Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Εξελίξεις - μοχλός προώθησης της ιδιωτικοποίησης και της αντεργατικής επίθεσης

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή

Από τη χτεσινή κινητοποίηση εργολαβικών εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση εργολαβικών εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ
Την ανάγκη να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, καθώς και να σταματήσει η διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησής της, θέτουν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, μπροστά στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, τα πρόστιμα και τα χρέη που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης, υπενθυμίζουν πως την 1/2/2018 εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «μετά την προσφυγή που είχε κάνει η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ κατά του τρόπου ιδιωτικοποίησης, όπως αυτός προβλεπόταν από το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και κατά του προστίμου για τις κρατικές ενισχύσεις που επέβαλε η ίδια Επιτροπή».

Οι βουλευτές του Κόμματος υπενθυμίζουν πως η απόφαση «παρά το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούσαν το προηγούμενο διάστημα τόσο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όσο και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι καταδικαστική για τη ΛΑΡΚΟ, επιβάλλοντας πρόστιμο που φτάνει με τις προσαυξήσεις στο ποσό των 160 εκατ. ευρώ».

Αυτό το γεγονός «αξιοποιείται εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους για να υλοποιηθεί το διαχρονικό σχέδιο κυβερνήσεων, ΕΕ, μονοπωλίων που επιδιώκουν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να στηριχθεί η καπιταλιστική κερδοφορία», επισημαίνει η Ερώτηση και προσθέτει πως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ το σχέδιο «προωθείται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. Σταθάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων, όπως υπενθυμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, είχε ισχυριστεί πως «προς αποφυγήν του προστίμου 160.000.000 ευρώ», η κυβέρνηση στις αρχές Μάη θα παρουσίαζε σχέδιο, στη βάση του αντεργατικού «στρατηγικού σχεδίου» της διοίκησης και προσαρμοσμένο στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δηλαδή της εκποίησης της ΛΑΡΚΟ. Είχε επίσης δηλώσει ότι «μέσα από δεσμευτικό διάλογο που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα αποφασιστεί η βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Στις δυσμενείς για τους εργαζόμενους εξελίξεις προστέθηκε, όπως αναφέρεται επίσης στην Ερώτηση, «το εξώδικο της ΔΕΗ, που σημειωτέον είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ με ποσοστό 11%, και ζητά από την επιχείρηση 50.000.000 ευρώ μέχρι 18/5/2018», προκειμένου να μην «κατεβάσει διακόπτες».

«Επειδή οι συγκεκριμένες εξελίξεις δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που οδηγούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν ακριβά το "μάρμαρο", είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και να γνωστοποιηθούν στους εργαζόμενους», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Κινητοποιήσεις από τους εργολαβικούς της «ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ»

Στο μεταξύ, σε συμβολική κατάληψη στο παράρτημα της εργολαβικής εταιρείας «ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ» στη ΛΑΡΚΟ προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην δουλέψουν υπερωρία, ενώ αν η εργοδοσία εξακολουθεί να μην καταβάλει τα οφειλόμενα, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις σήμερα με στάση εργασίας (12 μ. έως 2 μ.μ.) και τη Δευτέρα 21/5, με τετράωρες στάσεις εργασίας που έχει αποφασίσει να προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ