Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑ
Ακύρωση της συνάντησης αλλά το παζάρι συνεχίζεται

Εκατέρωθεν προειδοποιήσεις και απειλές, μετά την επιστολή Τραμπ

Από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο στην Πιονγιάνγκ και τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στα τέλη Μάρτη
Από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο στην Πιονγιάνγκ και τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στα τέλη Μάρτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Οι βαθιές αντιθέσεις και οι δυσκολίες συμβιβασμού που επιδρούν στις συνομιλίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο αναδείχτηκαν ξανά με την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία ακύρωσε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να έχει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε την «έκφραση θυμού και εχθρότητας», εκτιμώντας ότι «δεν είναι σωστό αυτήν τη στιγμή να γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση», αλλά και συμπληρώνοντας, όλο νόημα: «Κάνετε λόγο για πυρηνικές δυνατότητες, αλλά οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στο Θεό να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ». Πάντως, ο Αμερικανός ηγέτης είπε απευθυνόμενος στον Κιμ ότι «αν αλλάξετε γνώμη για αυτήν τη σημαντική Σύνοδο Κορυφής, μη διστάσετε να μου τηλεφωνήσετε ή να μου γράψετε. Ο κόσμος και η Βόρεια Κορέα συγκεκριμένα έχασε μία σπουδαία ευκαιρία για ειρήνη διαρκείας και μεγάλη ευημερία. Αυτή η χαμένη ευκαιρία είναι μία πραγματικά λυπηρή στιγμή στην Ιστορία».

Ενδεικτικό του παζαριού είναι ωστόσο ότι, πολύ λίγη ώρα μετά, με νέες του δηλώσεις, ο Τραμπ είπε ότι αν η βορειοκορεατική ηγεσία κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη ενέργεια», οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι «πιο έτοιμες από ποτέ αν χρειαστεί» και πρόσθεσε ότι η άσκηση πίεσης στην Πιονγιάνγκ θα συνεχιστεί. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι ο ίδιος ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «θέλει να κάνει το σωστό» (υπονοώντας ότι η Κίνα δεν την αφήνει) και είπε ότι τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι μεσοβδόμαδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο - στο φόντο της ευρύτερης κόντρας που δυναμώνει με δυνάμεις όπως η Κίνα πρώτα απ' όλα - είχε πει ότι «αν δεν τεθεί στο τραπέζι μια σωστή συμφωνία, θα αποχωρήσουμε με κάθε σεβασμό». Την Πέμπτη, ο Πομπέο είπε ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν νέες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ.

Νέα παρέμβαση έγινε και από τη Βόρεια Κορέα, με την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Τσόε Σον Χουί, να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «είτε θα μας συναντήσουν σε αίθουσα συνομιλιών είτε θα μας αντιμετωπίσουν καθώς μια "πυρηνική επίδειξη" εξαρτάται εξολοκλήρου από την απόφαση και τη συμπεριφορά των ΗΠΑ». Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν το κρατικό πρακτορείο ΚCNA, η Τσόε είπε ότι οι ΗΠΑ «μπορεί να γευτούν μια τρομερή τραγωδία, που ούτε έχουν ζήσει ούτε έχουν φανταστεί έως τώρα».

Νωρίτερα, πάντως, όπως είχε γίνει γνωστό από νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές της, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ