Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Οι πρώτες εμπορικές αψιμαχίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιδιαίτερα οξυμένες είναι οι εμπορικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας με αφορμή τις κατηγορίες της πρώτης πλευράς για την ανεπαρκή προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στις εισαγωγές αμερικανικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ταινιών και μουσικής. Το περασμένο Σάββατο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι, στις 26 Φλεβάρη, θα διπλασιαστεί ο δασμός σε εισαγωγές 35 κατηγοριών κινεζικών προϊόντων. Το ίδιο 24ωρο, το Πεκίνο απάντησε με το ίδιο νόμισμα, προχωρώντας στην αύξηση κατά 100% των δασμών σε ορισμένες κατηγορίες αμερικανικών προϊόντων.

"Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, τη στιγμή που τα συμφέροντα των πιο γρήγορα αναπτυσσόμενων και πιο ανταγωνιστικών αμερικανικών βιομηχανιών θυσιάζονται στην Κίνα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Μίκι Κάντορ, σε αναφορά του στο διπλασιασμό των δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους 1,08 δισ. δολαρίων.

"Η Κίνα πρέπει να πάρει αντίμετρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ για να εξασφαλίσει την αυτοκυριαρχία της και την εθνική της αξιοπρέπεια", φέρεται να δήλωσε ανώνυμος Κινέζος αξιωματούχος σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Κίνα, μεταξύ άλλων, θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τις Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Πάντως, το περασμένο 24ωρο, φάνηκε να καταβάλλονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις εμπορικές τους σχέσεις. Νωρίς χτες το πρωί η Κίνα αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ για επανάληψη των διμερών συνομιλιών. Ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο αναφέρει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή μαζί της για να την ενημερώσουν ότι αποδέχονται την πρόταση της Ουάσιγκτον για επανάληψη των συνομιλιών, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτή την ημερομηνία επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών.

  • Ανακοινώθηκε ότι οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας θα επαναληφθούν εντός της βδομάδας στο Πεκίνο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ