Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ανταγωνισμοί που φουντώνουν, σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι

Copyright 2018 The Associated

Με ατζέντα που μοιάζει με «πολεμικό ανακοινωθέν» και το βλέμμα στραμμένο κυρίως στη Ρωσία, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, συνήλθε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, ενώ επίκειται τον Ιούνη η αντίστοιχη των υπουργών Αμυνας, καθ' οδόν για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη στις Βρυξέλλες.

Η υπόθεση της Ρωσίας δέσποζε στις διαβουλεύσεις, με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ να την κατηγορεί, δίνοντας και το πνεύμα της Συνόδου, ότι επιδεικνύει «επικίνδυνη συμπεριφορά», ότι προσπαθεί να «εκφοβίσει» και να «αποσταθεροποιήσει» χώρες, να «υπονομεύσει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς», να «εμπλακεί σε εκλογικές διαδικασίες», αναπτύσσοντας ταυτόχρονα εκστρατείες «παραπληροφόρησης και προπαγάνδας». Κατηγόρησε, επίσης, τη Μόσχα για την επίθεση εναντίον διπλού πράκτορα στη Βρετανία.

Πρόσθεσε ότι οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν το ΝΑΤΟ να ενισχύσει, ταυτόχρονα με τις προσπάθειές του για «διάλογο» με τη Μόσχα, την πολιτική του περί «ισχυρής αποτροπής και άμυνας», πολιτική δηλαδή περικύκλωσης της Ρωσίας. «Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητά μας. Και πρέπει να αναπτύξουμε ισχυρότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών», που κατά το ΝΑΤΟ εκπορεύονται από τη Μόσχα, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Οπως, επίσης, ότι πρέπει να συνεχιστεί η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Σύνοδος εξέτασε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις για ενίσχυση της εκεί παρουσίας του οργανισμού. Εστίασαν στην κατάσταση στη Συρία, δίνοντας κάλυψη στο πρόσφατο χτύπημα ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας, αλλά και στην ανάγκη να «αντιμετωπιστούν» εξτρεμιστικές ομάδες που εκπαιδεύονται στο Ιράν. Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, δρομολόγησαν τη λήψη απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη, για αποστολή εκεί «αρκετών εκατοντάδων εκπαιδευτών» που θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν στελέχη των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στα ΝΑΤΟικά πρότυπα. Αντίστοιχα, για το Αφγανιστάν, όπου επίσης έχουν αποφασίσει την εκταμίευση επιπλέον ποσών για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και την αποστολή επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων.

Σε στενή συνάρτηση, πάντα, με τις κινήσεις της Ρωσίας, στη Σύνοδο έγινε συζήτηση και για τα Δυτικά Βαλκάνια και τα σχέδια του ΝΑΤΟ να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των χωρών της περιοχής. Ενδεικτικά για την «αποφασιστικότητα» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού είναι και τα όσα σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ για τις ρωσικές αντιδράσεις σχετικά με τη «διεύρυνση» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στην περιοχή. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι εδώ και χρόνια, κάθε φορά που το ΝΑΤΟ δρομολογεί διεύρυνσή του με νέες χώρες, η Ρωσία αντιδρά, αλλά στο τέλος «το ΝΑΤΟ γίνεται όλο και μεγαλύτερο»...

Σε δήλωσή του στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς στάθηκε στο ονοματολογικό των Σκοπίων, επαναλαμβάνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δρομολογηθεί μια συμφωνία για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στις αντιθέσεις με τη Ρωσία, είπε ότι «οι κριτικές παρατηρήσεις που γίνονται μέσα στο Συμβούλιο, είναι καλό να λέγονται και απευθείας με τη Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβαίνει η ένταση στο Ντονμπάς(2021-11-26 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η επικίνδυνη αντιπαράθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος(2019-07-19 00:00:00.0)
Επικίνδυνες αποφάσεις με την κυβέρνηση σε καίριους ρόλους(2017-12-07 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι «ισορροπίες» εντός ΝΑΤΟ και οι αντιπαραθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα(2017-03-31 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε με τη Ρωσία στο επίκεντρο(2016-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ