Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ούτε μια ώρα χαμένη στη μάχη για την ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Οι φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 16 Μάη, μπορούν να αποτελέσουν ένα τολμηρό βήμα στην κατεύθυνση της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, με άνοδο σε ψήφους και ποσοστά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», του ψηφοδελτίου που συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, χιλιάδες αγωνιστές φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα.

Να ενισχυθεί, δηλαδή, η δύναμη που έχει παίξει μοναδικό και αποφασιστικό ρόλο ώστε σε αυτές τις συνθήκες να έχει διαμορφωθεί ένα μαχητικό, ριζοσπαστικό τμήμα φοιτητών, που σηκώνει ανάστημα μπροστά στις εξελίξεις. Που βρέθηκε στο δρόμο, στις διαδηλώσεις στην αμερικάνικη πρεσβεία, αμέσως μετά το χτύπημα των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία. Που διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και δεν συμβιβάζεται με τις μειωμένες απαιτήσεις. Που δε χάφτει την κοροϊδία της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη» σε ένα άδικο σύστημα και αντιπαλεύει την πολιτική της. Που προσπαθεί καθημερινά και ακούραστα να ενημερώσει, να οργανώσει αγώνες, να αντιπαρατεθεί με τις δυνάμεις του συστήματος μέσα στα αμφιθέατρα. Που στηρίζει και ενισχύει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τη μόνη ελπίδα για την αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος. Που πρωτοστατεί σε όλους τους συλλόγους για να πάρει σάρκα και οστά η οργάνωση των φοιτητών με συχνές Γενικές Συνελεύσεις, συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, με νέες προσπάθειες οργάνωσης στα έτη και στα τμήματα.

Αυτό το πρωτοπόρο τμήμα έχει διαμορφωθεί ακριβώς γιατί οι δυνάμεις της ΚΝΕ δρουν ασταμάτητα, μαχητικά και παρά τις αντιξοότητες για το δυνάμωμα της πάλης, σε αντιπαράθεση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ.

Τώρα είναι η ώρα για ένα πιο αποφασιστικό βήμα

Είναι κρίσιμο, λοιπόν, σε αυτήν τη φάση ακόμα περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές να πάρουν θέση στον αγώνα μαζί με τις δυνάμεις της ΚΝΕ, να ακουμπήσουν στη δράση και τις θέσεις μας.

Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, που η επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν σταματάει. Που η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια είναι επί της ουσίας η απαρέγκλιτη υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων που υποθηκεύουν το μέλλον της νέας γενιάς, μέχρι όταν ο σημερινός 18χρονος πρωτοετής θα είναι 60 χρόνων! Που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με αναβάθμιση παλιών και δημιουργία νέων ΝΑΤΟικών βάσεων, με τον πόλεμο στη Συρία να συνεχίζεται, με την αστική τάξη της Τουρκίας να οξύνει την προκλητικότητά της.

Υπάρχει πλέον πολύτιμη πείρα σε ένα μεγαλύτερο τμήμα φοιτητών και σπουδαστών που προβληματίζεται για το μέλλον του. Κάποιοι βρέθηκαν μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ σε αγώνες για να διεκδικήσουν καλύτερες σπουδές και καλύτερο μέλλον. Κάποιοι έχουν βγάλει ορισμένα συμπεράσματα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σωστά δεν βλέπουν την εναλλακτική στα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος όπως η ΝΔ ή το Κίνημα Αλλαγής. Κάποιοι άλλοι προσεγγίζουν θετικά θέσεις και προτάσεις της ΚΝΕ, ακόμα και αν έχουν ορισμένες αμφιβολίες, ενώ κάποιοι άλλοι είναι ακόμα «μουδιασμένοι» μπροστά στις εξελίξεις, αλλά ακούν και προβληματίζονται.

Είναι ώρα αυτό το τμήμα των φοιτητών να κάνει ακόμα πιο αποφασιστικά το βήμα και να συμβάλει με την ψήφο και τη δράση του ώστε να αλλάξει η κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα. Μπορεί να γίνει βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αν την επόμενη μέρα των εκλογών σε πολύ περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους έχουν πλειοψηφία τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», αν εκλεγούν ακόμα περισσότεροι αγωνιστές φοιτητές στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων. Ετσι, από καλύτερες θέσεις, την επόμενη μέρα των εκλογών θα δίνεται η μάχη για την αγωνιστική ανασυγκρότηση, την αναγέννηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Κριτήρια για τους φοιτητές και σπουδαστές μπροστά στην κάλπη

Κάθε φοιτητής και σπουδαστής να προβληματιστεί και να ψηφίσει «Πανσπουδαστική ΚΣ» με κριτήριο:

  • Να έχει Διοικητικά Συμβούλια που να είναι στηρίγματα για τη διεκδίκηση των αναγκών του, που να οργανώνουν τη συλλογική πάλη και δράση, τη ζωντανή λειτουργία των συλλόγων. Τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων δεν μπορεί να είναι διακοσμητικές «γλάστρες», όπως είναι εκεί που έχουν την πλειοψηφία η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, φέρνοντας σε διαλυτική κατάσταση τους συλλόγους, όπως στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά κ.α.
  • Να πει ένα μεγάλο ΝΑΙ στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, στη μόρφωση σήμερα και στην εργασία αύριο. Να απαιτήσει να σπουδάσει απρόσκοπτα και ολοκληρωμένα. Το πτυχίο να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Να πει «ως εδώ!» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να μη δεχτεί να πληρώνει άλλο για τις σπουδές του, να ζει στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, να γίνει η γενιά μας γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.
  • Να δείξει τη δύναμη που έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές και που δεν την έχουν δοκιμάσει ακόμη, τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα για μόρφωση ολόπλευρη και δωρεάν, για δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάσαμε με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτός ο αγώνας μπορεί να γίνει αποτελεσματικός, στο βαθμό που ενωθεί με τον αγώνα των εργαζομένων που παλεύουν και αυτοί για τον ίδιο σκοπό.
  • Να πει ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται στη Συρία και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο έγκλημα. Να εναντιωθεί στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εμπλέκει τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ομονοούν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και τα άλλα κόμματα του συστήματος... Να μη δεχτεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε ορμητήριο πολέμου, τα ιδρύματα να υποχρηματοδοτούνται για να δίνονται λεφτά στα σφαγεία του ΝΑΤΟ. Να παλέψει για την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.
  • Να απαντήσει στην καταστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενάντια σε όποιον αγωνίζεται και να πέσει στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιστών. Να καταδικάσει το χτύπημα στο «ψαχνό» και με μένος από την κυβέρνηση και τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες, στη συμβολική κινητοποίηση φοιτητών και μαθητών στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα διαπιστευτήριά του για ακόμη μια φορά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό...
  • Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπως οι πρόσφυγες που στοιβάζονται στα νησιά μας. Να υψωθεί ασπίδα προστασίας τους από το κίνημα απέναντι σε κυβέρνηση, ΕΕ, μηχανισμούς και φασίστες που οι μεν τους εγκλωβίζουν και τους στοιβάζουν σε άθλιες συνθήκες, οι δε τους επιτίθενται δολοφονικά όπως έγινε πρόσφατα στη Μυτιλήνη. Να μη βρίσκει πουθενά χώρο το δηλητήριο του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του ναζισμού.
Η πρώτη ψήφος των πρωτοετών να είναι αγωνιστική

Στις 16 Μάη μπορεί να γίνει το βήμα στην κατεύθυνση της αγωνιστικής ανασυγκρότησης των συλλόγων μας, του φοιτητικού κινήματος. Είναι χιλιάδες οι νέοι και οι νέες που εμπιστεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια τα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» και τώρα μπορούν να δώσουν τη μάχη μαζί με τις δυνάμεις της ΚΝΕ σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πολύ περισσότερο, το νέο «αίμα» των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, οι νέοι που σήμερα βρίσκονται στο Α' έτος, μπορούν να έχουν ξεχωριστή συμβολή στην αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ». Η πρώτη ψήφος τους να είναι αγωνιστική, ανυπότακτη, γυρνώντας την πλάτη σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που κινούνται στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να μη χαραμίζει ο φοιτητής την ψήφο του απέχοντας, αφού αυτό βολεύει όλους όσοι τον θέλουν στην απ' έξω και όχι πρωταγωνιστή. Να εμπιστευτούν οι φοιτητές συνολικά την ΚΝΕ, τη Νεολαία του ΚΚΕ και να γνωρίσουν από πρώτο χέρι για τι παλεύει, να συμπορευτούν με τους κομμουνιστές μέσα στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

Τις επόμενες μέρες κρίνονται πολλά, γι' αυτό δεν θα αφήσουμε ούτε ώρα να πάει χαμένη. Στη συζήτηση, τη συλλογική δράση, για να γίνουν ακόμα περισσότεροι οι φοιτητές που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ». Παντού, σε κάθε τμήμα, σε κάθε σύλλογο, σε όλη τη χώρα συγκροτούμε ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ». Ούτε μία ψήφος χαμένη σε κανέναν σύλλογο... Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για να βρεθούμε στις 17 Μάη με περισσότερες δυνάμεις, έτοιμες και αποφασισμένες να δώσουν μαζί με την ΚΝΕ τη μάχη για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος...


Του
Μανώλη ΡΑΠΑΝΑΚΗ*
*Ο Μανώλης Ραπανάκης είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ