Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνικό διάβημα του Θ. Παφίλη στον υπουργό Δικαιοσύνης

Για τη μη έκδοση του Τούρκου δημοσιογράφου Τ. Καγιά

Τηλεφωνικό διάβημα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, έκανε το Σάββατο 2 Ιούνη ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ζητώντας να μην εκδοθεί στις τουρκικές αρχές ο Τούρκος δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι το αίτημα θα εξεταστεί θετικά.

Να σημειώσουμε ότι μετά την απόφαση του Αρειου Πάγου υπέρ της έκδοσης του Καγιά, την τελευταία λέξη για το μέλλον του έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο αιτών πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος. Στην Τουρκία έχει υποστεί σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου «F») εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων.

Συνελήφθη αρχικά στα μέσα Απρίλη του 2015, μαζί με άλλους τρεις Τούρκους, σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη. Απελευθερώθηκε και συνελήφθη ξανά τον περασμένο Φλεβάρη από τις ελληνικές αρχές, ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

Σε προηγούμενη καταγγελία του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας για κακομεταχείριση, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχτεί εξωδικαστικό συμβιβασμό λόγω των συντριπτικών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον της.

  • Η ΕΕΔΥΕ και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) εκφράζουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον Τουργκούτ Καγιά και απαιτούν να ασκήσει άμεσα ο υπουργός Δικαιοσύνης την προβλεπόμενη από το νόμο δικαιοδοσία του για να μην υλοποιηθεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για έκδοσή του στην Τουρκία, λόγω των επαπειλούμενων βασανιστηρίων και κινδύνων για τη ζωή του.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ