Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Την Κυριακή ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία πραγματοποιείται την Κυριακή, με ένα εκλογικό σώμα γύρω στα 36 εκατομμύρια και υποτίθεται σε εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας κυβέρνησης με το αντάρτικο κίνημα των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που έχει μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και την επωνυμία Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας - FARC. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά προβλήματα, ενώ συνεχίζονται οι απειλές και οι δολοφονίες πρώην ανταρτών και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος από παραστρατιωτικές ομάδες με την ανοχή του αστικού κράτους.

Βασικοί υποψήφιοι είναι ο Ιβάν Ντούκε από το κόμμα του πρώην αντιδραστικού Προέδρου Α. Ουρίμπε το λεγόμενο Δημοκρατικό Κέντρο, ο Γκουστάβο Πέτρο, σοσιαλδημοκράτης, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, ο οποίος τη δεκαετία του '80 συμμετείχε στο ένοπλο κίνημα «M-19» (που στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο αστικό σύστημα) και τώρα ηγείται του κινήματος «Ανθρώπινη Κολομβία», που στηρίζουν διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και το Κολομβιάνικο ΚΚ. Ακόμα, ο Σέρχιο Φαχάρντο, που στηρίζεται από τη Συμμαχία Πρασίνων και τον Δημοκρατικό Εναλλακτικό Πόλο, και ο Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, που ήταν διαπραγματευτής στην ειρηνευτική συμφωνία κατά τις συζητήσεις στην Αβάνα κυβέρνησης - FARC-EP και στηρίζεται από το Φιλελεύθερο Κόμμα.

H FARC έχει αποσύρει τον υποψήφιο για προεδρία ηγέτη της, Ροντρίγκο Λοντόνιο ή Τιμολέον Χιμένες, λόγω μη εγγυήσεων διεξαγωγής της προεκλογικής καμπάνιας και προβλημάτων υγείας του ίδιου.

Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν το Μάρτη η αποχή ξεπέρασε το 52%, ενώ κερδισμένα είχαν βγει τα αντιδραστικά κόμματα που είχαν αντιταχθεί στην ειρηνευτική συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ