Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΠ
Μετά τις ανατροπές στα εργασιακά τους δικαιώματα, έρχεται και το «φακέλωμα»

Στον αντεργατικό Γενικό Κανονισμό Προσωπικού «κουμπώνει» το απαράδεκτο ερωτηματολόγιο που διακίνησε η εργοδοσία

Τμήμα του ερωτηματολογίου με το οποίο επιχειρήθηκε το «φακέλωμα» των εργαζομένων
Τμήμα του ερωτηματολογίου με το οποίο επιχειρήθηκε το «φακέλωμα» των εργαζομένων
Η «Cosco», ως νέα διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ, μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού τσάκισε μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων του Οργανισμού, επιβάλλοντας άγρια εκμετάλλευση, έρχεται τώρα και να τους «φακελώσει».

Σε ερωτηματολόγιο, που προοριζόταν καταρχάς για τους λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως ποιες είναι οι πολιτικές τους πεποιθήσεις («political status»), αν συμμετέχουν σε απεργίες, αν συμφωνούν να δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα ή αρνούνται...

Κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η «Cosco», σε μία κίνηση ελιγμού, έδειξε να «παγώνει» το πράγμα, όμως η «πρόβα τζενεράλε» έγινε.

Συνέχεια των αντεργατικών ανατροπών που προηγήθηκαν...

Το «φακέλωμα» των εργαζομένων που προωθεί η ΟΛΠ ΑΕ, αρχίζοντας όπως φάνηκε από τους λιμενεργάτες, έρχεται ως συνέχεια του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, με τον οποίο ανατράπηκαν ωράρια, το σταθερό 5ήμερο, σχέσεις εργασίας.

Ενδεικτικά, προβλέπεται επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, καθώς το 7,5ωρο - 37,5ωρο, που ίσχυε, έγινε 8ωρο - 40ωρο. Καταργήθηκε το σταθερό 5ήμερο (Δευτέρα - Παρασκευή) και πλέον «η εργασία τα Σάββατα, Κυριακές ή αργίες δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στον νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης του εργαζομένου», όπως αναφέρεται στον Κανονισμό. Σε αυτό το τελευταίο, άλλωστε, στο γεγονός δηλαδή ότι πλέον για τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ προβλέπεται δουλειά όλες τις μέρες της βδομάδας, χωρίς υπερωριακή αμοιβή, «κουμπώνει» και η ερώτηση που θέτει η «Cosco» στο ερωτηματολόγιο για τη δουλειά κατά το Σαββατοκύριακο.

Ακόμα, εισάγονται σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, ενεργός και ανενεργός χρόνο εργασίας, η αλλαγή πόστων και ειδικοτήτων. Προβλέπεται επίσης ότι οι απολύσεις εργαζομένων μπορούν να γίνουν πια με απλή καταγγελία της Σύμβασης απ' την εταιρεία. Εισάγεται επίσης από την εργοδοσία σύστημα «αξιολόγησης», για να προετοιμάσει απολύσεις, σε άλλη μια πρόβλεψη που συνδέεται άμεσα με το «παγωμένο» προς το παρόν ερωτηματολόγιο: Χαρακτηριστικά, οι ερωτήσεις για τις απεργίες και τις υπερωρίες εντάσσονταν στο κομμάτι του ερωτηματολογίου με τίτλο «Μηνιαία αξιολόγηση απόδοσης προσωπικού»...

...με τις υπογραφές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Ο αντεργατικός Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, πέρα από την υπογραφή της Ομοσπονδίας Μόνιμων Υπαλλήλων ΟΛΠ (ΟΜΥΛΕ), φέρει φαρδιά πλατιά και την υπογραφή της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, όπου και εκεί κατοικοεδρεύουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Επομένως, είναι τουλάχιστον πρόκληση να εμφανίζονται σε δημοσιεύματα (όπως στην «Αυγή της Κυριακής») τέτοιες δυνάμεις να βγαίνουν τάχα στα «κεραμίδια» με το «φακέλωμα», όταν έχουν προσυπογράψει όλο το αντεργατικό πλαίσιο στο οποίο αυτό εντάσσεται.

Κοροϊδία είναι και οι όψιμες «ανησυχίες» τους ότι «πίσω από την απόπειρα "φακελώματος" φαίνεται πως κρύβεται η πρόθεση της εργοδοσίας να αποψιλώσει σταδιακά τον κλάδο των λιμενεργατών» και ότι «απώτερος στόχος της "Cosco", όπως έχει δείξει από τη μέχρι τώρα διαχείριση των Προβλητών 2 και 3, είναι η ανάθεση κομματιού του έργου των λιμενεργατών σε εργολαβικές εταιρείες», όταν ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού τον οποίο έχουν υπογράψει ανοίγει ακριβώς το δρόμο για το άθλιο καθεστώς των εργολαβιών.

Να σημειωθεί ότι απόρροια του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ήταν η Σύμβαση που υπέγραψε η ΟΜΥΛΕ με τον ΟΛΠ, δηλαδή την «Cosco., στις αρχές του 2018, που είχε ως συνέπεια, μετά τις ανατροπές στις εργασιακές τους σχέσεις, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ να «μετρούν» τεράστιες απώλειες και στις αποδοχές τους, ενώ με συγκεκριμένο άρθρο άνοιγε το δρόμο για εργολαβικούς εργαζόμενους. Κάτι αντίστοιχο ετοιμάζεται τώρα και με τους λιμενεργάτες, οι οποίοι υπογράφουν ξεχωριστή Σύμβαση. Και όλα αυτά η «Cosco» τα προωθεί την ώρα που συνεχίζει να καταγράφει κέρδη - ρεκόρ, καθώς η αντεργατική κλιμάκωση αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την κερδοφορία τους.

Να υπενθυμίσουμε εξάλλου ότι η κυβέρνηση και η «Αυγή» είχαν παρουσιάσει τη Σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ και ΟΜΥΛΕ ως μέγα επίτευγμα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ