Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΟΕΝΓΕ)
Τεράστιο πρόβλημα οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ

Παρέμβαση με αφορμή την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

Το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) αναδεικνύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με παρέμβασή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείων Πάτρας στο Ρίο.

«Εχουμε φτάσει στο σημείο λόγω αυτών των ελλείψεων να χρησιμοποιείται ως ΜΕΘ η μετεγχειρητική αναισθησιολογική ανάνηψη ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε συνεχιζόμενη αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας.

«Είναι πρόκληση την ώρα που πανελλαδικά παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ από τις 750 που υπάρχουν (ενώ οι ανάγκες απαιτούν πολύ περισσότερες) λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:

«Είναι προκλητική η εκκωφαντική σιωπή τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, οι οποίες παρά τις δραματικές εκκλήσεις και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια έως τώρα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να δοθεί άμεσα λύση, να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η προμήθεια του κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού ώστε να λειτουργήσουν οι 150 κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές.

Καταγγελία και από την Τριμελή Επιτροπή της ΕΙΝΑ στο Νοσοκομείο

Τη διατάραξη της λειτουργίας των χειρουργείων, την έλλειψη προσωπικού και τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Τριμελής Επιτροπή της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας (ΠΓΝΠ - Ρίο).

Οπως υπογραμμίζει: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο ο χώρος ανάνηψης των χειρουργείων του νοσοκομείου του Ρίου, όπως επίσης και το τμήμα αναζωογόνησης των επειγόντων περιστατικών, αλλά και οι εκάστοτε κλινικές να κατακλύζονται από διασωληνωμένους ασθενείς, ελλείψει κλινών ΜΕΘ. Αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται η λειτουργία των χειρουργείων, αλλά και να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών, μιας και δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και/ή συνθήκες νοσηλείας γι' αυτά τα περιστατικά».

Και συνεχίζει: «Το Νοσοκομείο του Ρίου εξυπηρετεί έναν τεράστιο όγκο ασθενών όλης της 6ης ΥΠΕ, ελλείψει συγκεκριμένων ειδικοτήτων - κλινικών στα υπόλοιπα νοσοκομεία (π.χ. θωρακοχειρουργικής, νευροχειρουργικής κ.ά.), αδυνατώντας ωστόσο να ανταπεξέλθει. Μπροστά σε ένα τέτοιο ζήτημα, η διοίκηση του Νοσοκομείου, η 6η ΥΠΕ αλλά και το υπουργείο Υγείας δείχνουν απρόθυμοι, δυσχεραίνοντας το ιατρικό έργο και παράλληλα υποβαθμίζοντας συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας».

Η Τριμελής Επιτροπή απαιτεί να τοποθετηθούν επίσημα ο διοικητής του Νοσοκομείου και η 6η ΥΠΕ για το ζήτημα και να δοθεί άμεσα λύση με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού (ιατρικού - νοσηλευτικού), προμήθεια κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού, αύξηση των κονδυλίων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org