Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Επικίνδυνα παιχνίδια με πολλαπλές στοχεύσεις

Οι ευθύνες κυβέρνησης - ΕΕ, η δράση φασιστικών ομάδων και ο ρόλος των ΜΚΟ

Οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες στη Λέσβο δέχτηκαν τις δολοφονικές επιθέσεις των φασιστοειδών

Eurokinissi

Οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες στη Λέσβο δέχτηκαν τις δολοφονικές επιθέσεις των φασιστοειδών
Η άγρια δολοφονική επίθεση σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, που εκτελέστηκε από ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες και όπως όλα δείχνουν ήταν προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι τέτοιες ενέργειες έχουν πολλαπλές και επικίνδυνες στοχεύσεις.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι ομοιότητες αυτής της επίθεσης με τα ρατσιστικά πογκρόμ στον Αγιο Παντελεήμονα, τις επιθέσεις και τις δολοφονίες μεταναστών, το κυνηγητό προσφύγων όλα τα προηγούμενα χρόνια, στα οποία πρωτοστάτησε η Χρυσή Αυγή, είτε φανερά είτε κρυμμένη πίσω από ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών.

Οι δολοφονικές φασιστικές ομάδες στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Β. Αιγαίου εκμεταλλεύονται την άθλια κατάσταση και τα οξυμένα προβλήματα που συνεπάγεται για πρόσφυγες, μετανάστες και κατοίκους ο διπλός εγκλωβισμός και εμφανίζονται ως εκείνοι που μπορούν άμεσα και «δραστικά» να δώσουν λύση στο πρόβλημα, «ξεβρωμίζοντας το νησί από τους μετανάστες», όπως αναφέρουν στα καλέσματά τους, κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πατούν» επίσης πάνω στη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων στα νησιά του Αιγαίου για το ενδεχόμενο να οξυνθεί η ένταση με την Τουρκία, προβάλλοντας σε μια τέτοια περίπτωση τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως παράγοντα που μπορεί να αξιοποιηθεί σε επιθετικούς σχεδιασμούς της γειτονικής χώρας. Στη βάση αυτή, με «πατριωτικό» προκάλυμμα, σπέρνουν το μίσος και το ρατσισμό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο αποπροσανατολισμός από τις βασικές αιτίες που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους να έρχονται στη χώρα μας, που εξαναγκάζουν μανάδες με μωρά στην αγκαλιά να κατασκηνώνουν σε μια πλατεία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, είναι έτσι κι αλλιώς βασικός στόχος των αστικών κυβερνήσεων και των μηχανισμών.

Γιατί έτσι:

-- «Κουκουλώνουν» ότι αιτία που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο. Κατάσταση που αποτελεί εύφορο έδαφος για σοβαρή αύξηση των λεγόμενων προσφυγικών ροών.

-- Κρύβουν ότι αιτία που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι διπλά εγκλωβισμένοι στα νησιά και ζουν στοιβαγμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Στη βάση αυτής της συμφωνίας, η κυβέρνηση κρατά εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους, δημιουργώντας υπόβαθρο για εντάσεις και προστριβές.

-- Κρύβουν ότι ακριβώς αυτή η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα από το Μάρτη του 2016 (τότε που υπογράφτηκε) μέχρι σήμερα, πάνω από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στα νησιά, ενώ αυξάνονται οι αφίξεις από τα χερσαία και από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο.

-- Κρύβουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι στην Ελλάδα, αλλά να φύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και ότι το βασικό εμπόδιο είναι η απόλυτη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης στα άθλια παζάρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, ώστε να παραμένουν στα νησιά. Δηλαδή, να μην μπορούν να πάνε ούτε στη χώρα που επιθυμούν ούτε καν να μεταφερθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία

Αυτήν τη στιγμή στα νησιά βρίσκονται 15.749 διπλά εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Μόρια της Λέσβου το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης «φιλοξενεί» 6.805 ανθρώπους, αντί για 3.000, όπως είναι η χωρητικότητά του, συνολικά στο νησί ζουν 8.950 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Σάμο, συνολικά 2.898 άνθρωποι ζουν (;) σε καταυλισμό χωρητικότητας 648 ατόμων, ενώ συνολικά στο νησί υπάρχουν 3.141 αλλοδαποί. Στη Χίο 1.438 άνθρωποι διαβιούν σε χώρο που χωρά 1.014, ενώ σε όλο το νησί ζουν 1.659. Στα κέντρα αυτά είναι άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, ανύπαρκτες υγειονομικές υπηρεσίες, υπάρχουν εκρήξεις απελπισίας από τους εγκλωβισμένους, επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των γύρω περιοχών, άνθηση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, ενώ έχουν καταγγελθεί και κυκλώματα πορνείας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 7.954 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα από το Γενάρη μέχρι τον Απρίλη, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με πέρσι, που είχαν καταγραφεί 4.761 αφίξεις. Μόνο στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν 2.168 νέες είσοδοι, ενώ από τον Εβρο μπήκαν 2.700 άνθρωποι, από τους οποίους πάνω από 400 τις τελευταίες μέρες. Η κυβέρνηση και με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας έχει εμπλακεί και συνδεθεί ακόμα περισσότερο με τα γεωπολιτικά παζάρια, τους εκβιασμούς και τα παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή, σε βάρος των λαών. Μάλιστα, παρότι έφερε και τη ΝΑΤΟική δύναμη στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, οι ροές αυξάνονται.

Ελάχιστα μέτρα έχουν παρθεί ώστε να ζουν αυτοί οι άνθρωποι ασφαλείς και με αξιοπρέπεια, ενώ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους σε άλλους ασφαλείς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στην ηπειρωτική χώρα. Ακόμα και όταν υπάρχει κάποια μεταφορά προσφύγων σε άλλους χώρους στην ηπειρωτική χώρα, για αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει την όποια τέτοια κίνηση και να υλοποιήσει «κατά γράμμα» τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί ένοχοι

Από μόνα τους αυτά τα δεδομένα είναι ικανά να δείξουν τον πραγματικό ένοχο γι' αυτήν την κατάσταση. Πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται πιόνια στη σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων, στα παζάρια ανάμεσα σε κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα που ευθύνονται για τον ξεριζωμό τους. Για παράδειγμα, πάγια τακτική της Τουρκίας είναι η αξιοποίηση του Προσφυγικού στα παζάρια με την ΕΕ και την Ελλάδα, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα και απειλώντας να αποχωρήσει από τη συμφωνία, αφήνοντας ελεύθερη τη διέλευση προς τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για το άσυλο, με το οποίο ενισχύονται η καταστολή και η αφαίρεση δικαιωμάτων στους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους. Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα τη διακοπή παροχής των λεγόμενων υλικών συνθηκών υποδοχής, δηλαδή μιας στοιχειώδους παροχής για την επιβίωση σε ξεριζωμένους, σε περίπτωση που κάποιος αιτών άσυλο παραβιάσει τον γεωγραφικό περιορισμό, δηλαδή εάν επιχειρήσει να αναζητήσει τρόπους να πάει στον προορισμό που επιθυμεί.

Επιπρόσθετα, υπονομεύεται άμεσα το δικαίωμα να προσφύγει ο αιτών στα διαιτητικά δικαστήρια, αφού η προσφυγή του δεν τον προστατεύει από την απέλαση, ενώ οι fast track διαδικασίες που προβλέπονται είναι τέτοιες ώστε ο αιτών μπορεί πολύ εύκολα να χάσει το δικαίωμα για άσυλο και να μπει στα κέντρα κράτησης για απέλαση, κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου.

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι πόλεμοι, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά για λογαριασμό της αστικής τάξης, είναι η πραγματική αιτία του Προσφυγικού. Το άθλιο παζάρι της ΕΕ και της Ελλάδας με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.

Γι' αυτό χρειάζεται οι κάτοικοι στα νησιά και σε όλη τη χώρα να δουν τον πραγματικό αντίπαλο κι εκεί να στρέψουν τα πυρά τους. Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Να απομονωθούν οι ρατσιστικές φωνές και η φασιστική Χρυσή Αυγή.

Να γίνει πιο ισχυρή η πάλη ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση, πολέμους και τον ξεριζωμό, που μετράει νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς.


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης των εγκλωβισμένων(2020-03-17 00:00:00.0)
Ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τους εγκλωβισμένους(2019-12-06 00:00:00.0)
Πρόσφυγες και μετανάστες στο έλεος της κακοκαιρίας(2018-11-21 00:00:00.0)
Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες(2018-10-05 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ομολογεί ότι θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι και κάτω από άθλιες συνθήκες(2018-09-07 00:00:00.0)
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες(2018-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ