Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απ' το μέλλον

«Η ΕΕ στηρίζει τη δέσμευση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, της περιφερειακής σταθερότητας και της αμοιβαίας συνεργασίας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την εξεύρεση και την εφαρμογή οριστικών, ολοκληρωμένων και δεσμευτικών λύσεων για τις διμερείς διαφορές τους που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν...», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. Τα περί «παρελθόντος» και «διμερών» διαφορών είναι άλλωστε και ένα από τα αγαπημένα επιχειρήματα της κυβέρνησης, που αξιοποιεί συχνά - πυκνά σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις που δρομολογεί με ΠΓΔΜ και Αλβανία, όσο και τους συνολικότερους «διαμεσολαβητικούς» ρόλους που αναλαμβάνει στα Δ. Βαλκάνια για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια, καλώντας το λαό να «δει μπροστά», στο «κοινό μέλλον». Λίγο παρακάτω, βέβαια, στο ίδιο κείμενο βρίσκει κανείς σε τι πραγματικά συνίσταται αυτό το «κοινό μέλλον», έτσι όπως το σχεδιάζουν ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ: Τα σχέδια για ενίσχυση της «συνδεσιμότητας» στους τομείς των μεταφορών και της Ενέργειας, που κάνουν τα Βαλκάνια πεδίο αντιπαράθεσης καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Είναι αυτά τα σχέδια του κεφαλαίου, που όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντα «σταθερότητας», αλλά όπως χτες άφησαν ερείπια και διαμέλισαν χώρες στην περιοχή, έτσι και σήμερα θέτουν τις βάσεις για ένα νέο κύκλο ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, για φούντωμα των εθνικισμών και των αλυτρωτισμών. Γι' αυτό οι λαοί της περιοχής πρέπει να κάνουν τα δικά τους σχέδια, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη, ενάντια στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Συνενοχή

Τη ...«διεθνή κοινότητα» «μαλώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στη Γάζα και το νέο γύρο σφαγής του Παλαιστινιακού λαού. Μέσω της «Αυγής» κατηγορεί π.χ. την Φ. Μογκερίνι (εκπρόσωπο της ΕΕ), καταλογίζοντάς της μάλιστα «ντροπή», επειδή έκανε λόγο για «δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ» και επειδή ζήτησε «αυτοσυγκράτηση»... Τι διαφορετικό, όμως, είπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Στο ίδιο δισέλιδο της «Αυγής» για την Παλαιστίνη, υπάρχει και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, που επίσης χαρακτηρίζει «δυσανάλογη» τη χρήση βίας από το Ισραήλ, αναζητώντας «αναλογίες» ανάμεσα σε δολοφόνους και δολοφονημένους. Ενώ και στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε σε «αυτοσυγκράτηση» στη Λωρίδα της Γάζας, εξισώνοντας τα θύματα με τους θύτες. Ο,τι ακριβώς κάνει και η ...«διεθνής κοινότητα». Η «Αυγή», λοιπόν, που αναρωτιέται «πού είναι η διεθνής κοινότητα», μπορεί να την αναζητήσει στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κράτος του Ισραήλ, στις εκπαιδεύσεις του ισραηλινού στρατού στην Ελλάδα, στην αναβαθμισμένη συνεργασία και στους «άξονες» που στήνει η κυβέρνηση με το κράτος - δολοφόνο. Οπότε, τσάμπα τα δάκρυα των ΣΥΡΙΖΑίων για το λαό της Παλαιστίνης. Η συνενοχή τους στο έγκλημα, μέσα από το «ξέπλυμα» και τη συμμαχία με τον αμερικανικό και ισραηλινό ιμπεριαλισμό, είναι καταγεγραμμένη.

Οδηγίες

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όποιος αναζητεί δουλειά σε ξενοδοχείο είναι να βρει μια γνωστή και οργανωμένη μονάδα. Μπορεί να μπει στις ιστοσελίδες των ενώσεων ξενοδόχων, να δει ποια είναι μέλη και να αναζητήσει από αυτά τον επόμενο εργοδότη του». Οδηγίες για την επιτυχή αναζήτηση των «καλών εργοδοτών», αυτών δηλαδή που εφαρμόζουν την κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, έδωσε τις προάλλες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ). Στις δηλώσεις που έκανε, όπως και στην αναλυτική παρουσίαση της ΣΣΕ, που φιλοξενήθηκαν αμφότερες στις σελίδες γνωστής εφημερίδας, παραλείπεται μια μικρή λεπτομέρεια: Η Σύμβαση, που συμφώνησαν οι εργοδότες και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, λύνει τα χέρια των ξενοδόχων, ώστε να απασχολούν τους εργαζόμενους όλες τις μέρες της βδομάδας κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, χωρίς να τους χορηγούν τα ρεπό τους. Στο «θαύμα» του Τουρισμού, εκτός από «καλούς εργοδότες», υπάρχουν και «υπεύθυνοι» συνδικαλιστές...

Δείχνουν ό,τι τους βολεύει

«Φοιτητικές εκλογές σε τροχιά απαξίωσης», διαβάζουμε στη χτεσινή «Καθημερινή». «Μπάχαλα της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές», γράφει και το πρωτοσέλιδο της κυβερνητικής εφημερίδας «Αυγή». Αυτά επιλέγουν να προβάλλουν οι δύο εφημερίδες την επομένη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, όπου χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων τους. Η απαξίωση του φοιτητικού κινήματος είναι η μια όψη του νομίσματος, που σκόπιμα προβάλλεται, ενώ συγκαλύπτονται και οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά, που αποσιωπάται συνειδητά από την πλειοψηφία του αστικού Τύπου: Είναι οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που στήριξαν και ενίσχυσαν την «Πανσπουδαστική ΚΣ». Αυτοί και ακόμα περισσότεροι, που δεν βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση, επιβεβαιώνουν ότι σήμερα υπάρχει και δυναμώνει ένα πρωτοπόρο, μαχητικό τμήμα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, που παλεύει μέσα από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών για να αλλάξει η κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα, για την αγωνιστική του ανασυγκρότηση, σε ρήξη με τη διάλυση και τον εκφυλισμό, σε σύγκρουση με τη γραμμή της υποταγής του φοιτητικού κινήματος στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1799 Πεθαίνει ο Γάλλος κωμωδιογράφος Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ, δημιουργός - μεταξύ άλλων - των έργων «Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο» κ.ά.

1804 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύσσεται από τη Γερουσία αυτοκράτορας της Γαλλίας.

1821 Ο Νικηταράς, επικεφαλής μόλις 600 επαναστατών, κατατροπώνει δεκαπλάσια τουρκική δύναμη στα Δολιανά Κυνουρίας.

1828 Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζονται οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικά οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί.

1872 Γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός, φιλόσοφος και ειρηνιστής Μπέρτραντ Ράσελ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950.

1911 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Γκούσταβ Μάλερ.

1932 Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των ΤΤΤ, που διαρκεί τέσσερις μέρες. Από την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας η κυβέρνηση Βενιζέλου απαντά με απολύσεις όσων πρωτοστάτησαν στην οργάνωσή της, ενώ δίνει εντολή στο Σύνταγμα Τηλεγραφητών του στρατού να αναλάβει τις θέσεις των απεργών. Τελικά και παρά την έντονη δράση της «Πανυπαλληλικής» (στην οποία δραστηριοποιούνταν οι ταξικές δυνάμεις), η ρεφορμιστική ηγεσία των ΤΤΤ πρόδωσε την απεργία, που λύθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Σύντομα οι συσχετισμοί θα άλλαζαν και οι «Τριατατικοί» θα αναδεικνύονταν σε ένα από τα πιο ισχυρά και μαχητικά συνδικάτα (μέσα από το οποίο έδρασε και ο κατόπιν ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης).

1941 Από τη Φολέγανδρο δραπετεύουν περίπου 120 κομμουνιστές εξόριστοι. Ανάμεσά τους οι Γ. Ερυθριάδης, Γ. Τρικαλινός και Π. Καραγκίτσης (Σίμος).

1947 Το Αρχηγείο Αγράφων του ΔΣΕ καταγγέλλει συγκεκριμένα σειρά από ωμότητες που διαπράχθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της υπαίθρου.

1966 Διάσκεψη των χωρών της Ευρώπης και ταυτόχρονη διάλυση του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας προτείνει η ΕΣΣΔ.

1972 Μετά από συναυλία λαϊκής μουσικής που οργάνωσε η Ενωση Κρητών Φοιτητών, 200 περίπου φοιτητές συγκρότησαν αντιχουντική διαδήλωση στην οδό Πατησίων, τραγουδώντας «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η αστυνομία συλλαμβάνει 8 φοιτητές.

1974 Διεξάγεται η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Ινδίας στην έρημο Ραγαστάν, με την ονομασία «Γελαστός Βούδας». Η Ινδία γίνεται έτσι η έκτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

1993 Στο δεύτερο δημοψήφισμα στη Δανία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 56,8% ψηφίζει «ναι» και το 43,2% ψηφίζει «όχι». Το αποτέλεσμα φέρνει στεναγμό ανακούφισης στους «αρχιτέκτονες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είχαν «πέσει» πάνω στους Δανούς για να τους μεταπείσουν, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος που είχε γίνει στις 3 Ιούνη του 1992. Σ' εκείνο το δημοψήφισμα, το 50,7% είχε ψηφίσει «όχι».

2004 Πεθαίνει ο Αμερικανός ντράμερ της τζαζ Ελβιν Τζόουνς, μέλος του θρυλικού κουαρτέτου του σαξοφωνίστα Τζον Κολτρέιν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ