Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απειλούν με δασμούς έως 25% σε αυτοκινητοβιομηχανίες

Copyright 2017 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Εντείνονται ακόμη περισσότερο οι κόντρες αμερικανικών με ανταγωνιστικά τους μονοπώλια έπειτα από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη Πέμπτη, να διατάξει τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν απειλούν την «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ οι εισαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων στη χώρα του.

Δίνοντας τη συγκεκριμένη εντολή στον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως αξιοποιεί ως επιπρόσθετο μοχλό πίεσης στα παζάρια με ανταγωνιστές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας τη διάταξη 323 ενός νόμου του 1962 περί Διεύρυνσης του Εμπορίου. Ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να περιορίσει τις εισαγωγές στη χώρα για λόγους «εθνικής ασφάλειας» και να επιβάλλει απεριόριστα δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Προέδρου Τραμπ είπαν υπό τον όρο ανωνυμίας σε αμερικανικά δίκτυα πως ο Πρόεδρος μελετά το ενδεχόμενο επιβολής δασμών της τάξης του 20% έως 25% σε εισαγόμενα οχήματα και ανταλλακτικά οχημάτων. Αν αυτό συμβεί, είναι προφανές πως θα πλήξει τα συμφέροντα ξένων ανταγωνιστικών μονοπωλίων της αυτοκινητοβιομηχανίας χωρών όπως η Ιαπωνία, που έχει το 40% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στις ΗΠΑ, η Κίνα που θέλει να διευρύνει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας κάνοντας μεγαλύτερα ανοίγματα στις αγορές των ΗΠΑ, αλλά και το Μεξικό που εξάγει σε σημαντικό ποσοστό ελαφριά φορτηγά και άλλα οχήματα μεταφορών, σε μία περίοδο κατά την οποία φαίνεται να έχουν φτάσει σε τέλμα οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις άλλες δύο χώρες - μέλη της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), δηλαδή τις ΗΠΑ και τον Καναδά...

Αντιδράσεις σε Πεκίνο, Τόκιο, Βρυξέλλες

Η είδηση προκάλεσε, όπως αναμενόταν, έντονες αντιδράσεις σε χώρες πρώτα της Ασίας, που έχουν ένα σημαντικό μερίδιο της πίτας στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ σχολίασε πως η κατάχρηση νομικών προβλέψεων περί «εθνικής ασφάλειας» στις ΗΠΑ «μπορεί να υπονομεύσει τις πολυμερείς εμπορικές συναλλαγές και να διαταράξει την τάξη στο διεθνές εμπόριο». Προειδοποίησε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί σταθερά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Σε άλλο σημείο, ο Γκάο Φενγκ διευκρίνισε ότι το Πεκίνο δεν υποσχέθηκε να μειώσει κατά κάποιο συγκεκριμένο ποσό το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας την «ελπίδα» η Ουάσιγκτον να εφαρμόσει τα μέτρα που υποσχέθηκε στις πρόσφατες συνομιλίες των δύο πλευρών «το συντομότερο δυνατόν».

Στο Τόκιο, ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Χιροσίγκε Σέκο προειδοποίησε επίσης ότι τυχόν νέοι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές προϊόντων θα προκαλέσουν «αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά». Επισήμανε επίσης ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται από διάφορες χώρες «θα πρέπει να είναι σύννομα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Γίρκι Κατάινεν, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την απόφαση του Προέδρου Τραμπ, τονίζοντας: «Προφανώς θα έβαινε κατά (των κανόνων) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μπορεί να δημιουργήσει κάποιου είδους απειλή στην εθνική ασφάλεια. Είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ