Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
«Επιθεώρηση» από τον Αμερικανό πρέσβη

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε την Παρασκευή ο πολυπράγμων Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, επισκεπτόμενος υποδομές «στρατηγικού ενδιαφέροντος» για τις ΗΠΑ, μία εκ των οποίων και το αρχηγείο του Γ' Σώματος Στρατού, το οποίο είναι επισήμως πιστοποιημένο ως NRDC - GR («NATO Rapid Deployable Corps - GR»), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι το Γ' Σώμα Στρατού το β' εξάμηνο του 2018 και το α' του 2019 θα λειτουργήσει - για πρώτη φορά στην ιστορία του - ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων (με πολυεθνικό επιτελείο) του ΝΑΤΟ, έτοιμο να συντονίσει πάσης φύσεως ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, ακριβώς λόγω της «κρισιμότητας» της αποστολής που καλείται να αναλάβει τους επόμενους μήνες, αναμένεται και η τελική φάση της αξιολόγησής του από τα ίδια τα κεντρικά του ΝΑΤΟ, το Μάη και τον Ιούνη, με επικεφαλής της ομάδας αξιολογητών τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στην Ευρώπη (LANDCOM) ή και τον ίδιο τον ανώτατο διοικητή όλων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανοί στρατηγοί και οι δύο.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προηγήθηκε η ...επιθεώρηση χτες από τον Αμερικανό πρέσβη που, συνοδευόμενος από την Αμερικανίδα πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Ρεμπέκα Φονγκ, συναντήθηκε με τον διοικητή, αντιστράτηγο Δ. Μπίκο, και άλλους επιτελείς, από τους οποίους ενημερώθηκε για τις «επερχόμενες προκλήσεις», όπως λέγεται αρμοδίως για όσα θα συμβούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Στις δηλώσεις «αβροφροσύνης» που ανταλλάχθηκαν, ο αντιστράτηγος δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή σήμερα να έχουμε μαζί μας τον Αμερικανό πρεσβευτή στο αρχηγείο. Εκτιμούμε πραγματικά την υποστήριξή του όχι μόνο προς το NRDC-GR, αλλά και προς τον Ελληνικό Στρατό και τις Ενοπλες Δυνάμεις»! Παραπέρα, διαβεβαίωσε τον πρέσβη ότι το ΓΕΕΘΑ υποστηρίζει το NRDC-GR με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ενώ έδωσε και διαβεβαιώσεις περί του «οράματος» και της «πρόθεσης» το Γ' ΣΣ να παίξει ρόλο - κλειδί στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας.

Εκφράζοντας την ευαρέσκειά του ο πρέσβης συνεχάρη τα στελέχη για την ανάληψη της εν λόγω ΝΑΤΟικής αποστολής για το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη «γεωστρατηγική σημασία της Βόρειας Ελλάδας», για την υλοποίηση επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα», πρόσθεσε, «την εταιρική μας σχέση με την Ελλάδα, έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

Πρόσθεσε, δίνοντας και μια ιδέα τού σε ποια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων μπλέκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις και η χώρα συνολικά με ευθύνη της κυβέρνησης, ότι «όταν κοιτάξουμε αυτό το μέρος του κόσμου, βλέπουμε ένα τεράστιο επίπεδο απροβλεπτότητας και γι' αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να συνεργαστούμε διμερώς και μέσω του ΝΑΤΟ για να θέσουμε μια συλλογική προσέγγιση για αυτό το δυναμικό στρατηγικό περιβάλλον»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ