Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχίζονται οι προκλήσεις κατά των Παλαιστινίων

Η επίμαχη φωτογραφία - μοντάζ...
Η επίμαχη φωτογραφία - μοντάζ...
Με καζάνι που βράζει μοιάζουν τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, η Λωρίδα της Γάζας και η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σαν να μην έφθαναν τα πρόσφατα εγκαίνια της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και οι σφαγές δεκάδων άοπλων Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά στρατεύματα, ήρθε μεσοβδόμαδα και η δημοσιοποίηση μίας φωτογραφίας με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν. Ο Φρίντμαν, συμμετέχοντας σε εκδήλωση, φωτογραφήθηκε χαμογελαστός δίπλα σε αεροφωτογραφία της Ιερουσαλήμ - προϊόν μοντάζ, στην οποία το τέμενος Αλ Ακσα με τον χρυσό τρούλο είχε αντικατασταθεί από εβραϊκό ναό!

Στη συνέχεια, μετά από έντονες αντιδράσεις, ο Αμερικανός πρεσβευτής, γνωστός μεταξύ άλλων για τις στενές σχέσεις του με τα οργανωμένα συμφέροντα Εβραίων εποίκων, επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών και να... καταδικάσει το γεγονός δηλώνοντας «αποσβολωμένος» και «άναυδος». Ακολούθησε ανάρτηση της αμερικάνικης πρεσβείας στο «Τουίτερ», όπου αποδοκιμάστηκε το περιεχόμενο της «πειραγμένης» φωτογραφίας με τη σημείωση πως «έγινε εν αγνοία του διπλωμάτη».

Οπως και να 'χει, το παραπάνω γεγονός δείχνει να είναι ένας ακόμη κρίκος στη μακρά αλυσίδα αμερικανικών προκλήσεων σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής και του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες, η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να δημοσιοποιήσει το περιβόητο «σχέδιό της» για το Παλαιστινιακό. Ο σύμβουλος στον Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνουν συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή για βασικές πλευρές της «ειρηνευτικής πρότασης», που είναι φανερό ότι μόνο τέτοια δεν είναι. Η πρόκληση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, με τη μεταφορά εκεί της πρεσβείας, είναι η απτή απόδειξη.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία των Παλαιστινίων απευθύνεται σε διεθνή φόρα, όπως έκανε την Τρίτη στην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, Φάτου Μπεσούντα, ζητώντας να ξεκινήσει έρευνα για τις σφαγές Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας και για τα αμέτρητα εγκλήματα Εβραίων εποίκων και κατοχικών αρχών στη Δυτική Οχθη. Ταυτόχρονα, ο Παλαιστινιακός λαός, που έχει ακόμα περισσότερο την ανάγκη της αλληλεγγύης των λαών όλου του κόσμου, θα συνεχίσει τον αγώνα του για ανεξάρτητη και κυρίαρχη πατρίδα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967.


Δ.Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ