Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Νέα συγκέντρωση στην Αθήνα στις 25 Μάη για την Υγεία

Διεκδικώντας δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Υγείας - Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τις περικοπές, που φορτώνουν τα βάρη στις πλάτες του λαού, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων) καλούν τους συνταξιούχους σε παναττική συγκέντρωση την Παρασκευή 25/5, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν:

«Η κατάσταση στην Υγεία - Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη μέρα με τη μέρα γίνεται απελπιστική. Χιλιάδες συνταξιούχοι, άνθρωποι του μόχθου, λαϊκές οικογένειες κινδυνεύουν και μένουν αβοήθητοι και άλλοι πεθαίνουν από τις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Η επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου στις συντάξεις, η επιβολή φοροληστείας, επεκτείνεται και στη δημόσια Υγεία. Ο,τι με αγώνες κατέκτησε ο λαός στην Υγεία προσπαθούν να το διαλύσουν με τις συνεχείς περικοπές δαπανών. Το κλείσιμο νοσοκομείων, των ιατρείων του ΙΚΑ και άλλων δομών δημόσιας Υγείας, η συρρίκνωση προσωπικού, η λεγόμενη μεταρρύθμιση που προπαγανδίζει η κυβέρνηση οδηγούν σε:

-- Οριστική εγκατάλειψη της δημόσιας δωρεάν καθολικής Υγείας και περίθαλψης για όλους.

-- Μεταφέρουν το κόστος στους ασφαλισμένους και στα Ταμεία.

-- Μετατρέπουν τη δημόσια Υγεία σε εμπόρευμα για τους κερδοσκόπους και τους εμπόρους του ανθρώπινου πόνου.

-- Το κόστος των εξετάσεων και της φαρμακευτικής αγωγής μεταφέρεται στην τσέπη των ασφαλισμένων και πληρώνουν 4 φορές για την Υγεία, άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων που πολλές φορές φτάνει το 75% της τιμής».

Συγκεντρώσεις χτες σε Χαλκίδα και Πύργο

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, με συγκεντρώσεις σε Χαλκίδα και Πύργο Ηλείας.

Στη Χαλκίδα, οι συνταξιούχοι των σωματείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μανώλης Ραλάκης, γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και ο Διονύσης Σβορώνος, γγ της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι έρχεται σφαγιασμός των συντάξεων, ενώ κάλεσαν τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ανδρέας Τσακός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εύβοιας, ενώ χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των τοπικών συνταξιουχικών σωματείων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ Θήβας και Εύβοιας. Στη συγκέντρωση, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και άλλων συνταξιουχικών σωματείων, εργατικών συνδικάτων και φορέων της περιοχής, χαιρέτισε ακόμη ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, καλώντας τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην απεργία στις 30 Μάη. Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ και στη συνέχεια του ΕΦΚΑ, όπου επέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους.

Μαχητική ήταν και η συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι συνταξιούχοι επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους στον εκπρόσωπο του ΙΚΑ, εκφράζοντας τη σταθερή απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στη συγκέντρωση, χαιρέτισαν ο Πάνος Γιάνναρος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου, ο Πέτρος Καπαρέλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου, και ο Κωνσταντίνος Γεροπαναγιώτης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Σοφός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι οι συνταξιούχοι δεν αποδέχονται το νόμο Κατρούγκαλου και τις θανατηφόρες διατάξεις του, προσθέτοντας ότι για αυτούς υπάρχει μόνο ο δρόμος του αγώνα.

Η επόμενη συνταξιουχική κινητοποίηση, που έχει οριστεί, είναι στην Καβάλα, την Τρίτη 25/5 στην πλατεία Καπνεργάτη, στις 11 π.μ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org