Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργούν στις 22 και 23 Μάη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων

Κάλεσμα από την Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν στις 22 και 23 Μάη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση, με επίκεντρο τα συνολικά προβλήματα του κλάδου και αιχμή το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία, κόντρα στο καθεστώς της ομηρίας, απευθύνουν τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.«Να δοθεί απεργιακή απάντηση σε κάθε σχολείο, πόλη, Περιφέρεια!», είναι το κάλεσμά τους στους συναδέλφους τους.

Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία σημειώνει: «Δεν αρκούν πλέον οι καθιερωμένες ετήσιες κινητοποιήσεις - τουφεκιές στον αέρα! Είναι ανάγκη να πάρουν την πρωτοβουλία οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κάθε μέρα ανάμεσα σε κουβάδες και σφουγγαρίστρες, που μόνοι τους και μέσα σε δύσκολες συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας και απληρωσιάς φροντίζουν για την υγιεινή των παιδιών μας, για την καθαριότητα των σχολείων, των αιθουσών, των εργαστηρίων. Γι' αυτούς τους εργαζόμενους, που δουλεύουν καθημερινά με αυταπάρνηση και αθόρυβα σε έναν από τους πλέον ευαίσθητους τομείς, και οι μαθητές τούς ξέρουν με τα μικρά τους ονόματα, όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως τους κρατούν για χρόνια σε συνθήκες ομηρίας».

«Στον αέρα» με τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Η λήξη της σχολικής χρονιάς φέρνει σε χιλιάδες εργαζόμενους άγχος και ανασφάλεια, καθώς οι συμβάσεις έργου λήγουν τον προσεχή Ιούνη, αφήνοντάς τους «στον αέρα».

«Πέρα από αοριστίες και αερολογίες, το πιο προωθημένο που έχουν ακούσει οι εργαζόμενοι ως υπόσχεση από κυβερνητικά χείλη είναι η εξέταση της δυνατότητας να υπογραφούν συμβάσεις δίχρονης διάρκειας. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για τις απαράδεκτες και συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, για το ύψος τους, για τη στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Οπως σχολιάζει, οι κυβερνητικές προτάσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μεγαλώνουν τη διάρκεια της ομηρίας. Τις προτάσεις αυτές σιγοντάρει η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), η οποία «μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις της βιτρίνας και περιοδείες ανά την Ελλάδα, μόνο και μόνο για να μαζέψουν κουκιά από εργαζόμενους που ψάχνουν λύτρωση στον καθημερινό Γολγοθά τους, υπονομεύουν και πυρπολούν το πάγιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, βαδίζοντας πλάι στα χνάρια της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση ανακύκλωσης της ανεργίας».

«Δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες!», τονίζει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να τους απομονώσουν, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για συνδικαλιστές που «προέρχονται από σωματεία - εργοδοτικά μορφώματα» και έχουν «συναλλαγές και άριστες σχέσεις με την εργοδοσία».

Ανάγκη για κοινή πάλη όλων των εργαζομένων στον κλάδο

Τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θέτουν στο επίκεντρο την ανάγκη για κοινή πάλη των εργαζομένων στον κλάδο, κόντρα στις λογικές διαχωρισμού και διάσπασής τους.

Στην ανακοίνωση της Γραμματείας υπογραμμίζεται: «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σε όλους τους εργασιακούς χώρους, είτε έχουν συμβάσεις με το Δημόσιο, είτε έχουν συμβάσεις με εργολάβους, βιώνουν με τον πιο βάρβαρο και τραγικό τρόπο την απόλυτη εκμετάλλευση, την τρομοκρατία, την ανασφάλεια. Βράζουν στο ίδιο καζάνι όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Είναι ανάγκη σήμερα να συζητήσουμε για ενιαία Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να κάνουμε στην άκρη το διαχωρισμό και τη διάσπαση του κλάδου, που εξυπηρετεί το κράτος, την εργοδοσία, τις εργολαβίες. Ιδια ή παραπλήσια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα νοσοκομεία, είτε εργάζονται με συμβάσεις εργολάβων είτε με τις πολυδιαφημιζόμενες κυβερνητικές συμβάσεις. Ιδια ή παραπλήσια προβλήματα στους μισθούς και στη διάρκεια της εργασίας αντιμετωπίζει το σύνολο του κλάδου που εργάζεται φαινομενικά στο Δημόσιο, δηλαδή σε Οργανισμούς, φορείς, χώρους Υγείας και Εκπαίδευσης, υπηρεσίες».

Στην κατεύθυνση αυτή, τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα καλούν σε οργάνωση και αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση και τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό. «Να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας, να δυναμώσουμε τον διεκδικητικό μας αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς μας, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση σήμερα έξω από το υπουργείο Οικονομικών και συνέντευξη Τύπου(2021-05-27 00:00:00.0)
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι σχολικές καθαρίστριες(2018-11-16 00:00:00.0)
Απάντηση στην πολυδιάσπαση ο αγώνας για κλαδική Σύμβαση στην καθαριότητα(2018-02-03 00:00:00.0)
Απολύονται καθαρίστριες στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας(2016-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ