Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλυπτικά συγχαρητήρια

Παραπάνω από αποκαλυπτικά, για την ευρωατλαντική «σφραγίδα» που φέρει η συμφωνία, είναι η «βροχή» από συγχαρητήρια που δέχτηκαν οι δύο κυβερνήσεις από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Πρώτος έσπευσε να χαιρετίσει την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καλώντας «τώρα τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες. Αυτό θα θέσει τα Σκόπια στην πορεία τους προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια»...

Εξάλλου, σε κοινή δήλωσή τους ο γγ του ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, εξέφρασαν την «ελπίδα» τους «αυτή η μοναδική ευκαιρία επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων να μη χαθεί», επισημαίνοντας με νόημα ότι «αποτελεί ένα παράδειγμα για άλλους στο πώς μπορούν να εδραιωθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Το αμερικάνικο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία (...)», προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτήν τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες».

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φ. Μογκερίνι, και ο επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Γ. Χαν, χαιρέτισαν τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή τους. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα με όλα μας τα μέσα...».

Πρόσθεταν ότι «μαζί, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τώρα το παράθυρο ευκαιριών που έχει ανοίξει διάπλατα», όπως και ότι «προσβλέπουμε τώρα στο Συμβούλιο να υποστηρίξει τη σύστασή μας της 17ης Απριλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την ΠΓΔΜ τον Ιούνιο».

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις και των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί, ενώ δίνοντας μια γεύση για το περιεχόμενο της «διαρκούς επαφής» της Γερμανίας και με τις δύο πλευρές, αποκάλυψε ότι την περασμένη Παρασκευή τηλεφώνησε στον Σκοπιανό ομόλογό του και τον προέτρεψε να μην αφήσει να χαθεί η «ιστορική ευκαιρία».

Ενδεικτικές είναι και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κυβερνήσεων στα Βαλκάνια. Συγχαρητήρια εξέφρασαν τόσο η Βουλγαρία και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, λέγοντας ότι η συμφωνία «ανοίγει το δρόμο, προκειμένου όχι μόνο μία χώρα αλλά όλη η περιοχή να κινηθεί (σ.σ. προς την ένταξη) στην ευρωατλαντική οικογένεια», όσο και ο πρόεδρος του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ