Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σειρά εκδηλώσεων για τις εξελίξεις στην περιοχή και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στην Καρδίτσα
Στην Καρδίτσα
Με θέμα τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις θέσεις του Κόμματος, πραγματοποιείται τις μέρες αυτές σειρά εκδηλώσεων των Κομματικών Οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η εμπλοκή της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και για λογαριασμό της αστικής τάξης στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, όπως και η στάση που πρέπει να κρατήσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα απέναντι στις εξελίξεις, βρίσκονται στο επίκεντρο της πλούσιας συζήτησης που ξετυλίγεται σε όλες τις εκδηλώσεις.

Πρωτότυπη εκδήλωση της ΤΟ Πειραιά

Πετυχημένη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ με θέμα «Η πείρα των κομμουνιστών από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μέσα από τις εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής": Κ. Παρορίτη, "Ο Κόκκινος Τράγος", Ε. Γκόντος "Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870-1918)», Ι. Μ. Μάισκι "Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;"».

Ομιλήτρια ήταν η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Στην ομιλία της ανέδειξε τις συνθήκες, φώτισε ιστορικές πλευρές από τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με παραδείγματα μέσα από τα βιβλία, αλλά και τη στάση των κομμουνιστών. Η πείρα που εξάγεται και μέσα από τις συγκεκριμένες εκδόσεις, συνδέεται με το σήμερα και τις συνθήκες που οξύνονται από τις έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Οι ιμπεριαλιστές ενδιαφέρονται για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των φυσικών πόρων, της Ενέργειας και η ελληνική αστική τάξη προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή για να κερδίσει μεγαλύτερη λεία. Σημείωσε ακόμη ότι ταξική συνεργασία ανάμεσα στους εργάτες και τους εκμεταλλευτές τους δεν μπορεί να υπάρξει ούτε σε συνθήκες πολέμου αλλά ούτε και σε συνθήκες ειρήνης. Είναι επίκαιρο, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι οι λαοί δεν πρέπει να χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Τόνισε, παράλληλα, πως οι κομμουνιστές πρέπει να έχουν επεξεργασμένες θέσεις για τον πόλεμο, ενώ σημείωσε ότι στην 100χρονη Ιστορία του Κόμματος οι κομμουνιστές πάλεψαν και θα παλέψουν για να συντριβεί οποιοσδήποτε ξένος εισβολέας θα προσπαθήσει να επιτεθεί, αλλά πρέπει να προετοιμάζουμε από τώρα την εργατική τάξη και το λαό να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που θα συμμετάσχει στον πόλεμο, καμιά ανοχή στην άρχουσα τάξη που θα οδηγήσει σε αιματοκύλισμα το λαό για τα δικά της συμφέροντα, αλλά και η πάλη τους να οδηγήσει στην ανατροπή της άρχουσας τάξης και στην οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας.

Ο Ελ. Βαγενάς
Ο Ελ. Βαγενάς
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις γύρω από ιστορικές πλευρές, απασχόλησαν το ζήτημα του φασισμού σε περιόδους που προετοιμάζεται ή βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος, αλλά και ζητήματα της επιχειρηματολογίας σε σχέση με τον πόλεμο.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», που τράβηξε το ενδιαφέρον του κόσμου όπου μπορούσαν να προμηθευτούν και τις συγκεκριμένες εκδόσεις.

Η επικίνδυνη εμπλοκή η «άλλη όψη» της αντιλαϊκής πολιτικής

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ) από μέλη και φίλους του Κόμματος που παρακολούθησαν την εκδήλωση την οποία οργάνωσε, την Παρασκευή 30 Μάρτη, η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, με θέμα «Διεθνείς εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και οι θέσεις του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Τέγος, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας, που τόνισε την ανάγκη της ενημέρωσης των μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ στην Καρδίτσα για τις επικίνδυνες εξελίξεις στη γειτονιά μας.

Στην ομιλία του, ο Ελισαίος Βαγενάς κατέδειξε πως η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «η άλλη πλευρά του νομίσματος» της εμπλοκής της χώρας στους διεθνείς ανταγωνισμούς και στις πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, μέσα από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και για την εξυπηρέτηση της «αναβάθμισης» των σχεδίων της αστικής τάξης.

Στον Πειραιά, μίλησε η Β. Σεφέρη
Στον Πειραιά, μίλησε η Β. Σεφέρη
Απαντώντας σε όσους με αφορμή και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προβάλλουν την επιχειρηματολογία που παρουσιάζει τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως «εγγυητές» της ειρήνης, ανέφερε συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα που την καταρρίπτουν, τονίζοντας ότι οι ιμπεριαλιστικές οργανώσεις δεν φτιάχτηκαν για να προστατεύουν τα σύνορα και αυτό το αποδεικνύει η εμπειρία της 66χρονης παραμονής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει τα σύνορα στο Αιγαίο, «κάνοντας πλάτες» έτσι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - υπογράμμισε - φτιάχτηκαν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης και διαμορφώνουν, ανάλογα πώς «αυτά θα φυσήξουν τον άνεμο», τις συμμαχίες τους.

Αναφέρθηκε στο πλαίσιο πάλης του ΚΚΕ ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, σε κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Ενάντια στον εθνικισμό, που θέλει να κρύψει πως με τους εργαζόμενους σε άλλες χώρες έχουμε σήμερα τον ίδιο αντίπαλο: Τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους. Ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που είναι οι εμπρηστές των πολέμων. Για να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Για την αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ζήτημα που μπορεί να το εγγυηθεί οριστικά και μόνιμα με ανάπτυξη, συνεργασία και φιλία με όλους τους λαούς, μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία.

Μετά την ομιλία ακολούθησε ένας πολύ πλούσιος διάλογος με ερωτήσεις που αναφέρονταν στο Κυπριακό, την εμπλοκή της χώρας μας, τα Ελληνοτουρκικά, σχετικά με τις θέσεις του Κόμματος για τον πόλεμο κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ