Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πάλη για Ενέργεια στην υπηρεσία των εργαζομένων και της εξουσίας τους

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια, ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, στάθηκε στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και υπενθύμισε ότι το Κόμμα από την πρώτη στιγμή είπε την αλήθεια, αποκαλύπτοντας το αντιλαϊκό της περιεχόμενο. Σημείωσε ότι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» δημιούργησε την ανάγκη περιορισμού της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, «για να δημιουργηθεί αγορά για τα εναλλακτικά καύσιμα, τις ΑΠΕ».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δραματικές εξελίξεις που βίωσαν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Δυτικής Μακεδονίας ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής στην Ενέργεια και ανέδειξε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κάνει «όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου».

Στάθηκε επίσης στη λεγόμενη «μεταλιγνιτική περίοδο» που σχεδιάζουν κυβέρνηση, αστικά κόμματα, τοπικοί παράγοντες και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, σημειώνοντας ότι προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» των δεκάδων χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας. «Βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης το μόνο που μπορεί να δώσει στην περιοχή μας είναι φτώχεια, εξαθλίωση, πολέμους», ανέφερε το στέλεχος του ΚΚΕ.

Και αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, σημείωσε ότι στη Δυτική Μακεδονία τα λιγνιτικά αποθέματα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τονίζοντας πως «ούτε η επιστροφή στο κρατικό μονοπώλιο, ούτε οι κυβερνητικές ρυθμίσεις "απελευθέρωσης", ενιαίας αγοράς, μπορούν να υπηρετήσουν μια ολόπλευρη ανάπτυξη της αξιοποίησης του λιγνίτη, που θα υπηρετεί την ανάπτυξη της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

«Για να λυθεί ριζικά» το πρόβλημα, πρόσθεσε, «απαιτείται γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία.

Απαιτείται εντελώς διαφορετικό - εναλλακτικό σχέδιο στην κοινωνική οργάνωση, στην οικονομία: Ο σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, η γη, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία».

Οπως είπε, «αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός θα διασφαλίζει: Τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και των υποδομών για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιαζόμενης βιομηχανίας, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών, όπως της Δυτικής Μακεδονίας, και κλάδων της οικονομίας, με ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Πάνω απ' όλα, θα κατοχυρώσει ότι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βίαιη για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής η μετάβαση στη νέα εποχή κερδοφορίας των ομίλων(2019-12-21 00:00:00.0)
Μετάβαση στη «μεταλιγνιτική εποχή» προς όφελος του κεφαλαίου(2019-05-24 00:00:00.0)
Προχωρούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί(2017-05-24 00:00:00.0)
Ενέργεια στην υπηρεσία του λαού και όχι των κερδών των μονοπωλίων(2017-04-08 00:00:00.0)
Στόχος τα εγγυημένα υπερκέρδη του κεφαλαίου(2009-01-15 00:00:00.0)
Να παραμείνει εθνικό καύσιμο ο λιγνίτης(2007-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ