Παρασκευή 24 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μετάβαση στη «μεταλιγνιτική εποχή» προς όφελος του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή σε προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Κοζάνη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κοζάνη, στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, με τους συγκεντρωμένους να στέλνουν μαχητικό μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέας της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για την ΠΕ Κοζάνης, καθώς και οι υποψήφιοι για το δήμο Κοζάνης και τις τοπικές κοινότητες.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη λεγόμενη «μεταλιγνιτική εποχή»:

Το τι συνέβη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με την εφαρμογή της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το τι θα συμβεί με το σχέδιο της περιβόητης «δίκαιης μετάβασης» στη «μεταλιγνιτική εποχή» είναι ένα απ' τα πιο εμβληματικά παραδείγματα για να διαλυθούν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιη καπιταλιστική ανάπτυξη για όλους.


Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του σημερινού ΚΙΝΑΛ, προώθησαν σταθερά την κατεύθυνση της ΕΕ για «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ταλαντεύσεις, την τελευταία εικοσαετία.

Ξέρουμε τι είχαν υποσχεθεί. Οφέλη για όλους, λαϊκές οικογένειες, εργαζόμενους του κλάδου, αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών.

Είδαμε τι ήρθε. Οπως είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, ωφελημένοι βγήκαν μόνο μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι που βρήκαν διέξοδο για κερδοφόρες επενδύσεις. Σ' αυτούς τους ομίλους η ΔΕΗ πουλά σήμερα φθηνά υποχρεωτικά το 20% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής και αυτοί το πωλούν στη συνέχεια πανάκριβα. Τα λαϊκά νοικοκυριά βίωσαν τις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και την ενεργειακή φτώχεια. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι του κλάδου γνώρισαν τις απανωτές περικοπές μισθών, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εργαζόμενοι με προσωρινή απασχόληση με τα οκτάμηνα και τους μισθούς πείνας. Ο φόρος αίματος με τα εργατικά «ατυχήματα» συνεχίζεται αμείωτος.

Και τώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής καλούνται να κάνουν νέες θυσίες για να πειστούν οι επίδοξοι επενδυτές να αγοράσουν λιγνιτικές μονάδες στο διαγωνισμό της ΔΕΗ.

Τι ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές; Ζητούν να μειωθεί το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών, να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων. Και η ΔΕΗ ανταποκρίνεται και προχωρά στις δήθεν «εθελούσιες» εξόδους των εργαζομένων και σε επιλογές που αυξάνουν τους κινδύνους για την ασφάλεια και το περιβάλλον και προσφέρουν φθηνά τον εγχώριο λιγνίτη στους ομίλους.

Ο «θαυματουργός» δρόμος των επενδύσεων οδηγεί στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας

Αυτός είναι ο «θαυματουργός» δρόμος της προσέλκυσης επενδύσεων, ο δρόμος που οδηγεί στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας. Διότι τα κέρδη του επενδυτή δεν πρόκειται να πέσουν απ' τον ουρανό. Θα διασφαλιστούν με το ξεζούμισμα των εργαζομένων και την αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας με τους φόρους, τις κρατικές ρυθμίσεις και τις πανάκριβες τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου, κάθε εμπορεύματος.

Γι' αυτό και οι υποψήφιοι επενδυτές απαιτούν κρατικές εγγυήσεις για την κερδοφορία τους.

Σε όλα αυτά συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Και πού εμφανίζονται να διαφωνούν;

Στον τρόπο με τον οποίο προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Ο αρμόδιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Σταθάκης, εμφανίστηκε πρόσφατα ικανοποιημένος γιατί δεν προχώρησε σε νέες αυξήσεις της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα που οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεπερνούν πλέον τα 3 δισ. ευρώ. Δήλωσε περήφανος γιατί διατήρησε το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο κράτος, σε αντίθεση με τα σχέδια της ΝΔ.

Αυτή είναι η κάλπικη προοδευτικότητά τους. Πρόκειται για πολιτική απάτη. Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο ο ΑΔΜΗΕ εγγυάται καλύτερα τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού των ομίλων και προωθείται γρήγορα η «απελευθέρωση».

Ακόμα πιο προκλητική είναι η διακήρυξη για δίκαιη μετάβαση στη λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή. Τι προβλέπει αυτό το σχέδιο;

Τη δραματική συρρίκνωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες και την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ποιων δραστηριοτήτων; Από καλλιέργεια εκτάσεων για ιατρική κάνναβη, απ' τις λεγόμενες καινοτόμες καλλιέργειες μέχρι κινηματογραφικά στούντιο διεθνών προδιαγραφών και φυσικά «πράσινες» επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η ΕΕ προβάλλεται ως ευεργέτης για την υλοποίηση της μετάβασης, με τη χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου στο οποίο έχει ενταχθεί πιλοτικά η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με 3 άλλες περιφέρειες της ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, ο δήμαρχος Κοζάνης και ένα πλήθος φορέων προβάλλουν το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και γενικότερα το συγκεκριμένο σχέδιο ως την κατάλληλη πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη στροφή προς νέες παραγωγικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για απύθμενο θράσος, για ρεσιτάλ υποκρισίας. Προωθούν σε μια περιοχή με υψηλή ανεργία τη διάλυση της πιο σημαντικής βαριάς βιομηχανίας της χώρας, των λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, προκαλούν οι ίδιοι την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και στη συνέχεια εμφανίζονται να διερευνούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εμφανίζουν ως μονόδρομο τη συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής και εξηγούν ότι τώρα ο λιγνίτης δεν είναι πλέον τόσο φτηνό καύσιμο, κρύβοντας ότι πρόκειται για συνέπειες και κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, η οποία επιβάλλει το εμπόριο των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και προωθεί την «πράσινη» ενέργεια, γιατί σ' αυτήν έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος και κρύβουν τη σπατάλη Ενέργειας που προκαλείται απ' την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, καθώς και ότι με τα ίδια κονδύλια θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε ενεργειακή απόδοση, με τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον, υπάρχοντες λιγνιτικοί σταθμοί και να κατασκευαστούν νέοι.

Κρύβουν ότι με την αντικατάσταση του εγχώριου λιγνίτη με εισαγόμενο φυσικό αέριο αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

Κρύβουν ότι ο προσανατολισμός για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης εντάσσεται στο γενικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης για νομιμοποίηση της χρήσης των λεγόμενων «μαλακών ναρκωτικών», τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων για αγορά και χρήση κάνναβης και τη δημιουργία «χώρων εποπτευόμενης χρήσης», που έχει ήδη ξεκινήσει.

Προοδευτικός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην κοινωνική απελευθέρωση

Ποιος θα ωφεληθεί απ' όλα αυτά; Μια χούφτα όμιλοι που θα υλοποιήσουν κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια, ενώ ο λαός θα επιβαρυνθεί για άλλη μια φορά με το πανάκριβο «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα, την αύξηση της ανεργίας, τις θέσεις προσωρινής απασχόλησης με μισθούς πείνας, την υποβάθμιση στην αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, τον κίνδυνο διακοπής της τηλεθέρμανσης.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Το παράδειγμα της ηλεκτρικής ενέργειας φωτίζει ποια είναι η πραγματική προοδευτική και ποια η αντιδραστική πολιτική, στην εποχή μας.

Προοδευτικός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην κοινωνική απελευθέρωση. Προοδευτική διέξοδος είναι η Ελλάδα και η Ευρώπη του σοσιαλισμού. Οπου ο λαός θα πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Διότι μόνο σ' αυτό το έδαφος μπορεί να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, αφού η παραγωγή θα έχει απαλλαγεί απ' τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ