Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Με το βλέμμα στραμμένο στην αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη

Οπως συμβαίνει τα τελευταία 22 χρόνια, αυτήν την εποχή πραγματοποιείται το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης (SPIEF) (ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26 Μάη), μια διοργάνωση που πάντα αποτελεί βήμα προβολής των διεκδικήσεων της ρωσικής αστικής τάξης και όπου κλείνονται μεγάλα συμβόλαια. Χαρακτηρίζεται και ως το «ρωσικό Νταβός», σε αναλογία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στο θέρετρο της πλουτοκρατίας στην Ελβετία, με το οποίο οι ρωσικές αρχές έχουν συνάψει και μνημόνιο συνεργασίας.

Στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να συμμετάσχουν γύρω στους 15.000 συνέδρους, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, πολιτικοί από περίπου 70 χώρες, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Γουάνγκ Κισάν, και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που θα έχουν και διμερείς συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, που έχουν σχέση με πεδία όπου οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, όπως στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας - Γαλλίας, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση τόσο για το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπου υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα και συμβόλαια που διακυβεύονται, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και την επιβολή κυρώσεων, που επηρεάζουν και άλλες χώρες.

Η Γαλλία και άλλες χώρες θα έχουν ξεχωριστά περίπτερα στο Φόρουμ. Πούτιν και Μακρόν θα έχουν συνάντηση και με επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι των BRICS (η ένωση Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής), της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης και δίνεται έμφαση στο μεγαλόπνοο κινεζικό σχέδιο «Μία ζώνη, ένας δρόμος», που ενδιαφέρει και τα ρωσικά και ινδικά μονοπώλια, όπως και άλλων χωρών της περιοχής.

Επίσης, στο Φόρουμ θα υπάρχει και συζήτηση για τις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας με τη συμμετοχή του Γ. Κατρούγκαλου, υφυπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, και του Γιώργου Τσίπρα, γενικού γραμματέα για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πλούσια ατζέντα συζητήσεων για τις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία

Την πρώτη μέρα των συζητήσεων περιλαμβάνονταν τραπέζια για τις αλλαγές στις παραγωγικές δυνάμεις, με την εισαγωγή της ψηφιοποίησης, της Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλων καινοτομιών, που θα αυξήσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων αλλά φέρνουν μαζί τους την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, κάτι που οι κεφαλαιοκράτες παίρνουν υπόψη τους.

Επιδίωξη των διοργανωτών είναι να προβληθεί η Ρωσία ως χώρα προορισμού άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και να αναδειχθεί η παραγωγή «Made in Russia». Μια από τις βασικές συζητήσεις ήταν αυτή με τίτλο: «Βάζοντας τη ρωσική οικονομία σε μια παρατεταμένη πορεία ανάπτυξης: Προκλήσεις και λύσεις» με τη συμμετοχή Ρώσων υπουργών και της Κρ. Λαγκάρντ, όπου θα γινόταν λόγος για τις «διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την τόνωση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης».

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του Αλεξάντερ Σοκίν, προέδρου της Ενωσης Ρώσων Βιομηχάνων, που θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη παραδοσιακών τομέων της οικονομίας καθώς και νέων τάσεων ψηφιοποίησης.

Ταυτόχρονα, υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς οι προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία κάνουν λόγο για τάση συρρίκνωσης των ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 1,7% για το 2018 και 1,5% για το 2019, ενώ ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ορέσκιν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν αντιμετωπιστούν το δημογραφικό ζήτημα και η εξισορρόπηση των πληρωμών, υπάρχει το ρίσκο ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ να πέσει στο 1%».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ