεται ένα από τα μεγαλύτερα εμπορευματικά κέντρα, στο Θριάσιο, δίπλα στα λιμάνια και τις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής, ένα από τα «εμβληματικά έργα» για τους άξονες διαμετακόμισης, η Εθνική οδός, δεν έχει ούτε τα στοιχειώδη έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, λειτουργεί επί της ουσίας ως τείχος, πνίγοντας τους εργαζόμενους και το λαό της Μάνδρας. Στην Καβάλα, εκεί απ' όπου περνάει ο «εμβληματικός» για τα ενεργειακά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων αγωγός TAP, οι αγρότες σέρνονται στα δικαστήρια επειδή διαμαρτύρονται που το έργο καταστρέφει τα χωράφια και τις καλλιέργειές τους. Τα δυο διαφορετικά παραδείγματα - που δεν είναι βέβαια τα μόνα - είναι ενδεικτικά για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, τα λαϊκά στρώματα από την καπιταλιστική ανάπτυξη και την επίτευξη των «στρατηγικών στόχων» των καπιταλιστών. Οι λαϊκές ανάγκες όχι μόνο βρίσκονται σταθερά «εκτός πεδίου» των αστικών σχεδιασμών, αλλά στην πραγματικότητα η παραγωγή με σκοπό το κέρδος βλέπει τις ανάγκες αυτές ως εμπόδιο που πρέπει να βγει από τη μέση. Τα λαϊκά προβλήματα όχι μόνο δεν μπορούν να λυθούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αλλά αντίθετα θα οξύνονται. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρειάζεται ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά να συνδυάσουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και την ανάκτηση απωλειών, με την πάλη που θα ξεριζώσει μια και καλή την αιτία του κακού.

Αποκρουστικό

Τη μια στιγμή ο πρωθυπουργός ανέλυε στο κοινό του στο Λονδίνο το «όραμα» της ΕΕ, που μπορεί τάχα να εξανθρωπιστεί με «αλληλεγγύη και δημοκρατία». Καλούσε μάλιστα «να διαμορφώσουμε το νέο πρόσωπο της Ευρώπης» και να αντιμετωπίσει η Ευρώπη «το φάντασμα της ιστορίας της, τους εθνικιστές, ακροδεξιούς, νεοναζί, που επωφελούνται από τη διστακτικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά ζητήματα». Την επόμενη ώρα, ο πρωθυπουργός στεκόταν «πρώτος στην ουρά» για να συζητήσει με τη γερμανική κυβέρνηση τη συμφωνία επαναπροωθήσεων των μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, τη βάρβαρη δηλαδή πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες στη χώρα μας. Να ποιο είναι το «νέο πρόσωπο» της ΕΕ που έχει βαλθεί να μακιγιάρει η κυβέρνηση: Αποκρουστικό όσο και το «παλιό». Εξάλλου, σπλάχνο απ' τα σπλάχνα του σάπιου συστήματος που υπηρετεί η κυβέρνηση είναι και οι φασίστες που σηκώνουν κεφάλι, αλλά αξιοποιούνται και ως σκιάχτρο για να «τσουλά» η βάρβαρη πολιτική.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org